Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Товарознавство.doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
4.7 Mб
Скачать

6.2. Хімічні методи стерилізації Стерилізація газами.

Для термолабільних або кородуючих під впливом водяного пару інструментів раціональним є метод газової стерилізації.Цим методом стерилізують хірургічні інструменти, які ріжуть і колють, інструменти з мікронним заточенням, а також зонди, катетери, полімерні вироби, що не витримують парової, сухожарової стерилізації хімічними розчинами. Стерилізацію цим методом проводять, використовуючи гази визначеного хімічного складу, що мають спороцидну дію: етилену оксиду, метилбромід, пропіленовий оксид, формальдегід та ін.

Широке поширення одержала хімічна стерилізація, особливо її варіанти, у якому як бактерицидний агент використовується суміш оксиду етилену з різноманітними газами.

Стерилізацію проводять у пакуванні з двох прошарків поліетиленової плівки товщиною 0,06-0,2мм, пергаменту, паперу мішечного непросоченого, паперу мішечного вологостійкого, паперу для пакування продукції на автоматах марки Е.

Інструменти поміщають у газові стерилізатори або мікроаеростати. У камерах стерилізаторів підтримується відповіднатемпература, концентрація газу, тиск, вологість і час експозиції.

Термін зберігання виробів, простерилізованих у пакуванні з поліетиленової плівки, -до 5 років, у пергаменті або папері – 20 діб.

Контакт об’єкта стерилізації (а також мікроорганізмів) із газом здійснюється за рахунок адсорбції газу або за рахунок конденсації пару на поверхні об'єкта. Швидкість стерилізації залежить від швидкості дифузії молекул газу через клітинну оболонку мікроорганізмів, а та­кож спроможності їхніх білкових сполук вступати у взаємодію з бактерицидом.

Висока швидкість дифузії окису етилену, зокрема, через полімерні плівки, які були використані як упаковки, дає можливість стерилізувати готову продукцію в упаковці. Метод досить універсальний, застосо­вується в першу чергу для стерилізації різноманітних полімерних виробів медичного призначення.

До недоліків газової стерилізації слід віднести високу вартість, за­лежність ефективності процесу від багатьох параметрів (склад газу, во­логість, температура та ін.), які утруднюють його здійснення, хімічний вплив окису етилену з рядом полімерів, а головне — показана мутагени і канцерогенна дія окису етилену, залишкова концентрація якої висок для багатьох виробів, які стерилізують.

Рядом робіт встановлена антимікробна ефективність обробки порошків окисом етилену, проте питання про усталеність лікарських компонентів і готової форми в цілому практично залишається відкрити і потребує детального вивчення на конкретних препаратах.

При розгляді можливості використання окису етилену для стерилізації необхідно враховувати, крім того, високу токсичність і мутагенність як самого окису етилену, так і продуктів його взаємодії з багатьма матеріалами (у першу чергу 2-хлоретанолу, етиленгліколю й ін. а також можливість тривалої присутності достатньо високих залишкових концентрацій цих сполук в оброблюваному матеріалі.