Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Товарознавство.doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
4.7 Mб
Скачать

11.3. Асортимент інших перев'язувальних засобів

Алігнін. Алігнін медичний випускають у вигляді тонкого крепованого паперу (який має зморшкувату поверхню). Алігнін являє собою складну речовину, яка входить до складу деревини і надає рослинним клітинам міцності. Алігнін відділяється від інших компонентів дереви­ни хімічним шляхом при виробництві целюлози.

Алігнін виробляється двох марок: А — для перев'язувального мате­рі алу, Б — для упаковки лікарських препаратів та медичних інструментів. Випускають у вигляді багатошарових листів шириною 60-70 см, укла­дених в пачки по 5 кг, в яких алігнін пресується і пакується в обгортальний папір. Кожну пачку перев'язують шпагатом. Маса 1 м2 крепованого листа алігніну — 37 г.

Алігнін марки А має достатньо високий показник капілярності (== 3 мм/хв.) та водопоглинання (12 г/г). Вологість алігніну повинна бути не більше 6 %. Алігнін дешевше вати і знаходить широке застосуван­ня у медицині. Його вади: старіння при подовженому зберіганні, деструк­ція (перетворення в порошок) та розповзання при зволожуванні. Алігнін недостатньо еластичний, тому застосовується при перев'язках з ватою.

Марля. Марля медична — сітчаста тканина. Випускається двох сортів:

відбілена гігроскопічна та сурова. Кожний з цих сортів буває двох видів:

чисто бавовнянопаперова і з домішками віскозного штапельного полот­на (бавовна наполовину з віскозою або 70 % бавовни і ЗО % віскози).

Відмінність полягає в тому, що бавовнянопаперова марля змочуєть­ся протягом 10с (занурюється у воду), а марля з домішком віскози змочується в 6 раз повільніше (протягом 60 с).

Перевагами віскозної марлі є підвищена вологоємкість, більш висо­ка здатність до поглинання екссудата, краща здатність всмоктування крові. Однак віскозна марля гірше утримує лікарські речовини, ніж ба­вовняна, а багатократне прання знижує поглинальну здатність. Міцність бавовняної марлі приблизно на 25 % вища, ніж віскозної. Капілярність обох видів марлі складає не менше 1-2 мм/хв. У відношенні нейтральності до марлі ставлять ті ж вимоги, шо і до вати. Марлю випускають з шириною полотна 69-73 см по 50-150 м у відрізі. Випускають також марлеві відрізи довжиною 10 м і шириною 90 см по 3 відрізи у пачці (для нестандартних операційно-перев'язувальних засобів). Мар­лю, як і вату, випробовують на поглпнальну здатність, змочуваність, ка­пілярність та нейтральність.

Змочуваність визначається зануреністю, тому зразок гігроскопіч­ної марлі (5х5 см), опущений у воду, без торкання до стінок посудини повинен зануритись у воду за 10 с, а сурової — за 60 с.

Капілярність перевіряють шляхом опускання зразка марлі шири­ною 5 см одним кінцем у чашку Петрі з розчином хромокислого калію. Протягом години розчин повинен піднятися від рівня рідини не менше ніж на 10см.

Нейтральність перевіряють лакмусовим папером за водною витяж­кою. Три наважки марлі по 3 г кожна від трьох її зразків кип'ятять протягом 15 хв. в 60 мл дистильованої води. Після виймання марлі її охолоджують і перевіряють на нейтральність. Якщо потрібно перевіри­ти марлю також і на відсутність крохмалю, то заздалегідь 10 мл водної витяжки відливають у пробірку і додають до неї одну краплю 0,05 Н розчину йоду. При наявності крохмалю розчин забарвлюється у синій колір.

До спеціальних видів марлі відносять марлю кровозупинну та гемо­статичну.

Марля кровозупинна отримується шляхом обробки звичайної мар­лі окислами азоту. Така марля має кровозупинну дію і протягом міся­ця розсмоктується у рані повністю. Застосовують у вигляді салфеток (ІЗхІЗсм).

Марля гемостатична утримує кальцієву сіль акрилової кислоти. Швидко зупиняє кровотечу (через 2-5 хв.), але не розсмоктується. За­стосовують у вигляді салфеток, кульок, тампонів. Дає економію пере­в'язувального матеріалу до 15 %.

Віскоза гемостатична - віскозний трикотаж, оброблений окисла­ми азоту. Така віскоза надає суттєву кровозупинну дію, зупиняючи кро­вотечу з різних органів і тканин при місцевому застосуванні за 1 -5 хв. Найбільш ефективна при паренхіматозних кровотечах. Швидко роз­смоктується в рані. Випускається у вигляді стерильних салфеток або смужок розмірами 4 х 5, 5 х 10, 5 х 25, 10 х 20 см у герметично закупо­реній тарі. Зберігають такий матеріал у прохолодному, захищеному від світла місці.

