Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
украинское деловое общение.rtf
Скачиваний:
14
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
7.14 Mб
Скачать

Запитання для самоконтролю

  1. Що таке доручення?

  2. Які ви знаєте види доручень?

  3. Які основні реквізити містить доручення?

  4. Хто завіряє підпис того, хто доручає?

  5. Що таке телеграма-доручення?

  6. Які частки пишуться разом?

  7. Які частки пишуться окремо?

  8. Які частки пишуться через дефіс?

§ 15. Розписка

Розписка— це письмове підтвердження певної дії, яка мала місце, — передання й отримання документів, товарів, грошей, матеріальних цінностей.

До розписки входять такі реквізити:

  1. прізвище, ім’я, по батькові та посада того, хто дає розписку;

  2. посада, прізвище, ім’я та по батькові того, кому дається розписка;

  3. у чому конкретно дано розписку (обов’язково слід зазначити точне найменування матеріальних цінностей, предметів);

  4. дата й підпис того, хто отримує цінності.

Якщо передаються суми грошей, у розписці вказують адресу, номер і серію паспорта того, хто їх отримує. Грошові суми пишуть­ся словами, а в дужках — цифрами: в сумі п 'ять тисяч шістсот двадцять (5 620) гривень. Підпис особи, що дає розписку, засвід­чується нотаріальною конторою.

Розписка пишеться лише в одному примірнику. Ніякі виправ­лення в ній неприпустимі.

Зразки розписок:

Розписка

Я, старший викладач кафедри географії Національного пе­дагогічного університету імені М. П. Драгоманова Мойсієнко К. А., отримав від завідувача складу Бережного Т. Ф. у тимчасове ко­ристування для членів археологічної експедиції: 1) двадцять (20)

Обліково-фінансові документи 401

рюкзаків; 2) шість (6) наметів: 3) двадцять три (23) лопати;

  1. П ’ять (5) емальованих відер. Увесь зазначений інвентар раніше був у вжитку.

Підстава: наказ ректора університету № 325 від 12.07.96р.

  1. (підпис) Розписка

Мною, студентом педагогічно-індустріального факультету Національного педагогічного університету імені М. П. Драгома­нова І. С. Боровком, отримано від завідувача бібліотеки М. Т. Тес- ленко для тимчасового користування на час канікул 2 (два) під­ручники з креслення, 1 (один) підручник з математики й 1 (один) «Український правопис».

24 січня 1997р. (підпис)

Розписка

Я, Проценко Тимофій Максимович, отримав від Сорокіна Ана­толія Григоровича гроші в сумі сто (100) гривень. Зобов’язуюсь повернути всю суму 01.12.96 р.

Домашня адреса: Київ-53, вул. Артема, 31, кв. 8. Паспорт серія МА № 630085.

  1. (підпис)

§ 16. Написання частки не з різними частинами мови

Написання не разом чи окремо з різними частинами мови за­лежить від того, чим виступає не — часткою при певній частині мови чи префіксом у слові. Якщо не є заперечною часткою, то вона з усіма частинами мови пишеться окремо, а якщо префіксом — то разом. Разом не пишеться:

  1. З іменниками, прикметниками, дієсловами, прислівниками, якщо вони без частки не не вживаються: негода, необхідність, ненависть, негайний, неволити, невтомно.

  2. З іменниками, прикметниками, прислівниками, якщо вони набувають нового, протилежного значення і їх можна замінити синонімічними (близькими за значенням) словами: швидкийнешвидкий (повільний), долянедоля (лихо), або коли слова з част­кою не утворюють одне поняття: невміння, незнайомий, несподі­ванка.

  3. У складі префікса недо-, який означає неповноту дії, стану чи ознаки в іменниках, прикметниках, дієсловах, прислівниках: недобачати, недоїдок, недоказаний, недоладно.

  4. З прикметниками й дієприкметниками, які виступають озна­ченнями і не мають при собі пояснювальних слів: незагартований організм, непрочитана повість.

Окремо частка не пишеться:

  1. З дієсловами (дієприслівниками), числівниками, приймен­никами, сполучниками, деякими прислівниками й більшістю зай­менників: не зачіпати, не спитавши, не три, не п ’ятий, не тебе, не завтра.

  2. З іменниками, прикметниками, дієприкметниками, прислів­никами за наявності протиставлення: не глибокий, а мілкий; не воля, а рабство; не позичений, а власний.

3.3 дієприкметниками, коли вони мають при собі залежні слова або виконують функцію присудка: не спростований ніким факт, проблеми не розв 'язані.

Вправа 201. Напишіть розписку: 1) про одержання устаткування для майстерні від заводу, 2) про одержання українських костюмів для вечора.

Вправа 202. Складіть розписку про одержання з книгарні книжок для бібліотеки; самостійно визначте: 1) назви кннжок; 2) їх кількість; 3) можливу вартість; 4) на яку суму.

Вправа 203. Напишіть не із словами разом чи окремо й поясніть їх правопис.

Не/вблаганний, не/густо, не/в’янучий, не/краще, не/врожай, не/ жить, не/мічний, не/знаний, не/забутий усіма вчинок, не/мовби, не/ йти, не/досушити, не/зважаючи на, не/здужати, не/привітний, не/ далеко, не/спроста, не/доречно, не/абиякий, не/білений, не/густо, не/доліт, не/дорого, а дешево, не/довиконати, не/охота, не/мій, не/ дев’ятий, не/раз, не/досить, не/проворний, не/істотно, не/з’ясоване досі питання, не/там, не/переконливий, ніде не/знаний, не/активний.

Вправа 204. Перепишіть речення. Напишіть не із словами разом чи окремо й поясніть правопис.

  1. Не/щасна, не/правдива людина, що добровільно й легко зрі­кається рідної мови; щаслива, праведна людина, що в радості й горі будує слово своєї землі (Хар.). 2. Видатний учений довго й напо­легливо йде до свого відкриття, йде не/повторними шляхами (3 газ.).

Обліково-фінансові документи 403

  1. Рідна мова — не/зборна таїна, яка робить народ народом і увіч­нює найтонші порухи його душі (Вих.). 4. Пробачте поетам ди­вацтва не/злі: не/багато поетів живе на землі (Ол.). 5. Вересневе сонце не/помітно зайшло за потріскані не/густі хмари і зразу ж розіслало аж за ліс не/добілені полотна (Стельм.). 6. Ми на межі того часу, коли не/знане стане знаним. Та не/збагненності красу не/ поховає людство з нами (Дмит.). 7. Чи на майдані коло церкви, чи на засніжених полях, бували жертви, жертви, жертви... Не/легкий був до волі шлях (Тич.). 8. Ні! Сили на землі нема і сили на землі не/буде, щоб потягти нас до ярма (Рил.). 9. В майстерні вже не/ перший рік працює він зразково (Біл.). 10. Треба було перейти рівне, не/заросле й не/закрите ні/чим місце, щоб опинитися в комишах (Коц.). 11. Чи не/від того, що ми свого часу призабули мамину пісню над колискою, наші діти так легко, з такою бай­дужістю одцуралися од народного мелосу і стали епігонами, гірше того, популяризаторами чужого, не/рідко майже не/зрозумілого, а то й шкідливого музикування (Скурат.).

Вправа 205. Запишіть українською мовою, поясніть потрібні орфограми.

Век не забьіть; не без причини; невозмутимьій; непоколеби- мьш; неоткуда ждать известий; неутомимьій; как не забьіть; не в пример; не к добру; непреклонньїй; несмотря на дождь.

Впрааа 206. Запишіть слова, які без не не вживаються, складіть з ними речення.