Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lugansk_2009.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
95.44 Mб
Скачать

13.11.1. Діяльність громадських екологічних організацій

Основною метою існування регіональних та місцевих громадських екологічних організацій є проведення просвітницької діяльності, конкретних природоохоронних заходів і масових акцій, направлених на вирішення актуальних екологічних проблем, активізацію дій з їх вирішення, сприяння доступу громадськості до екологічної інформації, підвищення рівня екологічної свідомості і освіти.

До складу громадської Ради при Управлінні входять 24 громадські організації, основні з яких: Луганська обласна організація Українського товариства охорони природи, Луганська обласна екологічна організація «Зелений світ» із місцевими та районними секціями, ЛОДГЕО «Світанок України», Луганські обласні громадські організації «Екощит», «Екопарк», Всеукраїнської екологічної ліги та інші.

Луганська обласна організація УкрТОП у 2009 році спрямовувала свою діяльність на реалізацію національних та обласних програм екологічного розвитку до 2012 року, здійснення просвітницької діяльності, проведення масових природоохоронних акцій, заходів залучення широких верст населення до участі у вирішенні екологічних проблем та відтворення природно-ресурсного потенціалу в регіоні, залучення науково-технічного потенціалу суспільства для вирішення екологічних питань в регіоні, захисту екологічних прав громадян.

Інформування громадськості виконувались декількома шляхами:

  • через засоби масової інформації;

  • через виступи вчених, фахівців-екологів, громадськості;

  • через видавницьку діяльність (навчально-тематичних матеріалів, брошур, монографій, буклетів, інформаційних листів, прес-релізів, буклетів).

Висвітлювався стан екологічних справ та проблеми у засобах масової інформації, таких видавництвах: «Трилисник», «Наша газета», «Луганська правда», «Життя Луганська», «Експрес-клуб», «ХХI вік», «Молодогвардієць» та інших. Стан справ про екологічне становище на місцях висвітлювався в міських та районних газетах, телепередачах.

В 2009 році з участю громадськості проведено 275 комплексних виставок, 496 тематичних виставок, присвячених «Дню знань», «Дню міста», «Дню Довкілля», «Дню Землі», «До чистих джерел», виставки хліба «Хліб на столі – мир на Землі», «Хвала рукам, що пахнуть хлібом», конкурси «Ковиловий степ», «Знавці природи», «Зелене вбрання», «Річки мого дитинства», «Чиста планета», акція «Рослини рятівники від радіації», «Моя Луганщина», «Природа Донбасу».

Фото 13.1. Акція "День Довкілля"

За підсумками конференцій, семінарів, круглих столів надруковано збірник матеріалів «Екологічні аспекти Луганщини у контексті сталого розвитку», буклети «Зелена весна Луганщини - 2009», «Увага - амброзія!», «Переможці обласного конкурсу юних лісівників і юних лісничих присвяченого пам’яті А.Є. Вербіна», «День Довкілля» та «Чиста Україна – чиста Земля».

За спільної участі облорганізації УкрТОП, Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Луганській області, Державної екологічної інспекції, обласного центру еколого-натуралістичній творчості учнівської молоді щоквартально видається інформаційний бюлетень «Світ живої природи».

Члени усіх секцій товариства провели активну наукову і освітню діяльність, виступали з тематичними лекціями, проводили екскурсії з краєзнавства, готували і видавали книги, збірки матеріалів, буклети, листівки. Також брали участь в рейдових інспекційних перевірках, в науково-практичних конференціях, у засіданнях природоохоронних комісій, президіях, колегіях, виступали у ЗМІ.

Ф ото 13.2. Робота з дитячими екологічними секціями

На базі Луганського державного університету внутрішніх справ імені Є.О. Дідоренко вже на протязі 9 років проводяться Міжнародні науково-практичні конференції.

У травні 2009 року проведена Міжнародна науково-практична конференція «Екологія. Економіка. Право». Мета конференції - висвітлити екологічні проблеми та шляхи їх вирішення в Україні та регіоні, правову регламентацію природоохоронної діяльності в Україні та збереження природних ресурсів. На конференції обмінялись досвідом правової освіти саме в екологічному напрямку викладачі вищих спеціальних навчальних закладів, студенти, курсанти, учні, ліцеїсти, представники громадських екологічних рухів держав: Російської Федерації, Латвії, а також українських міст Києва, Донецька, Харкова, Миколаїва та інших. В роботі конференції прийняло участь більш 300 чоловік.

