Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
основи менеджменту.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
1.37 Mб
Скачать

4) Методи управління індивідуально-особистісною поведінкою.

  • методи стимулювання працівника за результатами його праці (нагородження грамотами, орденами, присудження почесних звань);

  • метод переконань (використовуються лекції, бесіди, логічні і психологічні докази, роз’яснення).

  • метод особистого прикладу;

  • метод впливу - використовується в конфліктних ситуаціях для безпосереднього впливу на волю і почуття працівника;

  • метод примусу - використовується для працівників, що не виконують своїх обов’язків (догана, зменшення суми або позбавлення премії, зниження в посаді, звільнення з роботи).

2. Психологічні методи менеджменту

Кожний керівник може приймати правильне рішення тільки в тому випадку, якщо він володіє мистецтвом управління, володіє основами психології.

Психологічні чинники обумовлюють фізичний, моральний і щиросердечний стан людини, від яких залежить і продуктивність праці. (При гарному настрої ті самі операції за верстатом виконуються за 1,5-2,5 хвилини, а якщо настрій поганий, наприклад через неприємну розмову з майстром - тільки за 3 хвилини). Встановлено, що настрій працівника впливає на його продуктивність праці - від зниження до підвищення на 10-15 %.

Серед психологічних чинників, що використовуються в менеджменті, виділяють:

1. Метод психологічного спонукання. (Мотивація, що ґрунтується на потребах людини);

2. Метод формування соціально-психологічних відносин - почуття колективу, спілкування працівників один з одним, що дозволяє вивчити їх психологічні особливості, виявити загальні інтереси їхньої діяльності, усвідомити загальні цілі. Встановлено, що норма керованості повинна складати 5-7 чоловік [13].

3. Методи гуманізації праці. Гуманною можна вважати таку працю, яка враховує особливості людини і дає рівномірне навантаження на всі психологічні процеси, в тому числі на розумовий процес та уяву, і приносить людині задоволення. Тому в підприємствах варто створювати комфортні умови праці, що здійснюють стимулюючий вплив на психіку людини, розкривають творчі здатності і сприяють росту продуктивності праці за умови зберігання і зміцнення здоров’я.

4. Методи фахового добору і навчання (використовуються профорієнтаційні бесіди, психологічне тестування тощо).

Отже, внаслідок психологічної раціоналізації трудових процесів можна відпрацювати найекономічніші трудові прийоми, рухи і процеси, які потребують найменших витрат фізичних зусиль, нервової енергії та часу працівників і одночасно підвищують продуктивність праці на хорошому емоційному фоні.

Таким чином, за допомогою вказаних груп методів менеджменту керівники будь-яких рівней здійснюють прямий вплив на підлеглих. Сучасна теорія управління повинна базуватися на оптимальному використанні всіх методів управління із врахуванням досягнень психології, педагогіки, організації економіки та інших наук та передової практики.

Також варто наголосити на тому, що всі методи менеджменту є потенційними способами впливу. Вони зможуть реально і безпосередньо впливати на керовану систему лише після їх трансформації в управлінські рішення, тобто після відповідного ухвалення, затвердження, підписання тощо.