Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lugansk_2009.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
95.44 Mб
Скачать

2.7. Заходи, спрямовані на покращення якості атмосферного повітря

У 2009 році за рахунок виконання заходів, направлених на охорону атмосферного, повітря досягнуте зменшення викидів забруднюючих речовин на 0,2 тис. тонн.

Традиційний напрямок зниження викидів - будівництво нових, реконструкція і удосконалення існуючих очисних споруд, впровадження передових технологічних процесів і устаткування, яке відповідає сучасним вимогам промислової екології.

Серед інших, досягнуте зниження на екологічно-небезпечних об'єктах загальнодержавного значення :

ВАТ "Алчевськкокс":

- реконструкція дверез'ємних машин-2;

- реконструкція установки без пилової видачі коксу коксових батарей №№ 5-6.

ВАТ «Алчевським металургійним комбінат»:

- введення в експлуатацію двухванного сталеплавильного агрегату № 1 з комплексом очистки викидів;

- монтаж захисного кожуху над конвеєром газо очисток кисневого цеху;

- виведення з експлуатації прямоточного сталеплавильного агрегату № 1 та мартенівських печей №№ 5,6.

ЗАТ "ЛИНІК":

- заміна пароежекторної вакуумстворюючої системи ЄЛОУ-АВТ-8 № 2 на гідроциркуляційну (проводяться пуско-налагоджувальні роботи);

- впровадження установки концентрації водню методом короткоциклової адсорбції, що дало зменшення скорочення скиду газів на спалювання.

В Луганській області розташовано 537 породних відвалів вугільних шахт і збагачувальних фабрик, з них продовжують горіти 66 породних відвалів. Ця проблема потребує вирішення на державному рівні шляхом розробки Плану заходів щодо зменшення негативного впливу об'єктів зберігання відходів видобутку та збагачення вугілля на стан довкілля або цільового спрямування державою коштів на екологічну реабілітацію вугільних регіонів області.

Одним з основних важелів вирішення завдань захисту атмосферного повітря, в плані наближення до міжнародних стандартів якості повітря і усунення суперечностей між економічним зростанням і підвищенням техногенного навантаження, є впровадження нової системи регулювання промислових викидів.

Управління здійснює діяльність з видачі дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря по новій формі згідно постанови Кабінету Міністрів України від 13.03.2002 № 302 і наказу Мінприроди України від 09.03.2006 № 108.

З початку реформування системи управління у сфері охорони атмосферного повітря виконана наступна робота:

  • удосконалюється програмне забезпечення щодо створення бази даних з виданих дозволів та автоматизації процедури видачі дозволів. Електронна база даних щодо викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря ведеться після відпрацювання численних версій за програмою DOZVIL v.2.0.0.11;

  • За 2009 рік Управлінням видано 1277 дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря.

3. Зміна клімату

3.1. Політика та заходи у сфері скорочення антропогенних викидів парникових газів

Зміна клімату у всьому спектрі супроводжуючих його екологічних, соціально-економічних, технологічних і гуманітарних наслідків сьогодні стає глобальною проблемою, перед необхідністю вирішення якої поставлено людство. На сьогодні однозначно встановлена одна з причин зміни клімату - зростання викидів парникових газів, обумовлене господарською діяльністю людини. Зростання концентрації вуглекислого газу в атмосферному повітря разом з зростанням концентрації метану призводять до росту температури на 1,4-5,6 С0 .

Міжнародне співтовариство, визнаючи небезпеку, пов'язану з постійним зростанням викидів парникових газів, домовилось про підписання Рамкової Конвенції ООН про зміну клімату в 1992 р. в Ріо-де-Жанейро на Конференції ООН з навколишнього середовища і розвитку. Конвенція набрала чинності в березні 1994 року.

Проте Рамкова Конвенція визначила лише спільні принципи міжнародної співпраці щодо проблем зміни клімату. Вона не містить кількісних зобов'язань країн-учасниць. Вони були встановлені в окремому документі, прийнятому в розвиток положень Рамкової Конвенції і відкритому для підписання її членами - Кіотському протоколі.

Кіотський протокол ухвалено в грудні 1997 р. на Третій конференції сторін в Кіото як механізм реалізації Конвенції. Україна підписала і ратифікувала Кіотський протокол, при цьому Україна не має зобов'язань по зниженню викидів в масштабі країни, їй досить не перевищити свої викиди рівня 1990 року. Це дає можливість передачі українськими підприємствами зацікавленим країнам або організаціям квот на об'єми викидів вуглекислого газу, що утворились в результаті реального зниження витрати палива на своєму підприємстві, шляхом заліку в рамках проектів спільного виконання або з використанням інших механізмів згідно Кіотському протоколу.

В Україні існує реальна загроза зупинки підприємств області, які не перейшли на озонобезпечні технології, адже експорт озоноруйнуючих речовин вже зараз заборонений в багатьох країнах, а найближчими роками — у всіх країнах світу. Насамперед, це важливо в промисловому секторі, оскільки існує реальна загроза втрати конкурентоспроможності виробників.

Для Луганщини зазначене не є актуальним, оскільки в області відсутнє власне виробництво озоноруйнівних речовин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]