Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
украинское деловое общение.rtf
Скачиваний:
14
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
7.14 Mб
Скачать
  1. Ділові листи не повинні бути надто довгими. Викладати свої міркування слід чітко, лаконічно, по суті, тоді вся запропонова­на інформація буде доречною.

Дотримання правил етикету листування є свідченням вашої поваги до адресата, ввічливості, вихованості і сприяє налагоджен­ню добрих стосунків між колегами, партнерами.-

Отже, як зауважують автори «Універсального довідника- практикуму з ділових паперів», на рівень серйозного діловою спілкування не можна виходити, не засвоївши етикету цієї сфери. Слід завжди пам’ятати золоте правило ведення ділової ко­респонденції: ввічливість, коректність, аргументованість.

Зразки листів:

Національний Про перейменування вулиці педагогічний університет

імені М. Драгоманова Комісії з перейменування

04026 Київ-26 Київміськради і держ-

вул. Пирогова, 9 адміністрації

тел. 221-99-14 04014, Київ-14

09.07.93 № 54-36/87 бульв. Шевченка, З

Високоповажна комісіє!

Пам ’ятьста. Завдяки історичній пам ’яті людина стає особистістю, народнацією, країна —• державою. Цією ідеєю керувався у своїй творчій і державній діяльності український історик із світовим їм ’ям Михайло Грушевський.Навіть якби з-під пера академіка, вважають дослідники, вийшло тільки одне 10-томне видання «Історії України-Руси», де він доводить об’єктивну історичну закономірність державності України, то й цього було б досить, щоб занести його ім ’я до пантеону української історичної науки. А вчений же залишив нащадкам близько двох тисяч праць про культурне й історичне минуле України.

Просимо Вас розглянути питання про перейменування вулиці Кірова на вулицю М. Грушевського. Настав час віддати належне великому вченому.

Викладачі та студенти історичного факультету

(

Директорові Київської середньої школи № 130 04092, Київ-92 вул. Тичини, 8

підписи)

Київський університет імені Тараса Шевченка 04017, Київ-17 вул. Володимирська, 60 тел. 248-56-61

  1. 28-14/18

Просимо Вас прийняти студентів природничо-географічного факультету (8 осіб) на практику й надати їм методичну допомо­гу під час підготовки й проведення уроків хімії та біології.

Оплату вчителям гарантуємо. Наш розрахунковий рахунок № 124646512/218514 в Укрінбанку м. Києва МФО112513.

Ректор університету (підпис) О. І. Крищенко

Головний бухгалтер (підпис) С. В Лук янчук

Печатка

Оформлення листа

Службові листи друкують на комп’ютері, друкарській машинці або пишуть на чистому бланку лише з одного боку. Певна річ, на бланку друкують тільки першу сторінку листа, а наступні — на чистих аркушах. Для зручності з обох боків сторінки залишають поля: ліве — не менш як ЗО мм; праве — не менше 8 мм; верхнє— 20 мм; нижнє — 16 — 19 мм.Інформаційні документи 119

Нумерація сторінок. У листах, оформлених на двох і більше аркушах паперу, нумерацію сторінок починають з другої. Номери сторінок проставляють посередині верхнього поля арабськими цифрами на відстані не менш як 10 мм від верхнього краю. Біля цифр не ставлять ніяких позначок.

Рубрикація. Це членування тексту на складові частини, графічне відокремлення однієї частини від іншої. Рубрикація є зовнішнім вираженням композиційної будови листа. Найпростіша рубрикація в листах — поділ тексту на абзаци.

Абзац указує на перехід від однієї думки до іншої і має становити три інтервали від поля.

Типовий абзац має три частини: