Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Товарознавство.doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
4.7 Mб
Скачать

9.6. Транспортування і зберігання готових лікарських форм

Готові лікарські форми (ГЛФ) транспортують у контейнерах та в закритих транспортних засобах усіма видами транспорту як вантажі, які зберігаються в приміщеннях групи 50Ж4* з дотриманням додатко­вих вимог, вказаних в НТД на конкретні види ГЛФ, і правил перевезен­ня вантажів, які діють на відповідному виді транспорту.

Зберігання ГЛФ здійснюється у відповідності з вимогами, вказани­ми в НТД на конкретні види ГЛФ, у приміщеннях групи Л**.

*Приміщення зберігання групи 50Ж4 — приміщення, у яких коливання температу­ри та вологості повітря несуттєво відрізняються від їх коливань на відкритому повітрі, наприклад, палатки, металеві склади без теплоізоляції, які розташовані в районах з помірним і холодним кліматом.

**Приміщення зберігання групи Л — опалювані склади з вентиляцією, склади з кондиціюванням повітря, розташовані в будь-яких кліматичних умовах.

Всі ГЛФ повинні укладатися етикеткою назовні. На стелажах, полицях, шафах прикріплюється стелажна картка, в якій вказується найменування препарату, серія, строк придатності, кілбкість. Картка друкується на щільномупапері і заводиться на кожну серію для контролю за своєчасною її реалізацією. Крім цього, у відділі зберігання повинна бути картотека, у якій картки повинні бути розташовані за строками придатності. Препарати, які підлягають переконтролю, і препарати ікінченим строком придатності зберігаються окремо від інших до отримання результатів аналізу. Зберігання ГЛФ, які належать до списків А і Б, здійснюють у відповідності з умовами зберігання, обліку, відпускання та транспортування оруйних, наркотичних та сильнодіючих ГЛ Ф.

Таблетки і драже зберігають ізольовано від інших ГЛФ у заводській упаковці, яка захищає їх від зовнішньої дії і розрахованої на відпуск ліків окремим хворим та лікувальним установам. Зберігання повинно здійснюватись у сухому і якщо це необхідно, захищеному від світла місці.

ГЛФ для ін'єкцій і очні краплі,слід зберігати в прохолодному, захищеному від світла місці в окремій шафі або ізольованому приміщенні урахуванням особливостей тари, якщо немає інших вказівок на упаковці.

Рідкі ГЛФ (сиропи, настої, соки) повинні зберігатись у герметично закупореній, наповненій доверху тарі у прохолодному, захищеному від світла місці. Утворені при зберіганні осади відфільтровують і, якщо при перевірці якості вони відповідають НТД, вважають їх придатними до застосування.

Плазмозамінюючі і дезинтоксикаційні розчини зберігають ізольо­вано при температурі в межах від 0 до 40 °С у захищеному від світла місці. У деяких випадках припустим о замерзання розчинів, якщо це не відбивається на якості препаратів.

Екстракти зберігаються в скляній тарі, закупореній нагвинченою кришкою і пробкою з прокладкою, в захищеному від світла місці. Рідкі і густі екстракти зберігають при температурі 12-15 °С. Осади, які випа­дають в екстрактах з часом, відфільтровують і, якщо екстракти після перевірки якості відповідають встановленим вимогам, вважають їх при­датними до застосування.

Мазі і лініменти зберігають у прохолодному, захищеному від світла місці в щільно закупореній тарі. При необхідності умови зберігання ком­бінують у залежності від властивостей інгредієнтів; які входять в дану ГЛФ. Наприклад, препарати, які утримують легкі і термолабільні речо­вини, зберігають при температурі не вище 10 ° С.

Супозиторії зберігають у сухому, прохолодному, захищеному від світла місці.

Емульсії зберігають в упаковці, яка забезпечує стабільність протя­гом вказаного строку придатності, у прохолодному місці, замерзання недопустиме.

Суспензії зберігають в упаковці, яка забезпечує стабільність протя­гом встановленого строку придатності, у прохолодному місці.

Пластирі зберігають у сухому, захищеному від світла місці.

Препарати в аерозольних упаковках зберігають при температурі від З до 35 °С у сухому, захищеному від світла місці, на відстані від вогню, опалювальних приладів. Їх слід зберігати від ударів та механічних по­шкоджень,

Таким чином, зберігання ГЛФ повинно здійснюватись у закритих приміщеннях, захищених від атмосферних опадів, сонячної радіації, при певному температурному режимі, певній вологості, які вказані в НТД на конкретні препарати.

При необхідності повинні бути вказані вимоги до строків періодич­них оглядів продукції, яка зберігається, до способу укладання, а також спеціальні вимоги до зберігання отруйної (списки А і Б), вогне-, вибухонебезпечної продукції і продукції з обмеженим строком зберігання.