Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Товарознавство.doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
4.7 Mб
Скачать

Радіаційна стерилізація

Цей метод застосовується для обробки лікарських препаратів в обмеженому обсязі, але його можна віднести до найбільш вивченого у всіх аспектах серед інших методів стерилізації. Причина цього декілька па- радоксального положення криється в тому, що радіаційна стерилізації широко використовується в усьому світі вже понад 20 років при випуску полімерних медичних виробів і є одним з основних засобів забезпечення стерильності зазначених систем.

Переваги радіаційного методу: технологічність (включаючи можливість організації безупинного автоматизованого процесу), універсальність (можливість забезпечення високої ефективності стерилізації практично для будь-якого виду об'єкта, який опромінюється при мінімальній оптимізації умов опромінення), можливість досягнення будь-якої заданої надійності стерилізації, простота контролю ефектиності процесу за рахунок розроблених простих методів дозиметрії поглиненої енергії. За економічними показниками цей метод сьогодні перевершує асептичне виготовлення зі стерильною фільтрацією, але дещо поступається тепловій стерилізації, проте в майбутньому може наблизитися до неї, а можливо, і перевершити через неминуче зниження відносної (у порівнянні з іншими джерелами енергії) вартості ізотопа (яка дає основний внесок у сумарну вартість процесу).

Достатньо чітко встановлені типові дози випромінювання, необхідні для надійної стерилізації електронами (як правило, 20-30 кГр), розроблене радіаційне устаткування для високопродуктивної стерилізації, вирішення питання безпеки роботи установок для персоналу і населення.

Є два види устаткування для опромінення — установки з кобальтом-60 і прискорювачі електронів. Обидва ці види призначаються для задоволення вимог значного промислового виробництва. У порівняє з масивними розмірами установки з кобальтом-60 розміри прискорювача електронів невеликі. Пучок електронів, спрямований на стріч конвеєра, на якій знаходяться предмети однакового розміру, наприклад, пакування із шовним матеріалом, шприци тощо.

При стерилізації іонізуючим випромінюванням використовують радіоактивні джерела на основі Со60 або Св132. У залежності від виду і властивостей предметів, які стерилізуються (шовні і перев'язувальні матеріали, хірургічні інструменти, лікарські препарати), повинна вибиратися суворо визначена доза поглиненої потужності іонізуючого випромірювання. Це пов'язано з можливістю виникнення наведеної радіації в предметах, які стерилізуються. Енергія випромінювання не повинна перевищувати 6 МеВ. Так, наприклад, при стерилізації у-квантами Co60 пластмасових одноразових шприців норма поглиненої дози в Англії і США складає 25 кГр, у Скандинавських країнах — 35 кГр та ін. Після опромінення стерилізовані предмети проходять ретельний радіаційний контроль.

Обробка матеріалів нейтронами навіть невеличких енергій (< 8 МеВ) електронами з енергією >10 МеВ також призводить до виникнення радіації. До недоліків радіаційних методів стерилізаціїї можна віднести: раадіаційну небезпеку, виникнення наведеної радіації, руйнацію молекулярної структури полімерних предметів, які стерилізуються, дорожнену і високу енергоємність устаткування (наприклад, прискорювачів заряджених часток).

Загальне принципове обмеження застосування радіаційної стерилі­зації стосується тих лікарських речовин, при радіолізі котрих "пряма дія випромінювання" повинна ініціювати ланцюгові процеси розкладання. У результаті розвитку того або іншого варіанта радіаційної стерилізації показана можливість надійної стерилізації цим методом широкого кола готових препаратів різного складу і призначення. У результаті вже сьогодні можна говорити, з огляду на сукупність мікробіологічних, ме-дикобіологічних, фізико-хімічних і технологічних досліджень і розро­бок, про створення достатньо загального методу стерилізації, готового для впровадження у виробництво.

В експериментах з тривалого зберігання встановлено, що опромінення, яке стерилізує, звичайно не знижує терміни придатності препа­ратів, а в ряді випадків стерилізовані радіаційно препараги більш стабільні при зберіганні, ніж ті ж об'єкт після теплової стерилізації. В таких випадках введення у виробничий цикл радіаційної стерилізації замість традиційної теплової може дати прямий економічний ефект ще за рахунок збільшення термінів придатності ліків.