Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
украинское деловое общение.rtf
Скачиваний:
14
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
7.14 Mб
Скачать

РозділУ. Обліково-фінансові документи § 1. Таблиця

Таблиця — це перелік, зведення статистичних даних або інших відомостей, розташованих у певному порядку й за графами.

Матеріал у таблиці систематизований, на першому плані ви­ступають цифри. У таблицях не використовуються дієслівні форми, прислівники. Найчастіше вживаються слова разом, усього, у тому числі.

Таблиця складається з таких реквізитів:

  1. номера;

  2. тематичного заголовка;

  3. заголовної частини, яка розміщується вгорі (розділові знаки в кінці заголовків і підзаголовків не ставляться);

  4. основної частини, що містить графи й рядки;

  5. примітки (якщо вони є) виносяться в окрему колонку або за межі таблиці.

Таблиця має бути компактною і наочною.

Зразок таблиці

:

Таблиця № 5

Затверджено вченою радою

факультету (вузу)

Протокол № від « » 1995 р.

План підготовки кандидатів наук на 1995—2000 роки факультету

Форма підготовки

і о н р. 2 fa а *

Її

Й

ю

о

е

  1. ч

s 2

& а

_ иО

  1. о

g н

03 03

о

Ег

CL

  1. я н

03

  1. Я

О! Ґ?

І м

? .В- S с

03 о Я ев

В

X

CQ

Б.

Е

сЗ

к

о

ю

о

о.

Н

Р-

І'з

5 о

3.3

* й (і)

Ј * s

s * ?=

І 2

о ^

•в- § S о о --

та

СП R

§ 2. Зв’язок числівників з іменниками

Числівник — це частина мови, яка означає абстрактно- математичну кількість (12, 124, 52/3, 0,25) або точно визначену кількість предметів при лічбі (25 кілометрів, 150 грамів, 5 санти­метрів, десятеро курчат).

Числівники керують певними формами відмінків іменників, з якими сполучаються, або узгоджуються з ними.

  1. Числівник один узгоджується з іменником у роді, числі й відмінку: один зошит, одна книжка, одно (одне) перо. Числівник одні сполучається з іменниками, що мають тільки форму множини (множинні іменники): одні сани, канікули, ворота.

  2. Числівник два має дві форми роду (два — чоловічий і се­редній, дві — жіночий): два плуги, озера, дві річки.

Після числівників два, три, чотири (а також після складених числівників, останнім словом яких є два, три, чотири) іменники вживаються у формі називного відмінка множини: два трактори, три автомашини, двадцять чотири причепи. Якщо при іменниках є прикметники, то вони можуть мати форму називного (три нові касети) або родового відмінка множини (три нових касети)

.Обліково-фінансові документи 361

Числівники два, три, чотири не сполучаються з абстрактними іменниками, тобто іменниками, які не підлягають лічбі (турбота, доброта, людяність). Не поєднуються вони також з іменниками:

а) IV відміни (теля, порося), при них вживаються збірні числівники (двоє, троє, четверо поросят); б) що мають тільки форму множини (гроші, кошти, відходи).

  1. Після числівника п ’ять і наступних іменники вживаються у формі родового відмінка множини: п ’ять метрів, вісім цистерн, шістнадцять комп ’ютерів, сто двадцять дев’ять верстатів.

  2. При числівниках тисяча, мільйон, нуль іменники вживаються у формі родового відмінка множини: тисяча картин, мільйон кар­бованців, нуль одиниць.

Примітка. При словах пара, десяток, дюжина, сила, маса іменники вживаються у родовому відмінку множини: пара шкарпеток, десяток гусей.

  1. Після числівників половина, третина, чверть іменники вжи­ваються у родовому відмінку однини: половина шляху, чверть то­вару (але половина задач, третина дерев, чверть показників).

  2. З неозначено-кількісними (багато, небагато, кілька, кіль­канадцять, кількасот, декілька) та збірними числівниками (двоє, троє, четверо... десятеро... двадцятеро, тридцятеро) іменники вживаються у формі родового відмінка множини (декілька років, багато студентів, п ’ятнадцятеро каченят).

  3. Після дробових числівників іменники вживаються у формі родового відмінка однини: одна друга числа, одна ціла і п’ять десятих гектара, дві третіх урожаю.

Якщо до складу чисел входять слова половина, чверть, то від­мінкова форма іменника залежить від форми цілого числа: дві з половиною доби (бо дві доби), вісім з половиною кілометрів (бо вісім кілометрів).

  1. Числівники півтора, півтори сполучаються з іменниками у формі родового відмінка однини, а числівник півтораста — у родовому відмінку множини: півтора року, півтори доби, півто­раста центнерів.

