Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Товарознавство.doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
4.7 Mб
Скачать

Зовнішнє кодування

Зовнішнє кодування здійснюється за товарною номенклатурою зов­нішньоекономічної діяльності (ТН ЗЕД), яка є інструментом державно­го регулювання зовнішньоекономічної діяльності, що сприяє її удоско­наленню і виконанню поточних і перспективних завдань.

ТН ЗЕД побудована із використанням бази гармонізованої системи опису і кодування товарів (ГС) і комбінованої номенклатури Європей­ського економічного співтовариства (КН ЄЕС).

Структура ТН ЗЕД включає до себе кодове позначення товару і ско­рочене позначення двох одиниць виміру.

Довжина кодового позначення товару складає 9 цифрових десятко­вих знаків.

Приймаючи до уваги той факт, що ТН ЗЕД побудована на базі но­менклатури гармонізованої системи опису і кодування товарів, необхідно використання довідкових матеріалів Міжнародної конвенції про гармонізовану систему опису і кодування товарів. і. З 1 січня 1988 р. набрала сили Міжнародна конвенція про гармонізо­вану систему опису і кодування товарів. Додатком до цього документа є Номенклатура гармонізованої системи (НГС), що складає його не­від'ємну частину.

У НГС об'єктом класифікації є всі товари, що обертаються в міжна­родній торгівлі. НГС має шість рівнів (ступенів) класифікації: поділи, .групи, підгрупи, товарні позиції, підпозиції і субпозищї. Вищим рівнем класифікації є поділи (їх нараховується 21). При побудові товарних позицій і субпозицій у кожній групі засто­совується своя послідовність ознак. Але з усієї сукупності можна виді­лити чотири основні: ступінь опрацювання, призначення, вид матеріалу, ;з якого виготовлений товар, і значення товару у світовій торгівлі. У Номенклатурі гармонізованої системи прийняте цифрове позна­чення, причому для поділів (їх 21) і підгруп (їх 33) використовуються римські цифри, а для товарних груп (їх 96), товарних позицій (їх 1241), підпозицій (їх 3558) і субпозицій (їх 5019) — арабські.

У ТН ЗЕД фармацевтичні товари розташовані в різних поділах у залежності від їхньої природи, але велика частина їх — у поділі VI —

“Продукція хімічної і пов'язаних з нею галузей промисловості", що скла­дається з ТІ груп (від 28 по 38). У групу ЗО, що має назву "Фармацевтичні продукти", входить більшість лікарських препаратів, а також шовні матеріали, зубні цементи, матеріали для пломбування зубів та ін.

При практичному використанні ТН ЗЕД кодування товарів варто здійснювати тільки дев'ятизначним кодом, що складається з двох час­тин: чотирицифровий код позиції, у якому перші дві цифри, відділені крапкою, позначають номер групи і наступні дві — порядкові номери в даній групі; п'ятизначний код товарної підсубпозиції, в котрій перші два знаки вказують підпозицію (тобто "вид"), а наступні три знаки — субпозицію (тобто "різновид").

Наприклад: код за ТН ЗЕД - 30.04.20 100.

ЗО. — номер групи ("Фармацевтичні товари");

04. — номер позиції (медикаменти, що складаються зі змішаних і незмішаних сполук, які використовуються з терапевтичними і про­філактичними цілями, розфасовані й упаковані в спеціальні форми для роздрібного продажу: препарати, що містять пеніциліни або їх похідні, що мають структуру пеніцилінової кислоти, і препарати, що містять стрептоміцини або їх похідні);

20 100 — номер підсубпозиції (препарати, що містять інші антибіо­тики), де:

20— номер підпозиції (антибіотики, що поставляються у 4зормах або упаковках для роздрібного продажу);

100 — номер субпозиції (конкретний препарат, відображений в ал­фавітному покажчику на фармацевтичні продукти).

Для кодування підприємств, організацій, країн світу і територій, митних режимів, валют країн, видів транспорту й іншого при запов­ненні митних декларацій, товаросупровідних документів використову­ють різноманітні класифікатори:

  • підприємств і організацій (КПО) — код восьмизначний;

  • країн світу і територій (ККСТ) — код тризначний;

  • валют (КВ) — код тризначний;

  • видів транспорту (КВТ) — код двозначний;

  • митних режимів (КМР) — код п'ятизначний.