Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Товарознавство.doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
4.7 Mб
Скачать

4.4. Стандартизація лікарських засобів

Основним документом, який нормує якість ЛЗ, є Державна фарма­копея України (ДФ України ), яка діє в Україні. Нормативно-технічна документація (НТД) на ЛЗ також розробляється у відповідності до за­твердженого наказом галузевим стандартом "Порядок разработки, согласования й утверждения НТД на лекарственые средства й лекарственное сырье”. За цим ГСТ передбачаються такі категорії НТД: фармакопейні статті (ФС), тимчасові фармакопейні статті (ТФС) та галузеві стандарти (ГФС)

ФС та ТФС, як і Фармакопея, мають силу державних стандартів (ДСТ) і затверджуються МОЗ України. ФС повинні переглядатися не рідше одного разу у п'ять років. Вони розробляються спільно підприємством-виробником і підприємством-розробником на ЛЗ серійного виробництва, які дозволені МОЗ України для медичного застосування ТФС складається авторами ЛЗ після перевірки всіх встановлених норм та показників якості ЛЗ. Затверджуються ТФС на нові ЛЗ першої промислової серії, які рекомендовані для медичного застосування Фармакологічним комітетом України і призначені до серійного випуску. Строк дії ТФС обмежений трьома роками або меншим періодом, необхідні для відпрацювання препарату в умовах промислового виробництва.

ФС і ТФС після затвердження реєструються МОЗ України. При цьому їм надається позначення, яке включає індекс МО3 України 42-У; реєстраційний номер, рік затвердження або перегляду статті (дві останні цифри). Наприклад, ФС 42-У-1473-80 (таблетки амідохінолону).

ГСТ (галузеві стандарти) є нормативними документами на додаткові технічні вимоги, які необхідні для виготовлення і постачання ЛЗ (правила приймання, маркування, упакування, зберігання, транспортування і т. ін). ГСТ затверджується Міністерством медичної промисловості України.

ТУ (технічні умови) розробляються тільки для різних хімічних сполук, реактивів та розчинників, які використовуються як вихідні продукти для синтезу лікарських речовин у фармацевтичному аналізі.

Об'єктивна оцінка якості ЛЗ можлива тільки в тому випадку, якщо для цієї мети використовують відповідні чутливі і точні методи аналізу. Необхідно також, щоб застосовувані методи в різних лабораторії давали змогу отримувати ідентичні результати. Інакше кажучи, необхідне дотримання одних і тих же умов при здійсненні контролю якості ліків. Точне дотримання одних і тих же умов при здійсненні контролю якості ЛЗ досягається стандартизацією способів приготування розчині реактивів достатньої чистоти, які застосовуються в аналізі. Підлягають стандартизації також умови проведення аналізу, наприклад, дотримання температурного режиму, необхідного значення рН-середовища інших умов. Тому в ДФ України наведені описи способів приготування розчинів реактивів, індикаторів, а у відповідних ФС, ТФС докладні викладені умови виконання аналізу.

Дуже важлива також стандартизація приладів, які використовуються у фармацевтичному аналізі, суворе дотримання ідентичних умов про вимірюваннях та розрахунках фізико-хімічних та фізичних констант при побудові калібрувальних графіків та ін.