Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Товарознавство.doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
4.7 Mб
Скачать

Ультразвукова стерилізація.

Ультразвукова(УЗ) обробка, що стерелізує, знаходить застосування для стерилізації медичних інструментів і досить обмежене — для одержання стерильних рідких систем: розчинів, емульсій, суспензій. Механізми дії УЗ-коливань у кавітаційному режимі на водяні середовища у самому загальному випадку, очевидно, родинні механізмам радіаційно-хімічних процесів. З цієї причини питання стабільності компонентів ліків при УЗ-стерилізації мають багато загального з аналогічними проблемами радіаційної стерилізації (хоча є, звичайно, і специфіка, пов'язана з протіканням поряд із сонохімічними перетвореннями прцесів релаксації високих локальних тисків у розчині), і одним із шляхів їхнього рішення є, мабуть, застосування розроблених для радіаційної стерилізації засобів стабілізації розчинів внаслідок уведення добавок. Інший можливий шлях підвищення тривкості ліків при УЗ-впливів полягає в доборі таких умов обробки, які забезпечують зниження введення у систему енергії на тих частотах ультразвуку, що водночас зі стерилізацією приводять до ефективних сонохімічних перетворень і, отже, розкладання компонентів ліків.

Одним зі способів такого підвищення ефективності ультразвуку при стерилізації є послідовна обробка системи ультразвуком різних часток. При цьому перша стадія впливу, очевидно, сенсибілізує (але не інактивує) мікроорганізми (і не повинна викликати сонохімічних процесів, а друга стадія (яка може призводити і до псування ліків) викликає власну інактивацію сенсибілізованих на першій стадії мікроорганізмів за часом істотно менший, ніж при прямій дії ультразвуку на цій частоті. Тим самим глибина розкладання складового препарату може бути помітно знижена.

Плазмові методи стерилізації

Одним з ефективних методів стерилізації, заснованих на нових фізичних принципах, є плазмові методи стерилізації, які використовуються як агент, котрий стерилізує різноманітні види низькотемпературної плазми. До переваг плазмових методів стерилізації належать: висока ефективність і швидкість стерилізації, універсальність методів у відношенню до видів мікроорганізмів, які руйнуються, і предметів які стерилізуються, екологічна безпека та ін.

Низькотемпературна плазма являє собою частково іонізований газ температура іонного і нейтрального компонентів котрого порядку кімнатних температур.

Як плазмоутворювачі можуть використовуватися різноманітні (O2, H2, Ar, He, H2O2, CH2O, C2H4O) й різноманітні суміші газі Механізми впливу плазми на мікроорганізми можуть бути такі: руйнуючі

хімічні зв'язки впливу високоенергетичних електронів, іонів, нейтральних часток, радіаційний вплив УФ і інших видів (рентгенівське, ВНВЧ) випромінювань і, нарешті, хімічний вплив радикалів із плазми. Таким чином, установка з низькотемпературною плазмою з'єднує у собі одночасно прискорювач електронів помірних енергій, джерело ультрафіолетового і рентгенівського випромінювання і плазмохімічний реактор.

Сутність методу плазмохімічної стерилізації така: у низькотемпературній плазмі з тиском Р = 133 Па електрони, щільність яких залежить в інтервалі n=1010-1014см-3, роблячи коливальні рухи в індукційне або ємісне перемінне зовнішнє поле, зіштовхуючись із молекулами, передають енергію в їхні внутрішні ступені свободи. При цьому сильно збільшується реакційна спроможність усередині кожної групи молекул газу, що плазмоутворює, між різноманітними групами молекул і, нарешті, між плазмою і молекулярною структурою мікроорганізмів.

При виборі режимів роботи плазмової установки можуть виникати великі потоки високоенергетичних часток, що крім стерилізаційної дії призводять до руйнації молекул поверхневих прошарків предметів, які стерилізуються, наприклад, із пластмаси і поліетилену.

Поверхні, які стерилізуються, при цьому можуть також розігріватися і тармічно руйнуватися або втрачати свої задані фізичні властивості.