Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Товарознавство.doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
4.7 Mб
Скачать

Біологічно активні перев'язувальні матеріали

Перев’язувальні матеріали зі спеціальними властивостями отримують чотирьма основними способа:

  • використовують нові спеціально, синтезовані або певним способом оброблені природні полімери;

  • вводять біологічно активні речовини в розчин або в розплав полімеру, який використовується для формування волокна, плівки або пористого покриття;

  • приєднуючи біологічно активну речовину до молекули полімеру хімічним зв’язком;

  • фіксуючи біолгічно активну речовину у полімерному покритті, яке наноситься на поверхню волокнистого матеріалу.

До біологічно активних перев'язувальних матеріалів належать:

1. Перевязувальні матеріали, які утримують іммобілізовані протеолітичні ферменти, отримані на основі матеріалів із целюлозного, полівінілспиртового, поліамідного, альгінатного волокон, а також волокна фторіон, плівки з полівінілового спирту та пористого покриття із солі альгінової кислоти, покриття з колагену і желатину.

2. Матеріали, які володіють високою сорбційною властивістю: покриття на основі альгінової кислоти і колагену, вуглецеві волокнисті матеріали.

3. Антимікробні перев'язувальні матеріали на основі целюлозного, полівінілспиртового і поліпропіленового волокон, натурального шовку, волокна фтоліон.

4. Гемостатичні матеріали: розсмоктна марля (з окисленої целюло­зи), нерозсмоктна марля (модифікована шляхом привитої полімери­зації кальцієвої солі акрілової кислоти), пористе покриття (альгіпор) і нетканий волокнистий матеріал із змішаної натрійкальцієвої солі аль-гінової кислоти, покриття з колагену і желатину.

5. Поступово розсмоктні покриття: на основі полісахаридів, на ос­нові альгінової кислоти (альгіпор), колагену, желатину, а також синте­тичних полімерів.

6. Поволі ресорбуючі в тканинах організму перев'язувальні матері­али, які надають одночасно гемостатичну і антимікробну дію: на основі окисленої целюлози (каноксицел, тубоксицел та ін.), на основі кетгуту і колагенового волокна.

7. Перев'язувальні матеріали, які володіють анестизуючою актив­ністю, на основі модифікованих целюлозного і полівінілспнртового во­локон, у вигляді плівкових покриттів.

Створені біологічно активні перев'язувальні матеріали можуть бути використані в хірургії для лікування гнійно-запальних захворювань.

11.4. Маркування, пакування, стерилізація, транспортування і зберігання перев'язувальних засобів

Маркування. На бандеролях повинні бути наведені такі дані, надру­ковані друкарським способом:

  • емблема Червоного Хреста;

  • найменування підприємства-виробника та його товарний знак;

  • найменування виробу;

  • відзначена стерильність (слова "стерильно" чи "нестерильно" по­винні бути виділені крупним шрифтом або іншим кольором);

  • розміри виробу;

  • кількість виробів;

  • позначення даного стандарту.

Крім цього, на бандеролях стерильних перев'язувальних засобів по­винно бути вказано: "Ниткою розірви оболонку".

Усередину ящика, мішка або циліндричної кипи вкладають ярлик, на якому вказують:

  • найменування підприємства-виробника та його товарний знак;

  • найменування виробу;

  • кількість пачок;

  • серію (для стерильних виробів);

  • штамп ВТК та номер контролера;

  • рік виготовлення.

Маркування транспортної тари виконується за ДСТ і має такі написи.

На ящику, мішку або циліндричній кипі вказується:

  • найменування підприємства-виробника та його товарний знак;

  • найменування виробу;

  • серія (для стерильних виробів);

  • номер виготовленої партії (для нестерильних виробів);

  • нетто пачки, г;

  • нетто і брутто упаковки;

  • рік виготовлення.

Упаковка. Рулони стерильних перев'язувальних засобів повинні бути упаковані в пачки з двома шарами паперу: внутрішнім і зовнішнім. Для внутрішнього шару використовують папір марок А і В, для зовніш­нього — пергамент марок А і В. При пакуванні фасованих перев'язуваль­них засобів у поліетиленову плівку торцеві краї пакунка заварюють. Пачки стерильних і нестерильних перев'язувальних засобів пакують у фанерні ящики або ящики з гофрованого картону, паперові трьох- або чотирьохшарові мішки.

У кожний ящик, мішок або циліндричну кипу укладають пачки од­ного виду, однієї маси стерильних чи нестерильних виробів.

Спресовані перев'язувальні засоби обгортають одним шаром паперу і однім шаром нетканого тарного полотна або іншими видами пакуваль­них матеріалів, за виключенням тканин з натурального волокна. Потім їх обв'язують мотузкою діаметром не менше 8 мм або шпагатом з хімічно­го волокна.

Стерилізація перев'язувальних матеріалів здійснюється у паровому стерилізаторі при температурі 120 °С і тиску 1,1 кгс/см2 протягом 45 хв. Стерилізовані перев'язувальні матеріали поміщають і зберігають у біксах. Стерильність у біксах з фільтром зберігається не менше 8-10 днів.

Гогові перев'язувальні засоби стерилізують на виробництві, де їх перевіряють на стерильність в бактеріологічних лабораторіях.

Транспортування перев'язувальних засобів здійснюється всіма ви­дами транспорту в критих транспортних засобах.

Зберігання перев'язувальних засобів здійснюється в дерев'яних ящиках, у сухих приміщеннях, які провітрюються і добре захищені від пилу, комах та гризунів. При цьому слід забезпечити стабільну темпера­туру, уникаючи сирості та утворення плісені. Стерильні матеріали слід зберігати у приміщенні, в якому температура коливається не дуже різко, щоб упаковка не "дихала" при перепадах температури. Справа в тому, що при підвищенні температури розширене в упаковці повітря, яке має ко­ефіцієнт об'ємного розширювання значно більший, ніж матеріал упа­ковки, виходить з неї назовні, а при пониженні, навпаки, заходить все­редину, внаслідок чого в упаковку можливе проникнення мікробів.

При зберіганні стерильних перев'язувальних засобів на складах слід розміщувати його за роками виготовлення, тому що після 5 років з року виготовлення, за умови цілісності упаковки, його необхідно вибірково кожен рік перевіряти на стерильність. При порушенні цілісності або зво­ложенні упаковки її утримання негайно перевіряється на стерильність.

28