Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Товарознавство.doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
4.7 Mб
Скачать

5.4. Гумові матеріали

Немає жодної галу зі народного господарства, у якій не застосовувалися б гумові або гумово-тканинні вироби.

Поряд із промисловими виробами з гуми виготовляється широкий асортимент різноманітних виробів для медичного обслуговування населення. Це пояснюється тим, що гума має комплекс цінних властивостей: економічність, газонепроникність, властивість електроізолюваті механічна тривкість й інші важливі експлуатаційні властивості.

Поняття про Гуму

Гума (лат. resina — смола) — продукт вулканізації каучуку, що являє

собою композиційний матеріал — гумову суміш та містить до 15-20 інгредієнтів, які виконують різноманітні функції в ній.

З гуми виготовляється велика номенклатура виробів медичного призначення: предмети санітарії і гігієни, догляду за хворими, закупорювали засоби, засоби захисту від рентгенівських променів і багато іншого.

Основні технічні характеристики будь-яких видів натурального і синтетичного каучуку містять їхні експлуатаційні властивості, що виявляються в процесі виготовлення гумових виробів.

До експлуатаційних властивостей каучуку належать механічні: межа тривкості при розтягу, зносостійкість, опір розірванню, комплекс характеристик пластичності, а також фізичні і хімічні властивості: тепло - і морозостійкість, світло-, озоно-, оліє- та бензостійкість, газонепроникність, стійкість до дії агресивних середовищ, до старіння, діелектричиі властивості, питома вага та ін.

Класифікація ґуми

У залежності від різноманітних умов експлуатації, у яких гума зберігає високоеластичні властивості, розрізняють такі групи гум:

  • загального призначення, експлуатовані при температурах від до 150 °С;

  • теплостійкі, призначені для тривалої експлуатації при 150-200 °

  • морозостійкі, придатні для тривалої експлуатації при температурі нижче 50 °С;

  • оліє- і бензостійкі;

  • стійкі до дії агресивних середовищ;

  • радіаційностійкі (рентгенозахисні).

До технологічних властивостей сирих каучуків належать їхня пластичність, спроможність до пластифікації, змішання до подальшої переробки, а також клейкість, усадка, спроможність до .вулканізації та ін.

Одержання каучуку. Натуральний каучук

Натуральний каучук (НК) — полімер рослинного походження, вулканізацією якого одержують гуму.

Товарний каучук одержують із молочного соку — латексу че.веї бра­зильської, який зростає на плантаціях в Індонезії, Індокитаї, Цейлоні й у деяких країнах Африки.

Латекс — молочно-біла рідина, що являє собою полідисперсну колоїдну систему, то містить 34-37 % каучуку, 52-60 % води, 2-2,7 % білків, 1,65-3,4 % смол, 1,5-4,2 % цукру і 0,2-0,7 % мінеральних солей. Склад латексу залежить від віку дерева, кліматичних умов, часу видобування.

На місці видобування латекс перемішують і коагулюють, додаючи в нього розведену мурашкову або оцтову кислоту.

Отриманий пухкий продукт (гель) промивають водою, прокочують на вальцях у листи, просушують, коптять або відбілюють і доставляють споживачеві.