Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Товарознавство.doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
4.7 Mб
Скачать

Глава VII тара. Закупорювальні засоби. Пакувальні матеріали

За останні десятиріччя пакувальна промисловість в світі стала од­нією з тих, що найшвидше розвиваються. Її розвиток зумовлений, зок­рема, появою нових пакувальних матеріалів та нових видів упаковок.

Упаковка вирішує багато завдань. Наприклад, вона забезпечує ефек­тивний розподіл та складування продукції. Завдяки упаковці продук­цію можна перевозити на значні відстані без втрати її якості. Упаковка відіграє важливу роль у маркетингу та в системі постачання продукції споживачеві. Вона охороняє продукцію від шкідливого впливу, а м'яку і крихку — від пошкодження, дає змогу уникнути втрати продукції.

На упаковці можна друкувати необхідну інформацію про товар, з яких інгредієнтів він складається, термін придатності, спосіб спожи­вання. Дизайн упаковки також не менш важливий фактор як для вироб­ника, так і для споживача.

Значна частина працівників в сфери виробництва і споживання не уяв­ляє чітко різницю між тарою і упаковкою. Встановлення однозначної тер­мінології у цій галузі має велике значення, тому що вона визначає основи уніфікації нормативно-технічної документації, сприяє обробці даних за допомогою комп'ютерів, допомагає розвитку науково-технічного прогресу.

Розроблені рекомендації, які торкаються термінології у цій галузі. За нормативно-технічною документацією термін "упаковка" — це "засіб або комплекс засобів, який забезпечує захист продукції від навколиш­нього середовища, від пошкоджень та втрат і який полегшує процес обігу. Під процесом обігу розуміють транспортування, складування, зберігання, реалізацію та застосування продукції. Тара є елементом упаковки, яка являє собою виріб, призначений для розміщення продукції.

Під "упаковкою" також розуміють комплекс, який складається з тари, продукту, закупорювальних і допоміжних матеріалів, що визначають технологічні та споживчі властивості спакованого продукту.

Наприклад, флакон — це тара; флакон з лікарським засобом, закупоркою та етикеткою — це упаковка.

7.1. Порядок створення нових видів упаковки та упровадження їх на виробництві

Найбільш питому вагу виконуваних в даний час робіт зі створення нових видів упаковки та пакувальної техніки в хіміко-фармацевтичній промисловості мають роботи з оформлення готових лікарських форм. Серед них можна виділити створення нових видів упаковки як для обширеної номенклатури лікарських препаратів, так і для вузького цільового призначення з метою покращання споживчих властивостей, які підвищують зберігання спакованого препарату, упроваджен­ня нової прогресивної технології пакування. Як приклади нових упа­ковок можуть бути наведені упаковки разового використання для порошків, мазей, групові упаковки з застосуванням термоусадочних плівок та ін.

Велика кількість досліджень відведена створенню упаковок цільо­вого призначення, тобто упаковок зі спеціальними властивостями або зі спеціальних видів матеріалів: упаковки для дитячих лікарських засобів, спеціальні комплекти, набори, аптечки різного призначення для задово­лення зростаючих потреб населення, медичних установ та інших галу­зей народного господарства.

Покращання споживчих властивостей упаковок можна досягти внаслідок використання пристроїв для дозованої видачі препаратів, підвищення точності дозування, надання упаковці властивостей контролю першого відкривання, надання упаковці, наприклад, засобів захисту від випадкового використання дітьми та ін. Важливою споживчою власти­вістю упаковки ГЛЗ є також зовнішнє його оформлення.

Покращання зовнішнього оформлення упаковки ГЛЗ полягає в розробці єдиного стилю оформлення упаковок медичної продукції, регламентації кольорового та шрифтового розв'язань, які надають оформленню наочність, рекламність, інформативність та товарний вигляд. Велике значення мають також широкий обмін досвідом підприємств з оформлення упаковки продукції, проведення огляд-конкурсів, перевірка зов­нішнього оформлення на відповідність оригіналам.

Підвищення зберігання препарату можна досягти завдяки викорис­танню нових пакувальних матеріалів, підвищенню їх герметики та герметики самої упаковки, введенню вологопоглинальників, покриттю пре­паратів плівками та підвищенню світлозахищеності пакувальних мате­ріалів та іншими засобами.

Створення нових видів тари та упаковки в хіміко-фармацевтичній промисловості та упровадження їх у виробництво здійснюється за двома основними напрямками:

• створення видів тари та допоміжних пакувальних засобів, які по­стачаються самостійно (банки, флакони, пенали, корки, кришки, насадки тощо);

• створення упаковок, які отримуються безпосередньо у процесі па­кування лікарських засобів (контурні упаковки таблеток, ампули, капсули, свічки тощо).

Вибір оптимального варіанта виробу визначається результа­том виготовлення та випробування експериментальних зразків упаковки.