Уже стала традицією з 2000 року робота Луганського та Донецького обласних центрів еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді щодо збереження формацій нових та степових угрупувань у Донбаському регіоні, було ініційовано проведення регіонального природоохоронного конкурсу «Ковиловий степ». 26 жовтня 2009 р. конкурс «Ковиловий степ» відбувся в обласному краєзнавчому музеї. На конкурс надійшло 25 робіт з 15 навчальних закладів. Переможцями конкурсу стали 6 учнів, з них троє нових дослідників степів були запрошені до участі в конференції «Ковиловий степ» у м. Донецьку. Всього в конкурсі прийняло участь 70 учасників з Донецької, Луганської областей та АР Крим. Учасники конкурсу від Луганської області посіли 2 призових місця.

Робота юнацької секції Луганського обласного товариства охорони природи у 2009 році виконувалась згідно планів, затверджених на Президії обласного товариства охорони природи, відповідно до планів управління освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації та Луганського обласного центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді, який є координатором даного напрямку роботи з учнівською молоддю Луганської області.

Основними завданнями юнацької секції у 2009 році були:

  • збереження надбань та успіхів юних натуралістів області у попередні роки та підготовка до святкування 85-річчя юннатівського руху в Україні та 65-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні (у 2010 році);

  • пошук нових неформальних форм залучення учнівської молоді до природоохоронної роботи практичного та пропагандистського спрямування;

  • участь юних натуралістів Луганщини у заходах щодо розбудови екомережі в області (вивчення та створення нових об’єктів ПЗФ, вивчення стану окремих популяцій у ядрах екомережі, співпраця з науковцями тощо);

  • посилення роботи, спрямованої на виконання Указу Президента України 3611/2009 «Про додаткові заходи щодо розвитку природно-заповідної справи в Україні»;

  • посилення впливу структур юнсекції на роботу навчальних закладів та співпраця з органами місцевого самоврядування;

  • залучення та активна участь в обласних, регіональних, всеукраїнських та міжнародних екологічних та природоохоронних конкурсах, проектах та інших заходах для учнівської молоді тощо.

Фото 13.3. Юнацькі дослідні роботи

В області, як і у попередні роки збережена мережа позашкільних навчальних закладів еколого-натуралістичного спрямування.

Основу юнсекції, крім навчальних закладів та структурних підрозділів, складає Луганська обласна дитяча громадська екологічна організація (ЛО ДГЕО) «Світанок України», яка об’єднує 24 ДГЕО (ДЕПи та осередки). Саме ЛО ДГЕО «Світанок України» представляє Луганську область у Дитячому Екологічному Парламенті України (м. Київ, НЕНЦУМ).

Слід зазначити, що у 2009 році до складу Громадської ради при Державному управлінні охорони навколишнього природного середовища в Луганській області з 23 колективних членів увійшли 7 самостійних дитячих громадських екологічних організацій (ДГЕО), які є членами ЛО ДГЕО «Світанок України». У 2009 році головою Громадської ради обраний Яковлєв В.А. – Президент ЛО ДГЕО «Світанок України», директор Луганського облЦЕНТУМ, що свідчить про певний авторитет дитячого громадського екологічного руху в області.

Одним з пріоритетних напрямків екологічного навчання та виховання населення, особливо молоді, прикладом ефективного громадського виховання екологічної свідомості у населення та молоді є народні університети «Природа» та шкільний університет «Рідна природа» при президії Луганської облради УкрТОП (Будинок природи), клуба «Горизонт» ЗОШ № 8 м. Сватово при Будинках творчості дітей та юнацтва (міст Лисичанська, Кіровська і Старобільського района), ДГЕО «Біощит» м. Красний Луч.

Щодо останньої, Дитячій громадській екологічній організації "Біощит" Палацу творчості дітей і юнацтва м. Красний Луч Луганської області (керівник - Дубова Лілія Миколаївна) присвоєно 1-е місце в конкурсі «До чистих джерел – 2009» в номінації "Зареєстровані громадські організації" за роботу на тему: "Ріка Міус - річка-воїн Великої Вітчизняної війни".

