Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Товарознавство.doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
4.7 Mб
Скачать

Маркування транспортної тари

На зовнішній поверхні транспортної тари наносять маркіровку, яка містить маніпуляційні знаки, основні, додаткові та інформаційні написи. Маніпуляційні знаки зображення, які вказують на способи поводження з вантажем і означають: "Обережно, крихке!", "Боїться воло- . ги", "Боїться нагрівання" та ін.

Основні написи повинні містити таку інформацію: найменування і вантажоодержувача, найменування пункту призначення, кількість вантажних місць у партії.

Додаткові написи містять найменування відправника, найменувавння пункту відправлення та написи транспортних організацій.

Інформаційні написи вказують маси брутто і нетто вантажного місця в кілограмах, габаритні розміри в сантиметрах і об'єм вантажного місіїї в метрах кубічних. Об'єм і габаритні розміри вантажного місця не вказують, якщо ні один із габаритних розмірів не перевищує 1 м.

7.7. Організація тарного господарства

У процесі обертання тара виступає у вигляді матеріальних ціннотей. Розвиток товарообігу припускає підвищення ефективності роботи тарного господарства, використання найновіших матеріалів для виготов­лення тари. Покращання експлуатації тари може бути досягнуте внаслі­док збільшення питомої ваги багаторазового використання тари, розширення використання контейнерів, підвищення швидкості обертання та ін.

У транспортну тару товар пакують на місцях виробництва, а потім перевозять на бази, склади, магазини "Медтехніка", в аптечну мережу, де в результаті реалізації товарів тару звільняють та повертають постачальникам.

Організація обертання тари

Організація руху товарів передбачає правильне обертання тари між промисловістю, складами (базами), аптечними закладами і транспортними підприємствами.

Тарообіг це сукупність взаємозв'язаних операцій з приймання тари, % що прибула разом з товаром, зберігання її і повернення постачальнику.

Матеріально відповідальні працівники, отримуючи товар, приймають тару за кількістю і якістю, оприбутковують її на підставі рахунків-фактур постачальників, де фіксують кількість, ціну, загальну вартість тари, відповідність її ДСТ і технічним умовам. Тару підрозділяють на нову та уживану, яку ділять на категорії.

Тара підлягає поверненню (здаванню) постачальнику-виробнику товару, що обумовлено договірними зобов'язаннями.

Тароздавальники державні, кооперативні, громадські та інші підприємства і установи, які мають тару, звільнену від товару. Цю тару вони відправляють постачальникам продукції, в тароремонтні підпрнємства, до яких належать тарні, лісоторгові бази та склади, бази, які займаються збиранням та реалізацією оборотної тари та їхні філіали, тароре­монтні заводи та фабрики.

Тара багаторазового використання підлягає обов'язковому повер­ненню в таких кількостях:

  • контейнери металеві та дерев'яні — 100 %;

  • балони металеві, мішки з тканини — 100 %;

  • бочки металеві — 90 %;

  • ящики дерев'яні — 85 %;

  • фляги металеві — 80 %;

  • сулії скляні - 60 %.

Картонна тара для повторного використання повертається у обсязі 75% для внутрішніх постачань і 60 % для міжміських.

Якщо картонна тара непридатна для повторного використання, то її необхідно здати організаціям та підприємствам "Вторресурси" у вигляді макулатури.

Не підлягає поверненню постачальникам дерев яна та картонна тара з-під отруйних, сильнодіючих, бактерійних та вірусних препаратів.

Порядок та строки повернення тари обумовлюються в договорах на постачання продукції.

Якщо раніше умовами постачання припускалась можливість здавання тари тарозбираючим або тароремонтним організаціям, то тепер в умовах дефіциту тари постачальники в договорах обумовлюють повернення тари саме постачальникам продукції.

Тара з-під медичної продукції повертається постачальникам у відповідності з сертифікатами, які виписують постачальники на тару, що підлягає поверненню.

Тару повертають на адреси, вказані в сертифікаті.

Номери сертифікатів вказують у рахунках на продукцію, відвантажену або здану в цій тарі. Сертифікати виписують у двох примірниках на кожен вид тари окремо. Один примірник сертифіката залишається в постачальника, інший відсилається одержувачу.

Тара (крім металевих балонів) підлягає поверненню (термін 60 діб, а для оптовопостачальних баз — ЗО діб додатково). На повернення металевих балонів відведено 120 діб, для тари на продукцію хімічної промисловості — 45 діб, гумово-технічної — 40+30 діб, харчової - 30+30 діб.

Всі операції здавання тари проводять на договірній основі за заставною або дійсною вартістю. Бази, як правило, прикладають до продукції сертифікат на тару, а повертають її постачальникам споживачі з повідомленням та копією квитанції на адресу бази.

Тара багаторазового використання повинна повертатися чистою, вимитою, комплектною та в налагодженому стані. Витрати разом з пакуванням, навантаженням, транспортуванням і доставкою усіма видами транспорту відносять на рахунок тароодержувача, якщо інше не передбачене нормативними актами. Форму розрахунків за повернену тару визначають в договорах на постачання продукції.

Особливими умовами постачання медичної продукції передбачені санкції за несвоєчасне повернення тари: одержувачі виплачують поста­чальникам штраф (у залежності від вартості тари) за недотримання термінів тарообігу.

За повернення забрудненої, некомплектної або невідремонтованої тари одержувачів штрафують у розмірі 100% вартості тари.

Звіт про рух тари складають за формою, де відображаються пас­портні дані:

  • найменування тари;

  • ціна;

  • прибуток (кількість, сума);

  • видаток (кількість, сума);

  • залишок (кількість, сума).

Звіт підписує матеріально відповідальна особа складу, бази, магази­ну, аптеки. Звіт складають у двох примірниках (перший разом з доку­ментами передають в бухгалтерію або обліково-контрольну групу під розписку обліковця на другому екземплярі, який залишається у мате­ріально відповідальної особи). У звіті про рух тари відображають залишки тари на кінець звітного періоду на окремі види тари.