Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Товарознавство.doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
4.7 Mб
Скачать

Вимоги до тари, закупорювальних засобів та паку вальних матеріалів

Вимоги до цієї гругпи товарів можна розділити на спеціальні і санітарно-гігієнічні.

Загальні вимоги у свою чергу можна умовно розділити на експлуатаційні, технологічні і споживчі.

Експлуатаційні вимоги обумовлюють збереженість упакованої продукції. Вони передбачають її захист від механічних впливів (міцність, еластичність та ін.) та фізико-хімічних (температура, вологість, світло, кисень та ін.).

Технологічні вимоги обумовлюють найбільш раціональне виготовлення, зберігання і транспортування продукції, можливість застосування автоматичного обладнання для фасування і закупорювання; мати відповідні розміри, які заоезпечують зручність використання і компактність та ін.

Споживчі вимоги обумовлюють збування продукції і забезпечують її раціональне використання. Упаковка повинна легко відкриватись і закриватись, забезпечувати можливість витягнення вмісту незалежно від його агрегатного стану, по можливості, володіти контролем першого відкривання, бути зовні привабливою, інформативною та ін.

Спеціальні вимоги обумовлюють властивості, які необхідні тарі, закупорювальним засобам та пакувальним матеріалам для конкретних видів пакованої продукції. Вони повинні володіти хімічною стійкістю, хімічною і токсичною індиферентністю, непроникністю для мікроорганізмів, газів і парів; не повинні надавати лікарським засобам стороннього смаку і запаху; забезпечувати герметичність при закупорюванні та можливість витягнення окремих порцій вмісту без забруднення залишків; мати спроможність до стерилізації; бути стійкими до миючих засобів, дозволених МОЗ України та ін.

Санітарно-гігієнічні вимоги. Враховуючи те, що тара, закупорювальні засоби і пакувальні матеріали використовуються для пакування продукції медичного призначення, яка вводиться або контактує з організ­мом людини, вони повинні відповідати санітарно-гігієнічним вимогам. Матеріали для їх виготовлення повинні бути дозволені до медичного застосування. Фізіологічна нешкідливість матеріалів може бути гаран­тована, якщо речовини, які з них виділяються, з огляду на їх малу кількість не призводять до негативного впливу на організм людини і тому практично не токсичні.

Дотримання санітарно-гігієнічних вимог забезпечується, якщо ма­теріал упаковки не змінює якості продукції, протистоїть старінню, не ступає в хімічні реакції з продукцією і не змінюється від її впливу.

Гігієнічна оцінка полімерних та інших матеріалів проводиться за допомогою санітарно-хімічних і токсикологічних досліджень.

Технічні вимоги до склотари

1. Медична склотара повинна виготовлятись із скла, склад якого затверджений Міністерством охорони здоров'я і Державною фармакопеєю, тобто із скла медичного марки УСП-1 (ТУУ 00480945-002-95).

2. На поверхні і в товщі скла не допускається:

  • свіль, відчутна рукою, бульбашки до 0,8 мм, щербини, посічен-Яя, ріжучі задирки та сторонні включення;

  • поверхня повинна оути гладенькою;

  • площини горловини і дна повинні бути паралельними (відхи­лення — не більше 0,2 мм).

3. Хімічна і термічна стійкість.