Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Товарознавство.doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
4.7 Mб
Скачать

3.4. Забезпечення і зберігання якості лікарських засобів

У товарознавстві прийнято називати чинники, які забезпечують якість товарів, що формують і зберігають її.

Формуючі чинники, які зберігають якість, діють у процесі технологічного циклу товарів, що містить у собі такі основні стадії й етапи:

  • дотоварна стадія: 1 — проектування і (або) розробка продукції (ЛЗ) і технології її виробництва; 2 — матеріально-технічне постачання;

3— приймальний контроль сировини; 4 — виробництво продукції;

5-остаточний контроль якості готової продукції;

  • товарна стадія: 6 — формування товарних партій; 7 — зберігання і транспортування; 8— передреалізаційне товарне опрацювання; 9 — реалізація товарів; 10 — споживання (використання);

  • стадія утилізації відходів товарів: 11 — використання після продовження термінів придатності, утилізація для інших потреб або знищення.

Формуючі чинники

Формуючі чинники — комплекс об'єктів і операцій, властивих етапам технологічного циклу і призначених для формування заданих вимог до якісних і кількісних характеристик. До цієї групи чинників належать; наукове проектування і розробка ЛЗ ; лабораторні і клінічні випробування; розробка НТД надані ЛЗ: сировина; технологія виробництва.

При проектуванні і розробці ЛЗ передбачаються визначені вимог до їхньої якості і кількості. Ці вимоги встановлюються на основі маркетингових досліджень ринку, кінцевим результатом яких є визначення запитів споживачів ЛЗ у процесі лікування. Наскільки повно перелічені ці вимоги в процесі розробки ЛЗ, настільки успішно будуть здійснені збут і реалізація ЛЗ. Саме тому цей чинник є визначальним для всі інших формуючих чинників. Стадія проектування і розробки ЛЗ закінчується створенням технологічної карти, НТД на даний ЛЗ і затвердженням її Фармакопейним комітетом.

Лікарська сировина — один з основних чинників, що формуюті якісні і кількісні характеристики ЛЗ. Види сировини і їхнє співвідношення (рецептура) визначаються на етапі проектування і розробки ЛЗ

На етапі виробництва необхідно лише чітко дотримуватися заданих сировинних параметрів, визначених технологічною картою.

Варто розрізняти основну і допоміжну сировину. Так, при виготов­ленні таблетованих лікарських форм, крім основного компонента сиро вини, що визначає біологічну активність препарату, до складу таблетки входить ряд наповнювачів, призначення яких — додати даному ЛЗ таблетовану форму.

Склад і властивості сировини можуть піддаватися більш-менш значним змінам, обумовленим глибиною технологічного опрацювання, про­те в ряді випадків сировина (інгредієнти) істотно не змінюються.

Основна сировина поряд із технологією виробництва в значній мірі визначає асортиментну групу готових лікарських форм (ГЛФ). Так основна сировина для фітопрепаратів — рослинна лікарська сировина - обумовлює вид ГЛФ: препарат рослинного походження. Якщо даний препарат створений шляхом хімічного синтезу, то це препарат синтетичного походження.

Допоміжна сировина складовий елемент сировини, призначений для забезпечення фармакологічної дії, обумовленого основними інгредієнтами лікарського препарату, його зберігання і надання препараті лікарської форми, а також відповідних органолептичних властивостей (зовнішній вигляд, консистенція, смак і запах, колір). Як допоміжні сировину для ЛЗ використовують екстрагенти, розчинники, ста6ілізатори, консерванти, барвники, ароматизатори, розпорошувачі, емульгатори, згущувачі, наповнювачі, смакові добавки та ін.

Технологія виробництва — сукупність операцій, призначених для формування готової лікарської форми.

Поряд з основною сировиною технологічні процеси відіграють вирішальну роль у формуванні реальної якості. У процесі виробництва ЛЗ компоненти сировини піддаються великим і малим змінам, у результаті чого якість ГЛФ визначається трьома групами інгредієнтів:

  • інгредієнти, що перейшли в ГЛФ без істотних змін;

  • інгредієнти, що змінили вихідні властивості;

  • інгредієнти, що знову утворилися (наприклад, у результаті синтезу).

Розрізняють три основні етапи технології виробництва ЛЗ: підготовчий, основний, остаточний.

Підготовчий етап сукупність операцій з підготовки основної і допоміжної сировини до технологічної переробки. Основними операціями підготовчого етапу можуть бути: сортування сировини, контроль інгредієнтів та відповідність вимогам технологічної карти, різання, подрібнення, сушіння, розчинення, зважування, розфасування, плавлення та ін.

Основний етап сукупність операцій з переробки сировини. Цей етап має вирішальне значення для формування якості ГЛФ на стадії . виробництва. Для нього характерна істотна зміна вихідних властивостей сировини. Ці зміни обумовлені взаємодією окремих інгредієнтів, наприклад, при синтезі в хімічному реакторі, а також термічними, меха­нічними й іншими впливами. На основному етапі застосовуються різно­манітні технологічні операції: змішування за рецептурою, хімічна (син­тез); механічна (наприклад, пресування в таблетковій машині), термічна і радіаційна (при стерилізації).

Остаточний етап сукупність операцій з опрацювання готової продукції з метою надання їй товарного вигляду, поліпшення зберігання ; підтвердження відповідності вимогам, закладеним при розробці ЛЗ. Всі операції цього етапу спрямовані або на додаткове поліпшення якості готової продукції (опрацювання поверхні захисними покриттями, фарбування, пакування, маркування), або на остаточний контроль якості.

Одним із необхідних елементів формування якості ЛЗ на виробництві є контроль за дотриманням установлених вимог до технологічного режиму шляхом проведення робочих випробувань у контрольно-аналітичній лабораторії підприємства після кожної операції й остаточного контролю готової продукції. У результаті цього контролю проводяться коригувальні заходи.

Для таких коригувальних заходів можуть бути віднесені: добір сиро­вини визначеними технологічними властивостями, удосконалення і модернізація технологічних операцій і режимів з урахуванням властивостей вихідної сировини, вилучення, переробка або знищення неякісної продукції. Коригувальні заходи на виробництві ЛЗ можуть бути результатом взаємодії виробничого підприємства з науковими, лікувальними, Й складськими й аптечними установами, що в рівній мірі зацікавлені в реалізації виготовлених ЛЗ кінцевому споживачу.

Проте взаємодія виробників із зазначеними вище установами не повинна обмежуватися тільки коригувальними заходами щодо забезпечення якості ЛЗ. Важливе місце у формуванні якості ЛЗ повинна займати спільна діяльність виробника і розробника ЛЗ із лікувальними! установами з виявленням потреб у процесі лікування.

Поряд зі всіма учасниками зазначених підприємств і організацій у цій роботі повинні брати участь товарознавчі служби цих підприємств і організацій, тому що їхні спеціалісти-товарознавці мають знання про найважливіші властивості споживчих характеристик товарів і володіють інформацією про те, наскільки ці характеристики задовольняють реальні потреби в лікувальному процесі.

Крім того, при прийманні і відпуску ЛЗ товарознавці реєструють виявлені дефекти, а потім складають рекламації для пред'явлення претензій постачальнику, що також служить підставою для коригувальних заходів на стадії виробництва ЛЗ.