Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
основи менеджменту.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
1.37 Mб
Скачать

2. Адміністративні методи

Адміністративні методи це сукупність засобів і прийомів прямого управлінського впливу на організаційні відносини між працівниками в процесі функціонування системи (виробництва, надання послуг) з метою управління її станом відповідно до умов, що змінюються.

Вважається, що адміністративні методи являють собою сукупність засобів по здійсненню примусово-розпорядницького впливу за допомогою лідерства, впливу і влади. Ці методи впливають як на первинні, так і на вторинні потреби людини. За допомогою адміністративних методів керівник здійснює прямий вплив на працівників. Отже, адміністративні методи проявляють себе через здійснення стабілізуючого і розпорядницького регулювання.

Стабілізуюче регулювання, здійснюється за допомогою дотримання керівником і працівниками регламентуючих документів, норм, вимог (організаційне регламентування). В основі лежать посадові інструкції, що визначають повноваження працівників, правила внутрішнього розпорядку, технологічні інструкції, що визначають порядок виконання робіт. Дія цих методів орієнтована на свідоме дотримання встановленої дисципліни праці, розпорядку роботи та на необхідність чіткого виконання посадових обов’язків.

Крім регламентування застосовується метод впливу, що заснований на нормуванні (нормативи часу, чисельності, виробітку). Застосовувані керівництвом норми повинні об’єктивно і справедливо відбивати умови поведінки працівників підприємства (організаційне нормування).

Метод інструктування працівників полягає в поясненні ситуації, що склалася, роз’ясненні поставленого завдання і напрямків його розв’язання, вказівки щодо можливих складнощів, застереження від можливих помилок тощо (організаційно-методичне інструктування).

Розпорядницьке регулювання здійснюється за допомогою методів розпорядницького впливу. Ці методи використовуються при прийнятті і реалізації управлінських рішень. Сила їх впливу підкріплюється за допомогою влади і лідерства. Використовуються директиви, постанови, накази, вказівки, розпорядження, резолюції тощо. Використання влади і лідерства здійснюється за допомогою функції стимулювання.

Будь-який з перерахованих методів підлягає обов’язковому виконанню. Невиконання призводе до застосування санкцій у вигляді визначеного покарання, тобто застосування певної влади.

Дія методів організаційно-дисциплінарного характеру спрямована на:

  • оформлення організаційної документації по прийнятому рішенню і доведенню її до виконавців;

  • роз’яснення змісту управлінського рішення і постановку конкретних завдань перед виконавцем;

  • конкретизацію завдань по ухваленому рішенню з внесенням коригувань у його зміст;

  • розподіл ролей у процесі виконання рішення і затвердження системи відповідальності по даному рішенню;

  • організацію контролю за ходом виконання управлінського рішення;

  • організацію практичної оцінки виконання рішення.

Отже, функція організації пов’язана з процесом розподілу і делегування повноважень у структурі апарата управління, а також установлення управлінських відносин між людьми.