  2. Порядкові числівники узгоджуються з іменниками у роді, числі й відмінку: п ’ятий місяць, двадцять другий день, двісті сорок шостий номер.

Вправа 166. Складіть таблицю успішності студентів вашої групи з такими графами: 1) № по пор.; 2) кількість студентів у групі; 3) склали сесію; 4) на «5»; 5) на «4» і «5»; 6) на «З»; 7) не склали сесію; 8) успішність, %.

Вправа 167. Розкрийте дужки, запишіть числа словами; обгрунтуйте зв’язок числівників з іменниками.

Відвантажили 465 (мішок); закупили 3 (тонна); здали 1,5 (міль­йон гривня); замовили 20 (двері); їхали 9,5 (година); продали 1 (бу­динок); записалося 1000 (громадянин); купили 11 (трактор); засіяли 22/3 (гектар); вилупилося 15 (курча); 6 (акція); 40 (орендні під­приємства); 19 (замовлення).

Вправа 168. З поданими словосполученнями складіть речення. Запишіть числа словами і поясніть зв’язок числівників з іменниками.

  1. фермерів, 39 місце, 155 кілометрів, 14 асоціацій, 80 земель­них ділянок, 263 випускників школи.

Примітки. 1, Запам’ятайте, що у числівниках одинадцять і чотирнадцять наголос на склад -на- зберігається у родовому та знахідному відмінках, а в інших переходить на закінчення.

2. У числівниках сімдесят і вісімдесят наголос падає на склад -сят тільки у називному і знахідному відмінках, а в інших — переходить на закінчення: вісім­десятії, вісімдесятьом.

Вправа 169. Додайте іменники до поданих слів; з утвореними слово­сполученнями складіть речення.

Більшість, меншість, частина, група, решта.

Довідка: більшість студентів прийшлабільшість студентів прийшли більшість студентів прийшло — всі ці варіанти присудків відповідають сучасним нормам української літературної мови. Форма однини присудка рекомендується, якщо: а) він передує групі підмета: Висіло багато картин; б) до складу підмета входять слова з абстрактним значенням: Решта спогадів забувається; в) підметом є іменник з кількісним значенням без залежних слів: Решта втекла. В інших випадках вживається форма множини присудка.

Вправа 179. Напишіть твір про свій факультет, максимально використо­вуючи кількісні числівники.

Вправа 171. Перекладіть словосполучення українською мовою і складіть

з ними речення.

Шестидесяти инженеров, на девяносто пяти предприятиях, двумстам пятидесяти семи студентам, двум коллегам, семи задач, на восьми страницах, пятью детьми, о восьмидесята двух рабочих, двенадцатью столами.

Вправа 172. Прочитайте текст, випишіть числівники з іменниками, поясніть їх зв’язок. Запам’ятайте, як записуються числівники в ділових документах.

Записи цифрової інформації

Простий кількісний числівник, який називає однозначне число (без вказівки на одиниці виміру) в запису відтворюється словом, а не цифрою (дефектних виробів ... повинно бути не більше двох). Так само пишуть-ся однозначні числівники, якими позначаються часові межі (випробування повинні тривати трип 'ять місяців). Якщо однозначне число супроводжується найменуванням одиниць виміру, вено пишеться цифрами (7 центнерів сіна). Складні й скла­дені числівники звичайно записуються цифрами, крім тих випадків, коли ними починається речення (пор.: Було забраковано 28 виробів з цієї партії і Двадцять вісім виробів з цієї партії було забрако­вано). Цілі числа, які виражаються кількома знаками, прийнято записувати, розбиваючи їх на класи за допомогою пропусків. Місце пропусків залежить від системи обчислення (при десятковій — кожен четвертий знак: 100 000 т, 253 530 гри.).

Запис порядкових числівників відрізняється від запису кіль­кісних. Якщо запис ведеться арабськими цифрами, то порядковий числівник вводиться в текст з відмінковим закінченням (за 3-м класом точності, радіоприймачі 1-го класу). При перерахуванні кількох порядкових числівників відмінкове закінчення ставиться лише один раз: вироби 1, 2 і 3-го сортів.

Складні слова, перша частина яких — цифрове позначення, можуть писатися в документації комбіновано:

100-відсотковий, 50-кілометровий (другу частину таких назв дозволяється скорочувати, якщо це одиниця виміру: 50-км, 4-мм).

Окремі види інформації передаються у вигляді змішаного запису, який складається з цифр і слів (можна 473 000, а можна 473 тис.) (За А. Коваль).