У 2009 році продовжена практика організації активних форм роботи з дітьми у природі з залученням активістів дитячого громадського екологічного руху. Разом з роботою ХХ обласного наметового екологічного табору-експедиції «Зелений щит - 2009», Х обласного збору юних екологів в природі (майже 120 юннатів з 14 регіонів області), працювали екологічні експедиції Алчевського міськЦЕНТУМ, Ровеньківського міськЕНЦ, Антрацитівського міськЕНЦ, Брянківської міськСЮН; дитячого екологічного руху «Біощит» м. Красний Луч, ДГЕО «Еколого-краєзнавчий клуб «Горизонт» ЗОШ № 8 м. Сватове та багато інших.

Фото 13.4. Е кологічний табір-експедиція "Зелений щит"

В 2009 році Дитячий екологічний парламент Алчевського міськЦЕНТУМ продовжив роботу з озеленення і впорядкування|благоустрою| рідного міста. Згідно плану роботи ДЕПу був оголошений старт екологічних проектів. Вид діяльності, навчальні установи вибирали самостійно. Заслуговує на увагу сумісний|спільний| проект представників ДЕПу середньої спеціалізованої школи № 1 і громадської організації воїнів інтернаціоналістів Афганістану по озелененню і догляду за територією пам'ятника загиблим воїнам інтернаціоналістам в міському сквері Реквієм. Продовжилась робота над проектом «На зустріч дітям» представників парламенту еколого-натуралістичного| центру спільно з|із| громадським|громадським| об'єднанням «Будинок|дім| природи», який направлений|спрямований| на впорядкування|благоустрій| і озеленення|дивного| куточка|рогу| живої|жвавої| природи в межах міста – біостанції центру. Проекти представників ДЕПу Алчевськой гімназії «Першоцвіт», «Простягни|простягни| руку допомоги безпритульним тваринам» відрізняються активністю участі учнівських, педагогічних і батьківських колективів.

О сновною метою проекту «Простягни руку допомоги безпритульним тваринам» було привернути увагу мешканців міста до проблеми безпритульних тварин, допомогти людям зрозуміти, що безпритульні тварини насправді не є тягарем для спільноти.

В рамках даного проекту було проведено ряд заходів: «Дай лапу, друже!» - конкурс дитячого малюнка, гра «Наші менші друзі», конференція «Безпритульні тварин – друзі чи вороги» та ін.

Фото 13.5. "Дай лапу, друже!"

Протягом року юні екологи та натуралісти області приймали участь:

- у міжнародних наукових і освітніх програмах «Вчителі та учні досліджують рослини в космосі», «Міжнародний інститут води», «Лишайники - індикатори чистоти оточуючого середовища», «GІоbе» (глобальне вивчення та спостереження з метою поліпшення стану оточуючого середовища), «Енергія і середовище», «Intel-Еко-Україна» тощо;

- у Всеукраїнських програмах та проектах «Біощит», «Флора України», «Зелені завойовники», «Першоцвіт», «Вчимось заповідувати», «До чистих джерел», акціях «День Довкілля», «Чиста Україна - чиста Земля»;

- в регіональних і обласних програмах та проектах «Ковиловий степ» (спільно з учнівською молоддю Донецької області), «Зелений терикон», «Вивчення водойм Луганської області», «Моя Луганщина», «Зелена весна Луганщини», «Світанковий край», «Наметові екологічні табори Луганщини», «Птахи рідного краю», «Моніторинг об'єктів природно-заповідного фонду Луганщини», «Крилаті сусіди» та багато інших;

- в міжнародних, всеукраїнських та регіональних науково-практичних конференціях, конгресах, симпозіумах «Дотик природи», «Живи, Земле», «Екологія. Економіка. Право.», «Космос. Людина. Духовність.»; міжнародних олімпіадах з екології тощо.

У всіх програмах, проектах, конкурсах, наукових заходах вони посідають призові місця, чим підтверджують те, що Луганщина багата не тільки на вугілля та трудові здобутки.

Значну роль в цій системі відіграє інтеграція еколого-натуралістичного та природоохоронного напрямку роботи з учнівською молоддю в інші форми позашкільної та позакласної роботи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]