Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Товарознавство.doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
4.7 Mб
Скачать

Чинники, що зберігають якість.

До чинників, що зберігають якість ЛЗ, належать пакування, транспортування, зберігання, товарне опрацювання і реалізація. Товарознав­ство в основному займається цими чинниками, а в безпосередні обов'язки товарознавця входить організація заходів щодо урахування цій чинників у процесі товароруху.

Пакування — засіб або комплекс засобів, що забезпечують захист ЛЗ від ушкоджень і втрат якості, а навколишнє середовище — від забруднення. До засобів пакування належить тара, пакувальні матеріали і засоби для зміцнення тари. Засоби пакування разом з упакованим ЛЗ прийнято називати пакуванням. Класифікації пакування і пакувальним засобам присвячена далі спеціальна глава. Відзначимо, що пакування виконує також і допоміжну функцію — воно є носієм маркування Л3.

Транспортування — пересування товарів (ЛЗ) від виробника до місця зберігання (аптечного складу) або до місця реалізації (аптеки). В обов'язки товарознавця входить добір транспортних засобів, організації транспортування і приймання товарів за кількістю і якістю.

Зберігання — етап технологічного циклу товароруху від випуску гото­вої продукції до споживання (реалізації), мета якого — забезпечення ста­більності вихідних властивостей або їхня зміна з мінімальними втратами.

Умови зберігання сукупність зовнішніх впливів навколишнього середовища, обумовлених режимом зберігання і розміщення товарів у сховищі (в аптечному складі).

Режим зберігання сукупність кліматичних і санітарно-гігієнічних вимог, що забезпечують зберігання товарів. Вимоги до кліматичного режиму зберігання містять вимоги до температури, відносної вологості повітря, повітрообміну, газового складу й освітленості. Для дотриман­ня санітарно-гігієнічних вимог режиму зберігання проводяться заходи: періодична волога обробка місця зберігання, дезінфекція, дезінсекція, дератизація, дезодорація (видалення сторонніх запахів).

Для дотримання режиму зберігання застосовують різноманітні ме­тоди зберігання, засновані на регулюванні різноманітних показників кліматичного режиму зберігання, різних засобах розміщення товарів на складі і догляду за ними.

Методи зберігання і показники режиму зберігання для конкретних груп ЛЗ викладені далі в главах "Лікарські засоби" і "Готові лікарські форми". Зазначимо основні принципи, яких повинні дотримуватися в процесі зберігання ЛЗ:

  • безперервність і стабільність умов зберігання;

  • захист від несприятливих зовнішніх впливів;

  • інформаційне забезпечення;

  • раціональність розміщення:

  • систематичність контролю за наявністю і термінами придатності ЛЗ;

  • економічна ефективність.

Товарне опрацювання — сукупність складських операцій по підготуванню товарів до реалізації. Призначенням її є забезпечення належної якості і необхідної кількості або комплектності перед доставкою ЛЗ в аптечні установи.

Реалізація Л3 здійснюється аптечною установою споживачу — лікувальній установі або окремій фізичній особі.