Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
основи менеджменту.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
1.37 Mб
Скачать

3. Сутність та формування етичної поведінки

З огляду на останній спалах етичних скандалів та занепокоєння корпорацій з приводу неетичної поведінки своїх працівників, багато організацій змінило ставлення до цієї проблеми. Це ставлення передбачає багато форм, однак будь-яка спроба поліпшити ситуацію повинна починатися з найвищої ланки менеджменту, бо саме від неї залежать, наприклад, базові основи культури організації та взірець прийнятної поведінки для інших працівників.

У підприємницькій діяльності зустрічаються випадки більшого чи меншого відхилення від суспільних норм, що власне і є неетичною поведінкою, причинами якої являються: конкурентна боротьба; бажання мати великі прибутки;

Невміле стимулювання керівників за етичну поведінку; зменшення значення етики в суспільстві; бажання досягнути цілі та виконати місію організації будь-якою ціною; неетична поведінка партнерів; виникнення конфліктних, стресових та інших подібних явищ в організації, невдалий підбір та невміле застосування стилів керівництва в організації; занадто складна система розробки та прийняття рішень в організації тощо.

Деякі організації пропонують заняття для персоналу, де навчають, як вирішувати етичні проблеми. Доцільно створювати комітет з етики, який безпосередньо підпорядкований раді директорів, на заняттях обговорювати проблеми етики поведінки, з якими стикаються під час роботи працівники, а також можливі варіанти їхнього вирішення. Наведемо також кодекс етики, який має містити наступні етичні принципи та цінності:

1. ЧЕСНІСТЬ: бути правдивим у всіх наших зусиллях; бути чесним і відвертим один з одним, із клієнтами, громадськістю, постачальниками й акціонерами.

2. ЦІЛЕСПРЯМОВАНІСТЬ: говорити те, що думаємо; виконувати те, що обіцяємо; відстоювати те, що вважаємо правильним.

3. ПОВАГА: ставитися один до одного з гідністю і справедливістю, з огляду на унікальність кожного працівника.

4. ДОВІРА: формувати довірливі стосунки через роботу в колективі й відкрите спілкування.

5. ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ: не боятися обговорювати й звітувати про проблеми на робочих місцях, порушення законів, нормативних актів та політики компанії, у разі сумніву радитися з іншими.

6. ГРОМАДЯНСЬКИЙ ОБОВ'ЯЗОК: дотримуватися законів країни, де функціонує бізнес, робити все від нас залежне для поліпшення суспільства, у якому живемо.

Сучасний менеджмент пропонує певні заходи для забезпечення етичної поведінки, а саме:

  • запровадження етичних норм, які відображають систему загальних цінностей, суспільних уподобань та правил етики працівників організації. Наприклад, етичними нормами забороняються хабарі, подарунки, порушення закону, незаконні виплати політичним організаціям, необґрунтовані вимоги, розкриття секретів фірми, використання забороненої інформації тощо.

  • Створення комітетів з етики, основне завдання яких – оцінювати повсякденну практику з позиції етики та етичної поведінки;

  • Проведення соціальних ревізій з метою оцінки впливу соціальних факторів на організацію;

  • Організація навчання етичній поведінці керівників і підлеглих;

  • Постійне інформування працівників про високо етичну поведінку через пресу, радіо, телебачення тощо;

  • Проведення нарад, конференцій, симпозіумів тощо з проблем етичної поведінки.

На сьогодні завдання полягає у тому, щоб етика була поставлена в якості фундаменту бізнесу, а не в тому, щоб він пристосовував етичні стандарти поведінки до культури свого виробництва.

Культура організації - це об'єднання цінностей, що дає можливість зрозуміти що відстоює організація, як вона здійснює свою діяльність, що вважає пріоритетним. Культура - це аморфне поняття, що не піддається чіткому визначенню й контролю. Культура є вкрай важливою складовою успіху організації. Її визначають наступні фактори: особистість засновника фірми, символи, лозунги, принципи, традиції, герої, успіх, врахування досвіду. Культурою можна управляти, але змінити її дуже складно.

Створювати моральні підвалини етичного спілкування – означає формувати високі моральні цінності, механізм моральної саморегуляції, захищеності і зацікавленості, моральної творчості і комфорту, а також сприймати моральний досвід колективу: моральні стереотипи, моральні очікування – моральні традиції та навички. Менеджери повинні добре розуміти середовище, у якому вони працюють і конкурують. Етичне і соціальне середовище менеджменту дуже важливі, розуміння відмінностей між етичною та неетичною поведінкою, як і усвідомлення особливого характеру етики менеджера, може визначати ефективність ухвалення рішень. Розуміння значення, а також аргументів за і проти соціальної відповідальності може допомогти менеджеру враховувати як формальні, так і неформальні умови соціальної відповідальності.