Каноксицел — салфетки, просякнуті полімером, який утримує канаміцин. Застосовують як місцевий кровозулинний, антибактеріальний засіб. Залишений урані. розсмоктується протягом 1 місяця. Випускається у вигляді стерильних салфеток розмірами 4 х 5, 5 х 15, 13 х 13, 10х 20см у герметичне закупорених флаконах.

Ватно-марлеві подушечки призначені для перев'язування ран та опіків. Випускають стерильними 5 номерів, які відрізняються розміра­ми: № 1 — 32 х 29 см, № 2 — 25 х 25 см, № 3 — 17 х 16 см, № 4 — 15 х 15 см і № 5 — 10 х 10 см. Подушечки мають один прошарок вати і два прошарки марлі — по одному з кожної сторони прошарку вати. Прошарки прошиті нитками. Подушечки складають вдвоє (великі — вчетверо) і упакову­ють по 2шт. (№3-5—по Юшт.) у пакети з пергаментного паперу. Поду­шечки № 5 упаковують, крім того, у плівкову оболонку з поліетилену або поліетиленцелофану, краї якої зварюють. Випускають стерильни­ми, стерильність зберігається 5 років.

Ватно-марлева стрічка для виготовлення подушечок на місці засто­сування випускається нестерильною шириною 29 см і довжиною 2 м в пачках циліндричної форми, упакованих у пергамент. Діаметр упаков­ки 9 см, довжина 30 см.

Бинти марлеві виготовляють з марлевої стрічки довжиною 5,7 і 10 м і шириною від 5 до 16 см, скатаними у валик. Згідно з ДСТ бинти випус­кають стерильні шириною 5 см і довжиною 5,7 і 10 м, а також шириною 14 і 16 см і довжиною 7 і 10 м відповідно; нестерильні — довжиною 5 м і шириною 5,7; 8,5 і і 10см', довжиною 7 м і шириною 5,7; 8,5; 10; 12 і 14 см; довжиною 10 м і шириною 5,7; 8,5 і 16 см. Стерильні бинти мають інди­відуальну упаковку — пергаментну або плівкову: нестерильні індивіду­ально обгортають папером або плівкою і в кількості, кратній 5, але не більше 30, укладають в картонні коробки чи пачки і скріплюють банде­роллю.

Бинти, виготовлені з бавовняно-віскозної марлі, а не із звичайної, володіють кращими функціональними властивостями. Заживання ран при застосуванні цих бинтів відбувається швидше. Гарантійний строк зберігання бинтів - 5 років з моменту виготовлення.

Бинти медичні неткані нестерильні (з нетканого клеєного медично­го полотна) розміром 400 х •5.400 х 10 см.

Гіпсові бинти, які не обсипаються, застосовують при гіпсуванні з травматології. Гіпс на марлі закріплюють за допомогою метилцелюло­зи, охоплення — 4-5 хв. Пов’язка більш міцна і має меншу масу, ніж при звичайному гіпсуванні.

Бинт еластичний медичний призначений для накладання стискую­чих пов'язок. Виробляють з сурової бавовняноої пряжі. розтягується не менше ніж на 50 %. Випускають бинт довжиною 3 м. шириною 5 і 10 см. Ці бинти дуже міцні (розривне навантаження бинта шириною 5 см не менше 30 кг/с). Бинти, обгорнуті етикеткою, укладають в картонні ко­робки по 18 (10 см) або по 36 (5 см).

Бинти медичні трубчасті призначені для фіксації медичних пов'я­зок. Становлять трикотажний рукав, виготовлений із сурового віскоз­ного полотна. Випускають два номери — .№ 5 і № 9: номер означає шири­ну рукава в сантиметрах (допуск ± 1 см). Випускають рулонами в плівковій упаковці по 25 м в рулоні. Кусок бинта (при відрізуванні бинт не розпускається), одягають поверх накладеної пов'язки і добре фіксують її.

Розтягуваність складає не менше 450 % для бинта № 5 і 650 % — для бинта № 9. Це означає, що бинт № 5 з периметром 10 см розтягується в кільце з периметром 45 см і може фіксувати пов'язки на верхніх! нижніх кінцівках. Крім цього, бинт № 9 можна накладати на голову і сідниці.

Бинти еластичні трубчасті медичні призначені для тих же цілей, що і трикотажні, але розтягуваність їх значно більша — до 800 %. Належать до типу "тепермат" (трикотажний еластичний матеріал). Виготовляють з еластомірної нитки, оплетеної синтетичними волокнами і бавовняною пряжею. Маючи сітчату структуру, вони не перешкоджають аерації ділян­ки тіла, на яку їх накладають, та спостереженню за цією ділянкою. Бинти виготовляють 7 номерів з шириною рукава у вільному стані 10, 20, 25, ЗО, 35,40,75 мм. Маса 1 м2 бинта 280 г. Застосування трубчастих бинтів економить перев'язувальний матеріал та час при накладанні пов'язок. Слід зазначити, що при пранні еластичних бинтів не можна застосову­вати синтетичні засоби. Еластичні бинти перуть у мильній піні при тем­пературі, не вищій 40 °С, а потім полощуть в теплій воді і віджимають без викручування в рушнику. Для просушування їх розкладають на го­ризонтальній площині.

