Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Товарознавство.doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
4.7 Mб
Скачать

7.2.Тара. Класифікація тари.

Тара, яка використовується для пакування лікарських засобів та інших фармацевтичних і медичних товарів, в залежності від їх фізико-хімічних, механічних та інших властивостей, класифікується за такими ознаками.

За функціональним призначенням: споживча — тара для фасування та подальшого просування до споживача; транспортна — тара, яка утворює самостійну транспортну одиницю або частину укрупненої транспортної одиниці, в якій транспортується продукція.

У свою чергу, споживча тара класифікується на: первинну — тару, яка безпосередньо контактує з продукцією; вторинну тару, у яку роз­міщують первинну упаковку для й захисту, зручності використання, нанесення більш повної інформації про товар.

За сферою обіг: разова — одноразового використання; багаторазова— багаторазового використання.

За застосованими матеріалами: скляна, металева, полімерна, картонна, дерев'яна, комбінована.

За конструктивними особливостями: споживча — штангласи, банки, пляшки, флакони, аерозольні балони, трубки, ампули, капсули, туби, конвалюти, пакети, пачки, коробки, пенали, пробірки, склянки, тюбики та ін.; транспортна - ящики, бочки, каністри, барабани, балони, мішки, .лотки, бідони, корзини та. ін.

За конструктивними особливостями транспортна тара може бути: складною, розбірною, нерозбірною, відкритою, закритою, ґратчастою та ін.

За формою: циліндрична, конусна, круглого або овального перерізу, чотиригранна складної конфігурації.

За щільністю: жорстка, напівжорстка, м'яка.

За місткістю:споживча- мала, середня, велика; транспортна- малогабаритна, крупногабаритна.

За обємом: повна, номінальна.

За кольором: прозора, непрозора, пофарбована.

За способом виробництва: видувна, штампована, пресована, термоформована, клеєва, лита та ін.

Крім цього за призначенням споживча тара може бути для рідких, твердих, сипучих, штучних та інших товарів.

Номенклатура і товарні види споживчої скляної тари.

Скло-це аморфні тіла, які отримують шляхом переохолодження, розплаву (незалежно від їх хімічного складу і температурної ділянки отвердіння) та мають в результаті поступового збільшення в’язкості механічні властивості твердих тіл.

Скло для тари повинне бути добре провареним, однорідним і по можливості без дефектів (каменя, помітної свілі). Воно повинне бути хімічно стійким, інертне по відношенню до утримуваного тарою і не псувати його якості. Повністю недопустимі поверхневі бульбашки, внутрішні бульбашки допустимі тільки в обмеженій кількості.

Скло для тари може бути безколірним, небезколірним (напівбілим), зафарбованим у захисні кольори (зелений, оранжевий тощо) для попередження впливу світла на утримуване тарою.

Скляну тару виготовляють встановленої форми, її лінійні розміри, маса та місткість не повинні перевищувати допустимих відхилень. По корпусу тари скло повинно бути розподілене рівномірно, тобто без різних потовщень і потоншень. Горловина не повинна мати задирок та відпресовок, тобто виступів скла на стикахчастин формового комплекту.

Всі краї вінця горловини повинні бути закруглені, Не допускається вищерблення та посічення, які порушують механічну міцність горловини.

Скляна тара повинна бути механічно міцною, термостійкою при встановленому перепаді температур, мати достатній опір внутрішньому гідростатичному тиску та роздавленю під навантаженням.

Превагами скляної тари перед іншими видами, які обумовили її широке застосування в різних галузях промисловості: гігієнічність, прозорість, можливість виробницва різноманітних її об’ємів і маси (від одного грама до декількох кілограмів) та герметичної закупорки, доступна ціна. До недоліків скліної тари належать порівняно мала механічна міцність та відносно велика маса на одиницю затареної продукції.