Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Товарознавство.doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
4.7 Mб
Скачать

Особливості зберігання лз, які потребують захисту від дії зниженої температури

До ЛЗ, які потребують захисту від дії зниженої температури, належать такі, фізико-хімічний стан яких після замерзання змінюється і при подальшому нагріванні до кімнатної температури не відновлюється (40 % розчин формальдегіду, розчини інсуліну та ін.).

40 % розчин формальдегіду (формалін) слід зберігати при темперагурі не нижче 9 °С. При утворенні осаду формалін витримують при кімнатній температурі, потім розчин обережно зливають і використо­вують у відповідності з фактичним вмістом формальдегіду.

Льодяну оцтову кислоту слід зберігати при температурі не нижче 9°С. При утворенні осаду кислоту витримують при кімнатній температурі до розчинення осаду. У випадку, якщо осад не розчинюється, рідину зливають і використовують у відповідності з фактичним вмістом кислоти в препараті.

Медичні жирні олії потрібно зберігати при температурі не нижче 10°С. При утворенні осаду їх витримують при кімнатній температурі, кантують і перевіряють на відповідність усім вимогам ДФ.

Неприпустимо замерзання препаратів інсуліну.

Зберігання лікарських засобів, які потребують захисту від газів навколишнього середовища

До групи ЛЗ, які змінюються під впливом газів навколишнього середовища, належать:

  • речовини, які реагують з киснем повітря, — це різні сполуки аліфатичного ряду з безмежними міжвуглецевими зв'язками, фенольні і поліфенольні, морфін та його похідні з незаміщеними гідроксильними групами, які містять гетерогенні і гетероциклічні сполуки, ферменти і органопрепарати;

  • речовини, які реагують з вуглекислим газом повітря,— солі лужних металів і слабких органічних кислот (наприклад, натрію барбітал, гексенал тощо); препарати, які містять багатоатомні аміни (наприклад, еуфілін), магнію оксид і пероксид, натрію гідроксид, калію гідроксид (барбаміл, гексенал, дифенін, темісал).

ЛЗ, які потребують захисту від дії газів, слід зберігати в герметичне захищеній тарі з матеріалів, непроникних для газів, по можливості заповненій повністю.

ЛЗ, які легко окислюються киснем повітря, слід зберігати в сухому приміщенні в скляній тарі з герметичною закупоркою, залитою парафіном.

Особливу увагу слід звернути на створення умов зберігання натрієвих солей барбітурової кислоти, які необхідно зберігати в герметично закупореній тарі, залитій парафіном, з матеріалів, непроникних

для атмосферних парів води та вуглекислого газу.

8.4. Зберігання пахучих, барвних, легколетких, вогненебезпечних та вибухонебезпечних лз. Вимоги до упаковки

Зберігання пахучих і барвних ЛЗ

Групу пахучих і барвних ЛЗ складають речовини, які мають силь­ний запах (аміаку розчин, валідол, дьоготь, іхтіол, йодоформ, камфора, ксероформ, ментол, тимол, фенол, ефірні олії).

До групи барвних ЛЗ належать речовини, їх розчини, суміші, препа­рати, які залишають кольоровий слід на тарі, закупорювальних засобах, обладнанні та інших предметах, який не змивається у процесі звичайної санітарно-гігієнічної обробки (брильянтовий зелений, метиленовий синій, індигокармін та ін.).

Пахучі ЛЗ слід зберігати ізольовано в герметичне закритій тарі, непроникній для запаху, окремо за найменуваннями.

Барвні ЛЗ необхідно зберігати в спеціальній шафі в щільно закупо­реній тарі, окремо за найменуваннями. Для роботи з барвними речови­нами для кожного найменування необхідно виділити спеціальні ваги, ступку, шпатель та інший інвентар.