Пакети перев'язувальні призначені для надання само- і взаємодо­помоги при пораненнях та опіках. Випускають їх чотири види:

1. Індивідуальний — складається з марлевого бинта (10 см х 7 м), нерухомої та рухомої марлевих подушечок (17,5 х 32 см').

2. Звичайний — має той же склад, що й індивідуальний. Різниця тільки в упаковці: зовнішня упаковка індивідуального пакета прорезинена, а звичайного — пергаментна. Пакети обох видів мають безпечні шпильки для закріплення кінця бинта.

3. Першої допомоги з однією подушечкою – складається з бинта (10см*5м) і однієї подушечки (11* 13,5 см).

4. Першої допомоги з обома подушечками – має подушечки тих же розмірів (11* 13,5см), а марлевий бінт – ширина 7см (вузькийбинт) або шириною 10 см ( широкий бинт). Пакети першої допомоги мають оболонку з пластикової плівки.

Пов'язки фіксуючі контурні застосовують замість марлевого бинта при накладанні на кінцівки і тулуб. Готові стандартні лов'язки значно економлять часі перев'язувальний матеріал. Випускають комплектом, в який входять три пов'язки для кінцівок: велика (80 х 65 см), середня 5 х 65 см), мала (55 х 35 см) і пов'язка для тулуба (ЗО х 78 см). Упаковують по 2 комплекти в пачці. Пов'язки випускають нестерильними.

Пов'язки опікові з нетканого металізованого полотна:

а) великі, які складаються з подушечки розмірами 65 х 43. см із вісьмома тороками, внутрішньої і зовнішньої оболонок і бандеролі;

б) малі, які складаються з подушечки розмірами 56 х 29 см з настроченим марлевим бинтом, внутрішньої і зовнішньої оболонок і бандеролі.

Пов'язки первинні опікові "ПОПС-1" з нетканого металізованого полотна, які складаються з подушечки розмірами 40 х 65 см з тороками.

Пов'язки медичні із клеєного перев'язувального матеріалу великі, середні та малі, які складаються з подушечки розмірами 70 х 40 см звісьмома тороками, подушечки розмірами 50 х ЗО см з шістьма тороками, подушечки розмірами ЗО х 20 см з чотирма тороками, внутрішньої і зовнішньої оболонок і бандеролі.

Пов'язки медичні стерильні великі та малі у паперовій бандеролі, які даються із ватно-марлевих подушечок розмірами 43 х 67 і 25 х 56 см відповідно.

Салфетки марлеві прямокутної форми, складені удвоє. Краї їх завернуті всередину, щоб нитки не попадали в рану. Салфетки виготовляють трьох розмірів: великі розміром 70 х 68 см (стерильні — по 5 шт. ці, нестерильні — по 50 шт. в пачці); середні розміром 45 х 29 см(стерильні — по 10 шт. в пачці, нестерильні — по і 00 шт. в пачці); малі ром 14х16 см (стерильні по 40 шт. в пачці, нестерильні — по 100 або 200 шт. в пачці). Упаковують салфетки в пергаментний папір.

Салфетки із пінопласту призначені для лікування опіків, післяопераційних ран, трофічних виразок та пролежнів. Ці пов'язки заміняють вату різного виду. Володіють високими гігроскопічними властивостями, ефективно поглинають раневий вміст і не присихають до рани. Використовують їх також у вигляді кульок (2 х 2 х 1см).

Марлеві кульки випускають стерильними (16014см) у розгорнутому вигляді і в складеному (7*4см). Стерильні кульки випускають по 40 шт. В пачці, нестерильні – по 200 штю в пачці.

Клеєне неткане полотно для бинтів та повязок різного медичного призначення виробляється способом скріпленння волокнистого матеріалу зв’язуючою речовиною (типу латекс). Для виготовлення полотна використовується бавовна 1 сорту (80 %) і капронове штапельне волок-полотно (20%).

Клеєне неткане полотно гігроскопічне для медичних цілей використовується як поглинальний і захисний прошарок пов'язки первинної опікової стерильної. Полотно випускається шириною 90 см.

Квадрати липкі розмірів 10-х 10 і 12 х 12 см.

Лейкопластирі розмірів 1 х 500, 2 х 500, 3 х 500, 4 х 500, 5 х 500, 6 х 500

4 х 10, 6 х 10 см.

Лейкопластирі бактерицидні розмірів2,5х7,2; 3,8х3,8; 4х10, 6х 10см. Плівки липкі операційні полімерні ЛПО-1, ЛПО-2 і ЛПО-3.

Плівки полівінілспиртові перфоровані "Вініплен" для опіків розмірів 290х 200, 290 х 400 мм.