Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Товарознавство.doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
4.7 Mб
Скачать

Глава XI перев'язувальні матеріали та перев'язувальні засоби

Перев'язувальні матеріали та перев'язувальні засоби служать для виготовлення та накладання пов'язок з метою захисту від вторинної інфекції та інших зовнішніх шкідливих впливів, а також для зупинки кровотечі, висушування ран при хірургічних операціях та іммобілізації органів і тканин.

До перев'язувальних матеріалів та перев'язувальних засобів став­лять такі загальні вимоги. Вони повинні:

1) бути м'якими, але не сипкими;

2) володіти достатньо доброю гігроскопічністю;

3) володіти доброю капілярністю та змочуваністю;

4) мати нейтральну реакцію і бути нейтральними по відношенню до організму;

5) мати певний процент вологості;

6) надійно стерилізуватись одним із способів стерилізації суттєво не змінюючи своїх властивостей.

11.1. Відомості з технології виготовлення перев'язувальних засобів

Вихідною сировиною для виготовлення перев'язувальних матері­алів і перев'язувальних засобів є бавовна, деревина та синтетичні мате­ріали. З волокна бавовни виготовляють вату, марлю та марлеві бинти, з деревини — паперову та віскозну пряжу, алігнін, з синтетичних мате­ріалів — спеціальні перев'язувальні засоби.

У процесі виготовлення готових перев'язувальних засобів викорис­товують сировину! доводять її до готового перев'язувального засобу.

Бавовняне волокно — це майже чиста целюлоза. В залежності від дов­жини та міцності волокна, кольору та наявності домішок його класифіку­ють на 7 сортів: шість номерних та нульовий (відбірний). На очисних заво­дах здійснюється первинна очистка бавовни від насіння, насінних коробо­чок та інших механічних домішок, після чого очищена бавовна, спресована в кулі масою по 30кг, направляється на ватні та прядильні фабрики, де за допомогою кардочесальних машин волокна розтріпуються і розчісуються.

Чесальна машина виконує такі операції:

  • роз'єднує пучки на окремі волокна;

  • видаляє з пучків механічні домішки та пил, які там залишились;

  • розпрямляє та уздовж орієнтує волокна в пучках;

  • перетворює пучки в стрічку;

  • змішує волокна в стрічці;

  • вирівнює стрічку за масою.

Пухнаста стрічка, яка при цьому утворюється, на банкоброшах витягується і злегка скручується, перетворюючись у рівницю, яка потім на

ватермашинах ще більше скручується і переходить у пряжу.

З прядильних фабрик пряжа надходить на ткацькі фабрики, де за допомогою ткацьких станків шляхом переплетення подовжніх ниток, які називаються основою, та поперечних, які називаються утоком, одер­жують текстильні тканини, наприклад, марля.

Бавовняне волокно покрите воском, тому не змочується водою і має до 93 % вологості. Отже, в залежності від вимог до перев'язувальних засобів, які з нього виготовляються, бавовняне волокно заздалегідь піддається хімічній обробці розчинами лугів (мерсеризації) і кислот та хлорним вапном для видалення воску, води, відбілювання та досягнен­ня нейтральної реакції.

Деревина являє собою композит, який складається з целюлози, нецелюлозних вуглеводів та лігніну — аморфного сітчатого полімеру, який має надзвичайно складну і нерегулярну хімічну структуру. Схематично цей композит виглядає як целюлозні фібрили,,занурені в лігнінову мат­рицю. Саме тому хімічна обробка деревини після її подрібнення з метою отримання целюлози, лігніну та інших перев'язувальних матеріалів по­винна бути направлена перш за все на руйнування лігніну.