Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
украинское деловое общение.rtf
Скачиваний:
14
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
7.14 Mб
Скачать
  1. При творенні іменників із суфіксом -ин(а) змінюються:

а) групи приголосних -цьк- — на -чч-\ козацькийкозаччина, донецькийДонеччина (але: галицькийГаличина)',

б) групи приголосних -ськ-, -ск-, -сок на -щ-: полтавський

  • Полтавщина, вісквощина, пісокпіщина.

  1. При творенні іменників та прикметників із суфіксом -ап- групи приголосних -ск~, -шк- змінюються на -щ-(\шч\)\ вісквощаний, вощанка; дошкадощаний.

  2. При творенні багатьох форм дієслів II дієвідміни групи при­голосних -ск-, -ст- змінюються на -щ-([шч\), а -зк- на -жч- вереск

  • верещати, проститипрощати, брязкбряжчати.

  1. При творенні форми вищого ступеня прикметників та при­слівників за допомогою суфікса -ш(ий) приголосні [г], [ж\, [з] змінюються на [дасч], а приголосний с — на [шч] (орф. щ): дорогий

  • дорожчий, дужийдужчий, високийвищий (вище); але: легкийлегший (легше). Це стосується також дієслів, утворених від прикметників вищого ступеня: вужчати, дужчати.

  1. Приголосні основи [к], [ц] перед суфіксом -н- змінюються на -ч-: віквічний, вічність, вічно; молокомолочний; місяць

  • місячний; пшеницяпшеничний.

Пр и м і т к а. Виняток становлять слова: торішній, дворушник, соняшник, рушник, рушниця, сердешний (у значенні «бідолашний»), мірошник.§ 24. Розділові знаки при уточнювальних членах речення

Уточнювальні відокремлені члени речення конкретизують або пояснюють той член речення, з яким вони пов’язані однією син­таксичною функцією і пов’язуються лише інтонацією або інтона­цією й пояснювальними словами тобто, або, цебто, а саме тощо.

Комою відокремлюються:

  1. означення, що уточнюють попередні означення: Море синє, аж чорне, тільки білою піною б’є об берег (Коц.); Вода в такий час була майже гаряча, значно тепліша від ранкового повітря, бо серпень ранками вже давав знати свій характер... (Збан.).

Уточнювальні означення можуть відокремлюватися також ти­ре: У неї в хаті завелось багато всяких вузликів із насіннямвеликих і малих і раз у раз щось сушилося на вікнах (Коц.);

  1. обставини (місця, часу та ін.), виражені прислівниками чи іменниками, які уточнюють попередні обставини: Ще митьі вибух десь тут, зовсім поруч. На спину летять грудки землі, в лице б’є туга повітряна хвиля... (Коз.); Отут, в низенькій цій хатині, моя любов жила колись (Мал.); Се було літом, у жнива (Коц.);

Примітка. Часто відокремлення таких обставин залежить від бажання автора інтонаційно підкреслити їх уточнювальний характер. Якщо такої інтонації немае, обставини комами не виділяються.

  1. уточнювальні члени речення, що приєднуються за допомо­гою слів або, тобто, себто, а саме, наприклад: Родичами польо­вого жайворонка є посмітюха, або чубатий жайворонок, і джур- бай, або степовий жайворонок (Смог.); На Поліссі трапляються «вижари», тобто болота, які ніколи не замерзають (Дем.);

  2. уточнювальні члени речення, що приєднуються за допо­могою слів навіть, зокрема, у тому числі, особливо: У деяких міс­тах Японії, зокрема у містах Удзумі, влаштовують свято про­водів журавлів (3 журн.); Приємно було всім, особливо перемож­цям конкурсу.

Уточнювальні члени речення слід відрізняти від однорідних.

Вправа 112. Напишіть доповідну записку проректорові з навчальної роботи з пропозицією внести зміни до навчального плану.

Вправа 113. Напишіть доповідну записку про виконану роботу під час III трудового семестру

.Вправа 114. Напишіть пояснювальну записку про порушення трудової дисципліни студенгами нашої групи.

Вправа 115. За поданим початком допишіть доповідну записку.

Студентське наукове товариство

ДОПОВІДНА ЗАПИСКА

Проректорові з наукової роботи доц. Іванченку 1.1

.

03.05.95 № 13-18/148 Про наукову студентську конференцію Студентка IV курсу філологічного факультету успішно виступила на

Голова студентського

наукового товариства (п і д п и с) І. К. Пилипчук

Вправа 116. Від поданих слів утворіть нові слова за допомогою суфіксів -ськ(ий), -ств(о).

Черемош, Дрогобич, Прага, француз, убогий, Воронеж, таджик, Волинь, Черкаси, киргиз, Козелець, Владивосток, товариш, Бахмач, Золотоноша, Рига, Гамбург, Кременчук, Кривий Ріг, тюрк, гігант, боягуз, чуваш, Полісся, латиш, декабрист, студент, казах, ткач, Случ, багач, Балхаш, Прилуки, інтелігент, Іртиш, матрос, Гаага, волох, чех, Галич, Санкт-Петербург.

Вправа 117. Перекладіть російські слова українською мовою, запишіть і поясніть їх правопис. Перевірте написання за словником.

Миргородский, калужекий, острожский, уральский, волжекий, измаильский, гадячский, одесский, узбекский, кременчугекий, чер- кесский, французекий, персидский, мозамбикский, запорожекий, сивашский, тторкский, ужгородский, сузцкий, овручский, иракский, арзамасски й, кі11 іі рл і.ікс їси й.

