Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія українського права.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
2.59 Mб
Скачать

§ 4. Цивільне право

Цивільні правовідносини були одними з найпоширеніших на Га­лицькій та Волинській землях, адже з початку розселення тут слов'янських племен їхніми провідними галузями були ремісництво та торгівля.

На перших етапах розвитку торгівля була міновою, без грошових еквівалентів, але згодом і дуже швидко почали застосовуватися моне­ти з дорогоцінних металів сусідніх більш розвинутих держав.

Із самого зародження цивільних правовідносин вони були диспо­зитивними, а зміст та умови угод не залежали від майнового чи соціа­льного статусу сторін. Зародження, розвиток, поширення, особливості та зміст цивільно-правових інститутів мали звичаєвий характер, але починаючи з ХІ-ХІІ ст. поступово стали зазнавати міжнародного впливу: із заходу та півночі — римського та германського європейсько­го права, а зі сходу та півночі — візантійського.

Оформлення договорів на перших етапах було тільки в усній фор­мі. Якщо предмет договору мав значну цінність, договір укладався публічно, при свідках та із застосуванням символічних обрядів, наприклад, продавець передавав покупцю символічний елемент пред­мету договору — колосся при купівлі земельної ділянки, двері чи клю­чі — при купівлі будинку. Така символічна обрядовість надавала дого­вору додаткового захисту, адже свідки могли тепер свідчити не тільки щодо факту наявності договору між сторонами, а й щодо його змісту.

Надалі з розвитком товарно-грошових відносин форми укладання договорів стали різноманітніші: дрібні цивільно-правові угоди про­довжували укладати в усній формі; для більш значних застосовували просту письмову або присутність мінімум двох свідків і застосування символічної обрядовості. Поширення на землях Галичини та Волині

1 Полное собрание русских летописей. — М.: Языки русской культуры, 1998. — Т. 2. Ипатьевская летопись. — С. 656.

2 Заруба В. М. Держава і право Київської та Галицько-Волинської Русі (кі­ нець VIII — початок XIV ст.). — К.: Істина, 2007. — С. 44.

78

християнства створює додаткову форму посвідчення договорів — письмову державно-зареєстровану. Церква та її служителі могли ви­ступати при посвідченні цивільно-правових договорів у ролі своєрід­ного нотаріуса: священик, який був присутній при укладанні договору, занотовував усю процедуру укладання, підтверджував письмовий договір своїм підписом, а потім записував свою участь в укладанні до­говору в церковних книгах, що зберігалися в архівах єпархії або в мо­настирях. Звичайно, така процедура додатково оплачувалася, отже, застосовували її або у випадках великої вартості договору, або серед вищих прошарків суспільства.

Об'єкти цивільного права поділялися на рухомі та нерухомі. Рухо­мі об'єкти перебували у відкритому цивільному обігу. Нерухомість — будівлі та споруди — знаходилися у власності приватних осіб, а зе­мельні ділянки могли бути у приватній та комунальній (громадській) власності. При здійсненні цивільно-правових угод чітко розподілялося право власності та право володіння.

Землі, на яких проживали сільські громади, поділялися на три типи: перші, на яких будувалися споруди та велося присадибне господарство, належали родині на праві приватної колективної- власності, розпоряд­жатися якою міг голова, а користуватися — усі члени родини; другі, які постійно перебували у відкритому необмеженому користуванні всієї сільської громади, — ліси для полювання та збору дарів природи, пасо­виська, річки та озера; треті — сільськогосподарські ділянки громади, які за жеребом кожного року оброблялися новими родинами.

У містах земельні ділянки під будівництво та для присадибного господарства перебували в приватній власності міщан. Комунальною власністю вважалися місця громадського користування: площі, база­ри, вулиці, оборонні споруди, релігійні установи тощо.

З поширенням і підсиленням князівської влади з'являється новий вид об'єктів — феодальні землеволодіння, які протягом усього існуван­ня Галичини та Волині були тут мало поширені. Особливістю таких землеволодінь було розпорошення змісту права власності: володіння перебувало у васала, користування — у сільської громади, а розпо­рядження — у сюзерена. У статусі феодальних землеволодінь найчас­тіше перебували церковні землі та землі, які князь надавав своїм дружинникам за військову службу.

Власність зобов'язувала — власник або користувач мав відшкодо­вувати шкоду, завдану його власністю навіть без прямої вини зі свого боку. При наявності умислу в завданні шкоди до цивільно-правового відшкодування могли додаватися й міри кримінального примусу.

Цивільно-правова відповідальність могла наступати через пору­шення договору або вчинення делікту — позадоговірного правопору­шення з нанесенням шкоди та існувала, як правило, у вигляді уроків. Уроки призначалися, виходячи з нанесеної шкоди, обставин правопо­рушення й реальних майнових можливостей дебітора. Інколи на свій розсуд, а інколи через домовленість із кредитором урок можна було виконати в грошовій формі або в натурі — повернувши таку саму річ

79

або полагодивши пошкоджену, чи відпрацювати протягом деякого часу на користь кредитора1.

Застосування таких інститутів, як порука, завдаток, гарантія та застава забезпечували ці зобов'язання.

Уже до XII ст. на Галицьких і Волинських землях були відомі майже всі види договорів: купівля-продаж, міна, дарування, позика, оренда, схов, виконання послуг, перевезення вантажу.