Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MYeGA_lektsiyi.docx
Скачиваний:
63
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
11.79 Mб
Скачать

17.8. Висновки

  1. Взаємодія магнітного поля з магнітним моментом електронів у атомі призводить до зеєманівського розщеплення енергетичних рівнів.

  1. Величина розщеплення енергетичних рівнів визначається за формулою , де - частота Лармора.

  2. При синглет-синглетних переходах в магнітному полі спектральні лінії розщеплюються на три компонента. Це явище називається нормальним ефектом Зеємана.

  3. При переходах між термами з мультиплетністю більшої за одиницю в слабкому магнітному полі, яке не може “розірвати спін-орбітальну взаємодію”, спектральні лінії розщеплюються на більшу кількість складових. Це явище називається аномальним ефектом Зеємана.

  4. Сильним називається магнітне поле, енергія взаємодії якого з сумарним магнітним моментом електронів більша за енергію спін - орбітальної взаємодії .

  5. Аномальний і нормальний ефекти Зеємана описуються за допомогою формули для енергії взаємодії сумарного магнітного моменту з магнітним полем , де фактор Ланде, а – частота Лармора.

  6. Лінії мультиплетів у ефекті Зеємана поляризовані. Поляризація пояснюється за допомогою закону збереження моменту кількості руху. При виконанні правил відбору утворюються -компоненти, а при -компоненти.

  7. У сильних магнітних полях аномальний ефект Зеємана переходить в «нормальний». Це явище називається ефектом Пашена і Бака. Сильне магнітне поле взаємодіє як з орбітальним моментом так і зі спіном. Енергія цієї взаємодії визначається не магнітним квантовим числом , а сумою квантових чисел .

  8. Розщеплення енергетичних рівнів атома в електричному полі називається ефектом Штарка.

  9. Розрізняють два різновиди ефекту Штарка: лінійний і квадратичний. Лінійний ефект спостерігається, коли атом має вироджені стани або не нульовий електричний дипольний момент, (наприклад атом водню) а квадратичний, коли електричне поле наводить дипольний момент. Тому квадратичний ефект існує завжди і стає переважаючим гавіть коли атом має власний електричний момент в сильних електричних полях.

  10. Сукупність атомів, що мають не нульові магнітні моменти , виявляє парамагнітні властивості. Магнітний момент одиниці об’єму такого середовища залежить від електронної конфігурації атома і температури .

  11. Сукупність атомів, у яких , виявляє діамагнітні властивості. Діамагнетизм пояснюється прецесією електронних моментів у магнітному полі. Вона наводить магнітний момент одиниці об’єму . У першому наближенні діамагнетиків не залежить від температури.

  12. У речовинах, що знаходяться у магнітному полі й мають вільні електрони, спостерігається резонансне поглинання електромагнітних хвиль з циклотронною частотою . Це явище називається циклотронним резонансом і застосовується для експериментального визначення ефективної маси носіїв струму.

14. Магнітні резонанси – резонансні переходи між зеєманівськими компонентами розщеплення того самого терму спостерігаються в спектрах поглинання в НВЧ області на відміну від ефекту Зеємана, який спостерігається в оптичному діапазоні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]