Вправа 118. Від поданих прикметників утворіть іменники за допомогою суфікса -ин(а). З’ясуйте, н иких словах відбулися зміни.

Батьківський, вінницький, гайдамацький, чернівецький, га­лицький, Хмельницький, солдатський, рекрутський, козацький,

С. В. Шевчу

к

львівський, житомирський, уманський, канцелярський, обива­тельський, партизанський, мадярський, гуцульський, донецький, полтавський, смоленський.

Вправа 119. Утворіть вищий ступінь порівняння прикметників, поясніть зміни приголосних.

Глибокий, дужий, дорогий, близький, легкий, слабкий, висо­кий, молодий, багатий, тонкий, тяжкий, далекий, короткий, швид­кий, низький, товстий, поганий, рідкий.

Вправа 120. Поставте замість крапок пропущені літери ч або ш. Поясніть правопис слів.

Торі..ній, півні..ний, соня..НИК, соня..ний, ПШЄНИ..НИЙ, мі­ро..ник, да..ник, СИНТЄТИ..НИЙ, гусени.лшй, одини..ний, серде..ний, двору .ник, врані..ній, ру.ниця, яє..ний, ру..ний, міся..ний, рі..ний, нару.ники, сма..ний, ні..ний.

Вправа 121. Перепишіть речення, поставте замість крапок пропущені букви у словах, поясніть правопис цих слів.

  1. Давньою україн..кою мовою написані коза..кі державні до­кументи й хроніки, створена самобутня художня писемність епох

  • від Івана Вишенського до Григорія Сковороди (Гіавл.). 2. У ба- тра..кій вбогій хаті народився я на світ (Hex.). 3. Живучи в па­ри..кому кварталі, мріючи про битву в чужині, він згадав завол..кі сині далі і свої дитячі милі дні (Мал.). 4. У дитячому серці жила Україна — материн..кі веселі та журні пісні, та за мову мужи..ку не раз на коліна довелося у школі ставати мені (Павл.). 5. Згари­щем сіл і руїнами міст грабіжни..кий шлях свій позначив фашист (Баж ). 6. Каштани пра..кі в цвіті не важко уявити (Ющ.). 7. У бій з фашист..кими танками незабаром вступили артилеристи (Гонч.).

  1. Перебуваючи на засланні, Тарас Григорович Шевченко близько ознайомився з життям кирги..кого і казах..кого народів, їх усною творчістю, звичаями (З газ.). 9. Нові часи народжували нові пісні, в яких чувся відгомін старих коза..ких дум і водночас билося тре­петне серце нового революційного віку (Цюпа). 10. Ніхто не забуде матро.,ких імен, укриється квітом могила зелена, їх подвиг шу­мітиме в славі знамен (Hex.).

Вправа 122. Перепишіть речення, вставляючи замість крапок літери ч або ш(щ). Поясніть правопис цих слів.Інформаційні документи 291

  1. МІСЯ..НИМ шляхом пішов я із дому, — соня..ним шляхом прийшов (Сос.). 2. Знов прибули до нашої шпаківні її, мабуть, торі-ні хазяї (Рил.). 3. Ві..на слава народові, трудівнику й герою, що мостить міст у майбутнє золотий (Рил.). 4. Довкола, скільки кинеш оком, слався безмежний моло..ний сніг (Гуц). 5. В серде.,нім співі та розмові щирій як непомітно відпливає час (Ющ). 6. Ціле літо дід Данило живе на пасіці в лісах, і увесь рік пахне во..иною, медом і травами (Стельм). 7. Другий ранок навколо гармати грим­лять, і серде..на земля корінням вивертається, застеляється трупом (Стельм.).

Вправа 123. Перепишіть речення, поставте необхідні розділові знаки. Підкресліть уточнювальні члени речення.

  1. Край берега у затишку прив’язані човни (Гл.). 2. Лелеки або чорногузи прилітають до нас навесні з півдня. 3. Великої шкоди суднам завдають айсберги тобто плавучі крижані гори (З підруч­ника). 4. Щось промайнуло в сутіні за мостом під вербою (Довж.).

  1. і голос його щирим відгуком забринів у селянських серцях особ­ливо в серцях молоді (Стельм.). 6. Від мами я позаписував і ви­вчив напам’ять немало пісень в тім числі також повний весільний цикл (Фр.). 7. Є сотні мов, а правда лиш одна. На всій землі від краю і до краю (Рил.). 8. Хлопець досить успішно склав екзаме­ни з усіх предметів у тому числі з української мови (Тют). 9. Ста­немо тут на узліссі і послухаємо пташиних пісень (Коп.). 10. Кві­ти особливо пальми і аспарагуси відразу навіяли життя у мертві кімнати (Вільде). 11. Корнієва хата край села на пагорбі (Самч.).

  1. Я повний приязні до сонця і йду просто на нього лице в лице (Коц). 13. А там на Україні, в холонучих садах ще світяться жор­жини з крижинками в очах (Серд). 14. Перед дуплом на порозі своєї хижі сич струснув із себе краплі дощу і повільно, вайлувато пробрався на постіль з пір’я та сухого листя (Тют).

Вправа 124. Складіть речення, використовуючи подані словосполучення в ролі уточнювальних членів.

До сходу сонця; па березі Чорного моря; найближчою дорогою; особливо пшениця; тобто наука про Всесвіт; навіть у посушливі роки.

Вправа 125. Випишіть речення з відокремленими членами, що мають уточнювальне значення і вводяться в речення за допомогою сліа тобто,

зокрема, наприклад, у тому числі із «Науково-практичного коментаря Кри­мінально-процесуального кодексу України».