Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
основна частина.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
29.24 Кб
Скачать

Зміст

Введення

1. Особливості доїння великої рогатої худоби

2. Машинне доїння

2.1 Відбір та формування груп корів для доїння на майданчиках

2.2 Технологія машинного доїння

2.3 Догляд за санітарним станом доїльної установки і молочного обладнання

Висновок

Список літератури

Введення

Тваринництво - галузь сільського господарства, що займається розведенням сільськогосподарських тварин для виробництва тваринницької продукції в різних природно-екокоміческіх зонах. У нашій країні від великої рогатої худоби отримують понад 99% молока, а виробництво яловичини становить понад 40% валової продукції м'яса. Важливе значення мають шкіряну сировину, яку одержують при забої великої рогатої худоби, а також ряд побічних продуктів: кістки, роги, волосся та інші. У багатьох країнах Азії і Африки велику рогату худобу використовують як тяглову силу на різних сільськогосподарських і транспортних роботах [2].

Ефективний розвиток молочного тваринництва можливе лише на основі подальшої спеціалізації, концентрації, індустріалізації та інтенсифікації виробництва. Техніко-економічне вдосконалення існуючих, а також розробка та швидке впровадження в практику нових перспективних технологій повинні забезпечити підвищення продуктивності молочної худоби та поліпшити якість молока при одночасному скороченні витрат праці, коштів і часу на його виробництво.

Для того щоб отримувати високі надої, обслуговуючий персонал повинен добре знати основи фізіології, утворення молока і молоковіддачі, системи машин і обладнання для доїння корів і правила догляду за ними. Поряд з цим йому необхідно мати чітке уявлення про продуктивні якості і технологічні властивості основних порід молочної худоби та методи їх розведення, про норми годівлі тварин, про біології відтворення та штучного осіменіння корів, ветеринарно-санітарних заходів з охорони здоров'я тварин і організації виробництва молока на великих молочних підприємствах.

1. Особливості доїння великої рогатої худоби

Доїння - процес отримання молока від сільськогосподарських тварин (корів, кіз, овець, кобил та ін.)

У лактуючої корови молоко утворюється у вимені в інтервалах між дійки та утримується в ньому завдяки капілярності молочної залози, особливому пристрою проток і наявності сфінктерів (м'язів-сжіматель) в сосках. Доїння здійснюється завдяки складним рефлексам молоковіддачі. Під впливом подразнення нервових закінчень молочної залози під час доїння розслабляються сфінктери сосків, скорочуються гладкі м'язи вимені, і молоко виводиться з цистерн і великих вивідних проток. Через кілька секунд під впливом гормону окситоцину скорочуються зірчасті клітини навколо альвеол, альвеоли стискуються, і молоко з них переходить в протоки і цистерни. Проте навіть після ретельного доїння у вимені залишається певна кількість (10-15%) молока (залишкове молоко) жирністю 9-12%.

У лактуючих корів з плином часу утворюються умовні рефлекси віддачі молока на навколишнє оточення. Шум двигуна доїльної установки, поява доярки і ін умовні подразники викликають стиснення альвеол і виділення з гіпофіза гормону, як і при звичайному процесі доїння незвичайні подразники (різкий шум, зміна звичної обстановки та ін) можуть гальмувати рефлекс віддачі молока. Тому при доїння важливо дотримуватися тиші, зберігати встановлений порядок [5].

Кратність доїння встановлюють такий, щоб у проміжках між дійки вим'я заповнювалося молоком і молокоутворення НЕ загальмовується. Зазвичай корів доять 2-3 рази на день, високопродуктивних і новотельних 3-4 рази. Перед запуском число доїнь поступово скорочують.

Виробляють двох і триразове доїння корів протягом доби. При триразовому доїнні в ряді випадків отримують на 10% більше молока, ніж при дворазовому. Але це характерно для корів з невеликою ємністю вимені. У корів з великою ємністю вимені удої в таких випадках не збільшуються. При скороченні ж кількості доїнь з трьох до двох витрати праці знижуються на 25-30%.

Дотримання правил техніки доїння корів сприяє отриманню максимального удою. Процес доїння складається з основного процесу і допоміжних операцій. В основному процесі видоювання молока з вимені корів апаратом оператор особистої участі не приймає. Допоміжні операції поділяються на підготовчі та заключні, які виконуються оператором на неавтоматизованих установках.

Підготовчих операцій шість: перехід оператора з доїльним апаратом до чергової корові, обмивання вимені теплою водою 40-45 ° С, витирання його рушником, масаж вимені, сдаіваніе перший цівок молока і надягання доїльних стаканів на соски. Прикінцевих операцій також шість: перехід оператора до корови, машинне додаіваніе, відключення і зняття доїльних стаканів з сосків, контроль стану вимені, слив молока.

Особливо благотворно впливає на повноту видоювання і вміст жиру в молоці масаж вимені, при якому підвищується удій на 8-12% і вміст жиру в молоці до 1%. Так, в перших порціях молока міститься 0,5-0,7% жиру, а в останніх -8-12%.

Стан здоров'я корови у великій мірі визначає її продуктивність. Наприклад, при захворюванні на туберкульоз удій корів зменшується порівняно із здоровими тваринами на 20-35, при бруцельозі - на 40-60%. Мастит, хвороби кінцівок, хвороби відтворення, обміну речовин знижують надої до 20-50%.