Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya_1.doc
Скачиваний:
76
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
5.47 Mб
Скачать

7. Ідейна інженерія

Ідейна інженерія - це метод, який враховує та обробляє у пись­мовій формі знання та ідеї співробітників будь-якого підприєм­ства. Метод практикується у вигляді п'яти етапів:

1. Визначення настанови.

Керівництвом підприємства або, наприклад, начальником будь-якого функціонального відділу ставиться мета.

2. Добір учасників.

Добір проводиться за тими самими критеріями, що і при моз­ковій атаці, тобто запрошуються ті співробітники, які «щось мо­жуть сказати» з проблеми, але також і ті, що ще не були ознайом­лені з питанням, яке обговорюється.

3. Аналіз труднощів.

Збирається робоча команда, щоб проаналізувати проблеми, труднощі та причини виникнення поставленого завдання. Це здійснюється шляхом запису аргументів та гіпотез на картки.

4. Збір пропозицій щодо вирішення проблеми.

Усі істотні дані, які зібрані на попередньому етапі, формуються у вигляді питань та пропонуються команді для розв'язання. Пропозиції щодо вирішення знову-таки фіксуються на картках.

5. Складання програми заходів.

Пропозиції щодо вирішення перевіряються та оцінюються спеціалістами. Результати зводяться до узгодженої програми дій.

Запис думок та ідей (на етапі 3 і 4) повинен проводитися та­ким чином, щоб у межах невеликих дискусій у складі чотирьох-шести чоловік поперемінно проходили фази дискусії та запису. (Наприклад, фаза запису: 10 хвилин; дискусія: 10 хвилин; запис: 5 хвилин; дискусія: 5 хвилин; запис: 5 хвилин і т. ін.)

8. Метод колективного блокнота

Метод колективного блокнота дуже схожий на метод ідейної інженерії. Всім, кого опитують з проблеми, видаються так звані блокноти для ідей, що містять точний опис проблеми. Від кожного шмагається щоденно заносити в свій блокнот всі ідеї, що прихо­дять на думку з даної проблеми.

Приблизно через місяць всі блокноти з ідеями здаються коор­динатору, який впорядковує матеріал, робить для нього резюме та виділяє принципові рішення. Результати цієї обробки можуть вивчатися всіма учасниками та обговорюватися.

Перевага даного методу полягає у тому, що учасники не потребу­ють координації в часі та місці проведення групового засідання.

9. Тригерна техніка

Кожен член групи має кілька хвилин часу, щоб коротко у виг­ляді тезисів записати своє рішення щодо проблеми . Потім учас­ники по черзі доповідають про свої списки ідей. При цьому од­накові ідеї не повинні доповідатися двічі. Якщо під час доповіді учасникам приходять на думку нові ідеї, то вони їх також записують. Другий раунд з оголошенням виявлених ідей починаєть­ся після того, як були названі всі пропозиції першого раунду. Досвідчені групи здатні на таких засіданнях проводити по чо­тири, п'ять раундів.

10. Метод фокальних об'єктів

Цей метод, як і ряд інших методів (11, 12, 13), передбачає ак­тивізацію передусім асоціативного мислення у людини.

Суть методу фокальних об'єктів полягає в перенесенні ознака випадково обраних об'єктів на об'єкт, що удосконалюється і ле­жить начебто у фокусі переносу, тому й називається фокальним.

У результаті виникає низка несподіваних варіантів рішення. Метод фокальних об'єктів дає гарні результати при пошуку нових модифікацій, відомих пристроїв та засобів, може бути використаний для тренування уяви.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]