Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Товарознавство.doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
4.7 Mб
Скачать

Вимоги до текстів, написів

Найменування підприємства-виробника вказується повністю, а його товарний знак друкується ліворуч від найменування.

Назва лікарського засобу вказується латиною (великими літерами) і державною мовою. Умовна назва лікарського засобу записується в лапках.

Концентрація або вміст діючої речовини вказується у вагових, об'ємних або відносних величинах і т. п.

Активність лікарського засобу вказується в одиницях дії. Наприк­лад: в 1 г - 25 ЛОД; в 1 мг- 1 ОД; в 1 мл - 1,5 КОД; в 1 мл - 1,92 ГОД;

в 1 г - 290 800 МО; в 1 капсулі - 500 МО.

Стерильність вказується для стерильних лікарських засобів словом "Стерильно".

Склад вказується для лікарських засобів, які утримують кілька інгредієнтів. У тому випадку, коли лікарський засіб має умовну назву, то спочатку розмішують умовну назву латиною і державною мовою, а далі вказують склад і дозу приймання.

Наприклад: "Адолфен" 6 таблеток

Склад однієї таблетки: анальгіну 0,2 г

амідопірину 0,2 г

фенацетину 0,2 г

кофеїну 0,02 г

кодеїну фосфату 0,015 г

Приймати по 1 табл. З рази на день

Спосіб застосування лікарських засобів вказується у відповідності з інструкцією по їх застосуванню. Для вітамінних препаратів, які за­стосовуються в профілактичних цілях, вказується доза приймання.

ПРИКЛАДИ ТЕКСТІВ ГРАФІЧНОГО ОФОРМЛЕННЯ УПАКОВОК ГЛФ

Для ін'єкційних лікарських засобів вказується спосіб їх введення, наприк­лад: "Внутрішньовенне", "Внутрішньом'язово", "Підшкірно". Якщо ін'єкційний лікарський засіб може вводитись різними способами, то слід тільки вказувати "Для ін'єкцій".

Кількість запакованого лікарського засобу вказується в таких одини­цях: за масою (в грамах — кількість, г; в міліграмах — кількість, мг; в мікрограмах — кількість, мкг), за об'ємом (у мілілітрах — кількість, мл).

Умови зберігання лікарських засобів вказуються, якщо вони обу­мовлюються в Державній фармакопеї або іншій діючій НТД.

Попереджувальні написи ("Перед вживанням збовтувати" і т. п.) вказуються, якщо це передбачено для даного лікарського засобу, у відпо­відності з НТД.

Номер серії позначається арабськими цифрами злито (наприклад, 16140300). Останні цифри в номері означають місяць (03) і рік випус­ку (00). Цифри, 1614 перед останніми чотирма, являють собою вироб­ничий номер. Слово "серія" не пишеться.

Номер реєстраційного посвідчення позначається літерою Р і араб­ськими цифрами (наприклад, Р.97.003.01). Перші дві цифри-(97) в но­мері означають рік видання наказу, проданий ЛЗ; наступні три цифри (003) — номер наказу і останні дві (01) — номер пункту в наказі про розширення випуску для медичних цілей даного препарат. Вказані гру­пи цифр розділяються крапками.

Строк придатності вказується тільки для лікарських засобів з обме­женим строком придатності до 3 років включно. Після слів "Придатний до..." римськими цифрами проставляється місяць, арабськими — дві останні цифри року (наприклад, "Придатний до XII.04").