Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Товарознавство.doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
4.7 Mб
Скачать

Вступ до товарознавства

ФАРМАЦЕВТИЧНИХ ТОВАРІВ

1.1. Поняття про товар і товарознавство

Термін товарознавство "походить від слів "товар" і "відати "й означає цілеспрямовану діяльність з вивчення товарів як предметів спожи­вання. Спроможність товару задовольняти конкретні потреби визначає його споживчу вартість.

Товар — це продукт праці, зроблений для обміну шляхом купівлі-продажу з метою задоволення потреб споживача. Хірургічний інстру­мент, прилад для постановки діагнозу, апарат для лікування, лікарський засіб і багато чого іншого — все, що вивчає дисципліна "Фармацевтичне і медичне товарознавство" з точки зору їхньої придатності в лікуваль­ному процесі, є товаром.

З визначення товару випливає, що продукт праці став товаром з по­чатком розвитку виробництва і грошового обігу й, отже, має вартість. Формою грошового вираження вартості є ціна в грошовій одиниці.

Вартість товару як відбиття втіленої та матеріалізованої суспільне необхідної праці складається з таких складових:

З = вартість наукових розробок (товару)

+ вартість розробки технології виробництва

+ вартість сировини і матеріалів

+ вартість капітальних витрат на знаряддя виробництва і його орга­нізацію

+ вартість трудових витрат на виробництво

+ вартість витрат енергії на виробництво

+ вартість витрат на товарових від виробника до споживача і реалізацію.

До вартості товару входить споживча вартість — властивість, спро­можність товару задовольняти ті чи інші потреби людей або як предме­та особистого споживання, або як засобу виробництва.

Спроможність товару найбільш повно задовольняти потреби людей визначається його призначенням і якістю, що, виходячи із зазначеної вище формули, залежить від багатьох чинників, які можна розділити на чинники, що створюють якість товару, і чинники, що зберігають його на етапах товароруху, зберігання і реалізації.

У зв'язку з цим виникла суспільна потреба в цілеспрямованій діяльності з вивчення товарів як предметів використання і споживання.

Товарознавство, об'єктом вивчення якого є споживчі вартості товарів, дає сукупність знань про товар як предмет торгівлі, про його якість і споживче значення. Цим воно відрізняється від економіки, технології, маркетингу її інших дисциплін, що також розглядають товари, але з інших точок зору.

Мета дисципліни: підготовка провізора до професійного виконання робіт з постачання лікувальних установ, аптечної мережі й населення товарами медичного призначення через мережу лікарняних, міжлікарняних, госпрозрахункових аптек, магазинів "Медтехніка" та "Оптика".

1.2. Виникнення і розвиток товарознавства

Товарознавство виникло і формувалося разом із розвитком товарного виробництва і торгівлі. Перша кафедра товарознавства (рослинних і тваринних фармацевтичних матеріалів) була заснована в 1549 р. в Падуанському університеті (Італія). На Русі виникнення товарознавства слід віднести до середини XVI ст. У цей час почався перехід від ремісничого до промислового виробництва, що привело до збільшення маси товарів, розширення їхнього асортименту. Стала більш пожвавлена міжнародна торгівля. Це викликало необхідність оцінювати і зіставляти товари за міжнародними стандартами. З'явилися порадники з описом товарів і рекомендаціями з їх використання. Так, у 1575 році була видана "Торгова книга", в якій "...описані всяких земель товари різноманітні".

Товарознавство початку XVI — середини XVIII ст. носило суто описовий характер, і цей період його розвитку називають товарознавчо-описовим: вказувалися зовнішні ознаки товарів, головним чином, експортно-імпортних (хутровина, льон та ін.), без їх класифікації, часто в алфавітному порядку.

У XVIII ст. в зв'язку з розвитком виробництва, успіхами природничих наук і створенням нових технологій виробництва товарознавство носить товарознавчо-технологічний характер. Як самостійна навчальна дисципліна товарознавство почало вводитися в комерційних навчальних закладах наприкінці XVIII ст.

Третій етап розвитку товарознавства з початку XIX ст. і до нашого часу називають товарознавча-формуючим, тому що товарознавча діяльність стала активно впливати на формування асортименту і створення якості товарів. Більше уваги приділяється розробці теоретичних основ товарознавства, класифікації товарів і їхніх споживчих власти­востей, питанням товарознавчої оцінки, створення і управління якіс­тю товарів. У товарознавстві стали виділяти теоретичну і практичну частини.

Основоположником сучасного товарознавства в Росії вважається професор Казанського і Московського університетів М.Я. Кітарри (1825-1880рр.), У книзі "Привселюдний курс товарознавства" він упер­ше сформулював концепцію товарознавства і розробив принципи кла­сифікації товарів.

Істотний внесок у розвиток товарознавства внесли М.А. Архангель­ський, Ф.В. Цереветинов, М.В. Чернов, М.Е. Сергєєв, Б.Ф. Сергєєв та інші, які своїми працями сприяли розвитку товарознавства.