Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Товарознавство.doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
4.7 Mб
Скачать

Стерилізація розчинами

Використовується для виробів із полімерних матеріалів, скла, гум корозійностійких матеріалів і сплавів. Хоча цей метод стерилізації менш ефективний, ніж метод технічної стерилізації, потреба в його застосуванні часто виникає при роботі з інструментами, виготовленими з термолабільних матеріалів. Для рідинної стерилізації використовують на різноманітніші хімічні сполуки: хлор, фенол, водень пероксиду, сполуки, які утримують йод, кислоти, луги, окислювачі, альдегіди і багато інших речовин.

Ефективність стерилізації розчинами залежить від концентрату активно діючої речовини, часу стерилізаційної витримки і температур розчину, який стерилізує.

Широко-використовуються для дезинфекції і стерилізації розчини водню пероксиду. У 3 % розчині водню пероксиду вегетативні форми мікроорганізмів при 50 °С гинуть через 15-20 хв., а спори — через 30-40 хв.

Для стерилізації медичних інструментів рекомендується 6 % розчин пероксиду водню. Стерилізація цим розчином при температурі 18 °С повинна відбуватися 360хв., а при температурі 50 °С— 180хв.

Широким антимікробним спектром володіє В-пропіллактон: віруси гинуть у його 0,05-0,4 % розчинах, грибки — при 0,25-0,5 % концентраціях, вегетативні і спорові форми бактерій — при 0,5-2,0 %. Бактерицидна дія В-пропіллактону з'являється вже при концентрації 1:1000, синьогнійна паличка гине в 2,0 % розчині через 10 хв.

Для дезінфекції і стерилізації медичних інструментів користуються 1-2 % розчинами В-проліллактону. Стерилізаційна витримка для медичних інструментів при використанні 1 % розчину В-пропіллактону, при 50 °С складає 60 хв., а при 25 °С — 240 хв. У 2 % розчині при 50 °С час стерилізації триває 40хв.

Сильним дезінфектантом і агентом, що стерилізує, є надоцтова кислота, антимікробна дія якої виявляється при концентрації 0,01 %. Розчини надоцтової кислоти мають фунгіцидну і спороцидну дію. Дія розчинів виявляється дуже швидко, і дріжджі в 1 % розчині гинуть через 1 хв. Інструменти, виготовлені з полімерних матеріалів, занурені в 1 % розчин надоцтової кислоти, через ЗО хв. стають стерильними.

Стерилізація інструментів 1 % розчином надоцтової кислоти при 18 °С повинна тривати 45 хв.

Хімічну стерилізацію розчинами проводять у закритих ваннах зі скла, пластмаси або емальованих.

У даний час відома велика кількість способів, що виконують антимікробну дію, проте число способів, які застосовують для стерилізації, і порівняно невеликим. Серед них слід зазначити в першу чергу сполука хлору, органічні і неорганічні, широко використовувані для дезінфікуючого оброблення води і поверхонь, наприклад, хлорамін, трихлорізоціанурова кислота і її солі, гіпохлорид кальцію. Певні зручності подає застосування хлору, що виділяється при електролізі розчину хлористого натрію. Опубліковані матеріали про високу антимікробну активність води і сольових розчинів, підданих електролізу, хоча при цьому мова йде в основному про дію на вегетативні форми мікроорганізмів. Без сумніву, таке оброблення повинне знайти в майбутньому застосування в технології стерилізації і деконтамінації.