Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Товарознавство.doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
4.7 Mб
Скачать

9.3. Упаковка готових лікарських форм. Класифікація упаковок

3 кожним роком все більшу роль відіграє впровадження нових про­гресивних видів упаковки, нових її конструкцій та нових пакувальних Матеріалів з метою покращання споживчих властивостей упаковки, збільшення терміну зберігання лікарського засобу, покращання зовніш­нього оформлення, а також з метою підвищення продуктивності праці і рентабельності виробництва.

Проблема пакування фармацевтичної продукції за складністю займає особливе місце. Асортимент препаратів великий і різноманітний, використання нових матеріалів відіграє велику роль у створенні но­ву ГЛФ, Розширення асортименту останніх дало змогу підвищити якість і товарний вигляд фармацевтичної продукції.

Пакування дає можливість:

  • зберегти якість утримуваного на всьому шляху від виробника до споживача;

  • захистити від шкідливого впливу навколишнього середовища утримуване або, навпаки, захистити навколишнє середовище від можливого шкідливого впливу утримуваного;

  • у випадку групової упаковки створювати блок (пакет), зручний для маніпулювання (пересування);

  • забезпечити раціональну підготовку речовин до транспортування, пересування, складування і споживання.

Для кожного виду лікарської форми необхідно використовувати певний пакувальний матеріал і відповідний спосіб пакування, який повинен бути максимально механізованим і високопродуктивним, а пакувальний матеріал — мати найменшу коштовність і не бути дефіцитним.

Класифікація упаковок

У виробництві готових лікарських форм (ГЛФ) прийнята така класифікація упаковок:

Первинна — індивідуальна або споживча упаковка, в якій є безпосередній контакт пакувального препарату з матеріалом упаковки.

Вибір того чи іншого виду первинної упаковки зумовлюється властивостями лікарського засобу (ЛЗ). У залежності від цього встановлюють, які пакувальні матеріали і закупорювальні засоби можуть бути використані, визначають вид і конструктивні особливості упаковки, виходячи з максимального задоволення споживчих вимог і дотримання інтересів виробництва. Первинна упаковка призначена для створення необхідних умов, які забезпечують тривале зберігання розміщеної в ній лікарської форми.

Вторинна — упаковка, яка призначена для захисту первинних упаковок (їх зберігання). Комплекс інформаційних вимог найчастіше здійснюється на вторинній упаковці. Вторинна упаковка також повинна забезпечити найбільш простий і зручний облік і контроль продукції. Для вторинної упаковки використовують полімерні і картонні пач­ки, коробки тощо.

Групова упаковка (або блочна) являє собою групу первинних або вторинних упаковок і формується в машинах або автоматах при паку­ванні продукції в термоусадочну плівку, папір, картонні коробки тощо.

Транспортна упаковка — це упаковка в транспортну тару, в якій продукція доставляється від виробника до місць розподілу або реалізації. Для транспортної тари застосовують ящики з картону, фанери, дерева, пластмас, контейнери та ін. Внутрішня поверхня фанери або до­щатих ящиків вистиляється папером, а вільний простір заповнюється м'яким пакувальним матеріалом.