Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
основи менеджменту.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
1.37 Mб
Скачать

Уроки Лі Якокки

«Найвідчутніший спосіб, яким компанія може визнати цінність працівника, - це грошове винагородження і просування по службі».

«Коли людина на підйомі, Ви винагороджуєте її за вже зроблене і водночас спонукаєте зробити ще більше. Завжди слід штовхати її уперед, коли вона на підйомі, але в жодному разі не слід поводитись надто суворо, якщо справи не ладяться». «Коли ж працівника підвищують у посаді, саме час розширити коло його обов’язків і поставити перед ним вищі вимоги». «Завжди треба уявляти собі інтереси тієї людини, з якою маєте справу».

«У часи важкого стресу і нещастя завжди краще зайнятись ділом, спрямувати свій гнів та енергію на щось конструктивне».

«Якщо дійсно віриш у те, що робиш, треба вперто добиватися свого навіть перед лицем перешкод, що з’являються… Невдачі є природною складовою частиною життя, і треба старанно вибирати засоби реагування на них».

«Може статися, що для концепції участі працівників ще не прийшов час. Необхідні люди, здатні ставити питання про підвищення зарплати лише тоді, коли підвищилася продуктивність праці. Та поки вестимемо бійку за більшу частину пирога, коли сам пиріг стає все меншим, японці захоплюватимуть наші внутрішні ринки». «Звільнення процес завжди неприємний, а тому проводити його треба, виявляючи якомога більше співчуття. Ставити себе на місце того, кого звільняєте, але як би Ви не повідомляли йому цю неприємну новину, у житті будь-кого вона означає «чорний день». «Особливо важко людині, яка не відчуває за собою жодної провини, коли вона виявляється жертвою поганого управління підприємством або коли керівники виявляють цілковиту байдужість до її долі».

Рекомендована література

  1. Гаудж Питер Исследование мотивации персонала. Днепропетровск: Баланс Бізнес Букс, 2008. – 272 с.

  2. Гірняк О.М., Лазановський П.П. Менеджмент: теоретичні основи і практикум: Навчальний посібник для студентів вищих закладів освіти. – К.:”Магнолія плюс”, Львів: “Новий світ - 2000”, 2003. – 336 с.

  3. Гріфін Р., Яцура В. Основи менеджменту: Підручник/ Наук. ред. В Яцура, Д. Олесневич. – Львів: БаК,2001. – 624 с.

  4. Діденко В.М. Менеджмент: Підручник. – К.: Кондор, 2008. – 584 с.

  5. Как стать еще лучшим менеджером: Пер. с англ. – Днепропетровск: Баланс-Клуб, 2003. – 350 с.

  6. Кузьмін О.Є., Мельник О.Г. Теоретичні та прикладні засади менеджменту: Навчальний посібник. – 2-е вид. доп. і перероб. – Львів: Національний університет «Львівська політехніка». – «Інтелект-Захід». – 2003. – 352 с.

  7. Слиньков В.Н. Мотивация, стимулирование и оплата труда: Практические рекомендации. – К.: Дакор. КНТ, 2008. – 336 с.

  8. Кашалов Р.Р. Курс практической психологии, или как научиться работать и добиваться успеха: Учебное пособие для высшего управленческого персонала. – М.: АСТ – ПРЕСС КНИГА, 2005. – 448 с.

  9. Мартыненко Н.М. Основы менеджмента: Учебник. – К.: Каравелла, 2003. – 496 с.

  10. Мишурова И.В., Кутелев П.В. Управление мотивацией персонала: Учебно-практическое пособие. Изд-е 2-е, испр. и доп. – Москва: ИКЦ «МарТ»: Ростов н /Д: Издательский центр «МарТ», 2004. – 240 с.

  11. Финкельштейн С. Ошибки топ-менеджеров ведущих корпораций: Аналіз и практические выводы. Пер. с англ. – 2-е изд. – М.: Альпина Бізнес Букс, 2005. – 394 с.

  12. Хилл Наполеон. Ключ к успеху. Не упусти свой шанс. – Екатеринбург: Изд-во «ЛИТУР», 2003. – 416 с.

  13. 40 секретов успеха: Інтерв’ю с ведучими топ-менеджерами России / Сост. Л.Буркина, А. Харас. – М.: Альпина Бизнес Букс, 2006. – 330 с.