Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Товарознавство.doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
4.7 Mб
Скачать

Стабільність і терміни придатності

Термін "стабільність" означає постійність хімічного складу та аґре-гатного стану протягом строку придатності.

Критерієм нестабільності є погіршення якості. Наприклад, знижен­ня кількості фармакологічно активної речовини у ЛЗ підтверджує його нестабільність. Як правило, зменшення згаданої кількості на 1 % не по­винне відбуватись протягом 3-4 років.

Термін придатності є невід'ємним показником якості ЛЗ. Під ним розуміють час, протягом якого ЛЗ повинен повністю відповідати всім вимогам ДФ, ФС або ТФС.

Із закінченням терміну придатності ЛЗ не може бути використаний без переконтролю його якості.

Термін придатності ЛЗ встановлюється експериментальне при збе­ріганні: по мірі накопичення даних він може бути змінений як в сторону збільшення, такі в сторону зменшення.

Початковою датою терміну придатності ЛЗ приймають дату його виготовлення, вказану ВТК підприємства-виробника.

Для виготовлення готових лікарських форм (ГЛФ) повинні вико­ристовуватись тільки ті лікарські засоби, у яких встановлений термін придатності вийшов не більше ніж:

• на 20 % для виготовлення ГЛФ з термінами придатності до 3 років

• на 30 % для виготовлення ГЛФ з термінами придатності понад 3 роки

Терміни зберігання в гарантійних запасах встановлюють з ураху ванням можливості реалізації ЛЗ до закінчення їх термінів придатності

Підготовка лікарськую засобів до використання після зберігання

Усі ЛЗ "ангро" перед роботою з ними повинні бути перемішані. Особливу увагу слід звернути на змішування верхніх та пристіночних шарі ЛЗ з рештою його маси.

У випадку зміни утримання діючих речовин, зумовленої сорбцією або десорбцією атмос4їерної вологи чи випарюванням розчинника без хімічного розкладу інгредієнтів (шляхом гідролізу, окислення, фотодеструкції тощо), припустимо робити перерахунок на фактичний вміст діючої речовини в ЛЗ при їх переробці в напівфабрикати або ГЛЗ.

8.3. Зберігання лікарських засобів, які потребують захисту від світла, вологи, температури, газів. Вимоги до упаковки.

Зберігання лікарських речовин, які потребують захисті від світла

До числа ЛЗ, які потребують захисту від світла, належать: антибіо­тики, галенові препарати (настойки, екстракти, концентрати з рослин­ної сировини), рослинна лікарська сировина, органопрепарати, вітамі­ни та вітамінні препарати; кортикостероїди, ефірні олії, жирні олії, пре­парати у формі драже, солі йодисто- та бромистоводневої кислот, галогензаміщені сполуки, нітро- та нітрозосполуки, нітрати, нітрити, аміно- і амідосполуки, фенольні сполуки, похідні фенотіазину.

Л3, які потребують захисту від дії світла, слід зберігати в тарі з світло­захисних матеріалів (скляній тарі з оранжевого скла, металевій тарі; упаковці з алюмінієвої фольги або полімерних матеріалів, пофарбова­них чорним, коричневим або оранжевим кольором). У темному приміщенні або в шафах, пофарбованих усередині чорною фарбою з щільно ригнаними дверцями.

Для зберігання особливо чутливих до світла ЛЗ (нітрат срібла, прозерин та ін.) скляну тару обклеюють чорним світлонепроникним папером.

Примітка. ЛЗ, які потребують дії світла, наприклад, препарати за­хисного заліза, слід зберігати у скляній тарі малої місткості з прозорого скла на яскравому світлі. Припустима дія прямих сонячних променів.