Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Товарознавство.doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
4.7 Mб
Скачать

6.1. Фізичні методи стерилізації.

Розроблено і широко використовуються в промислових масштабах декілька способів стерилізації, таких як, наприклад, хімічна стерилізація, стерилізація паром, гарячим повітрям, прожарюванням, газова і плазмова стерилізація, ВЧ-стерилізація і стерилізація ультрафіолетовими променями, електронними пучками, у-випромінюванням. Застосування тог або іншого методу обумовлено ступенем опірності різноманітних виді мікроорганізмів різноманітним засобам впливу, фізико-хімічними властивостями виробів, які стерилізуються, екологічною безпекою, економічною доцільністю, технологічністю оснастки стерилізаційного устаткування та ін. Кожний з цих методів стерилізації має свої переваги і які застосовується тільки до визначених видів об'єктів стерилізації.

Головні показники будь-якого промислового засобу стерилізації повинні відповідати таким вимогам:

  • надійність, тобто можливість завжди репродукційно вести до стерильності об'єкта, який стерилізується (призводити до знищення або видалення бактерій, що його обсіменяють, або бактерій, що утримуються в ньому, вірусів, грибів найпростіших та інших мікроорганізмів за короткий час і одночасно за один процес

  • можливість застосування до багатьох об'єктів, які стерилізуються без обмеження;

  • проникнення в матеріал, не вступаючи з ним в реакцію;

  • надання сухого стерильного матеріалу і забезпечення його стерильності в упаковці при зберіганні після стерилізації;

  • простота і безпечність у використанні;

  • економічність стосовно розмірів капіталовкладень, потреби в приміщенні і терміну служби апаратури і продуктивних витрат, тобто потреби в персоналі, енергії тощо.

Теплова стерилізація

Серед можливих методів стерилізації у фармацевтичному вироб­ництві перевага надана тепловій стерилізації.

Теплова стерилізація — це традиційний спосіб стерилізації, який має безсумнівну перевагу перед іншими способами в основному за трьо­ма причинами. По-перше, він дає можливість стерилізувати препарати в кінцевому герметичному пакуванні. По-друге, завдяки тривалій практиці використання він забезпечений достатньо надійною апаратурою. По-третє, він найбільш доступний (цей важливий аспект, очевидно, пря­мо пов’язаний з попереднім).

0дним із засобів знезаражування інструментів, виробів із гуми, латексу й окремих полімерних матеріалів є стерилізація водяною парою під тиском у стерилізаторах (автоклавах). Стерилізація цим методом здійснюється при відповідних тисках насиченої водяної пари і темпе­ратурах:

  • тиск пари 0,11 МПа при 120 ± 2 °С; ґ = 45 хв.;

  • тиск пари 0,20 МПа при 132 ± 2 °С; і = 20 хв.

Інструменти і вироби з гуми, призначені для стерилізації, обгортають пергаментним папером або подвійним прошарком марлі, пакують в стерилізаційні коробки і поміщають в стерилізатор. Тривалість стерилізації (стерилізаційна витримка) при температурі 120 °С складає 45 хв., а при 132°С — 20 хв., при 100 °С — 60 хв. Після закінчення часу стерилізації нагрівання припиняють і випускають пару із стерилізаційної камери. Кришка стерилізатора відкривають лише тоді, коли тиск пари досягає атмосферного, потім виймають коробки і барабани зі стерильними об'єктами.