Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Товарознавство.doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
4.7 Mб
Скачать

Зберігання лз, які потребують захисту від вологи

До числа ЛЗ, які потребують захисту від вологи, належать: гігроскопічні речовини та препарати (наприклад, ацетат калію, сухі екстракти, рослинна лікарська сировина, речовини, які гідролізуються, солі азот­ної, азотистої, галогенводневої і фторної кислот, солі алкалоїдів, натрієві металоорганічні сполуки, глікозиди, антибіотики, ферменти, сухі орга­нопрепарати), лікарські речовини, які характеризуються за ФС як "дуже легкорозчинні у воді", а також лікарські речовини, вологоутримання яких не повинне перевищувати встановленого ДФ та іншою НТД.

ЛЗ, які потребують захисту від дії атмосферних парів води, слід вберігати у прохолодному місці, у щільно закупореній тарі з матеріалів, непроникних для парів води (скла, металу, алюмінієвої фольги), тов­стостінній пластмасовій тарі.

ЛЗ з вираженими гігроскопічними властивостями (барбаміл, галаскорбін, димедрол, желатина медична, імізин, калію карбонат, кальцію хло­рид, квасці) слід зберігати в сухому приміщенні в скляній тарі, герметич-но закупореній і залитій парафіном. При закриванні тари з такими лікар­ськими речовинами необхідно ретельно витирати горло і корок.

ЛЗ даної групи, які отримані в упаковці з полімерної плівки і при­значені для постачання підвідомчої аптечної мережі, у центральних ра­йонних аптеках слід зберігати в заводській упаковці, в інших аптеках — перекласти в скляну або металеву тару.

Серед ЛЗ цієї групи особливої уваги потребує організація зберіган­ня таких препаратів, як гіпс палений та гірчиця в порошку, які при по­глинанні вологи перетворюються із дрібного аморфного порошку в дрібні зерна, втрачають свої якості і стають непридатними для застосування в медичних цілях. Щоб запобігти псуванню:

  • гіпс медичний слід зберігати в добре закритій тарі (наприклад, у щільно збитих дерев'яних ящиках або діжках, викладених зсере­дини поліетиленовою плівкою);

  • гірчицю в порошку слід зберігати в герметичне закритих бляшан­ках;

  • гірчичники зберігають у пачках, упакованих у пергаментний папір або поліетиленову плівку, які укладають в щільно закупорену тару (наприклад, картонні коробки, обклеєні зсередини полімерною-плівкою).

Особливості зберігання лз, які потребують захисту від дії підвищеної температури

До ЛЗ, які потребують захисту від дії підвищеної температури, належать:

  • група ЛЗ, які потребують захисту від леткості;

  • легкоплавкі речовини;

  • бактерійні препарати (вакцини, сироватки, бактеріофаг, анатоксин нитаін.);

  • антибіотики;

  • органопрепарати;

  • гормональні препарати;

  • вітаміни та вітамінні препарати;

  • препарати, які утримують глікозиди;

  • медичні жири та масла;

  • мазі на жирній основі та інші речовини (амілнітрит, вазелін, йод, камфора, колодій, лініменти).

ЛЗ, які потребують захист від дії дідвищеної температури, слід збе­рігати при кімнатній (18-20 °С) або більш низькій (12-15 °С) темпера­турі. У деяких випадках потрібна ще більш низька температура зберіган­ня, наприклад: для АТФ (аденозинтрифосфат) — 3-5 °С, що повинно бути вказано на етикетці або в інструкції з застосування препарату.

Бактеріальні препарати слід зберігати в промисловій упаковці окре­мо за найменуваннями при температурі, вказаній для кожного наймену­вання на етикетці або інструкції із застосування.

Бактеріальні препарати одного і того ж найменування зберігають за серіями з урахуванням терміну їх придатності.

Необхідно суворо дотримуватись режиму своєчасної зміни сирова­ток і вакцин у незнижуваному запасі на свіжовиготовлені.

Бактеріальні препарати в процесі зберігання слід оглядати візуально не рідше одного разу в 3 міс.

Антибіотики слід зберігати в промисловій упаковці при кімнатній температурі, якщо відсутні інші вказівки на етикетках.

Органопрепарати слід зберігати у захищеному від світла місці при . температурі 0-15 °С, якщо немає інших вказівок на етикетках або в інструкції до застосування.

Рідину Бурова слід зберігати в прохолодному місці. При помутнінні .розчин фільтрують і перевіряють на відповідність усім вимогам ДФ. Припустима опалесценція розчину.