Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lugansk_2009.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
95.44 Mб
Скачать

9. Екологічна безпека

9.1. Екологічна безпека як складова національної безпеки

Відповідно до статті 5 Закону України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" Кабінет Міністрів України постановою від 19.03.2008 № 212 затвердив критерії розподілу суб'єктів господарювання за ступенем ризику їх господарської діяльності для навколишнього природного середовища та періодичності здійснення заходів державного нагляду (контролю).

Критеріями віднесення суб'єктів господарювання до групи суб'єктів з високим ступенем ризику є:

  1. наявність в них об'єктів, що становлять підвищену екологічну небезпеку, або потенційно небезпечних об'єктів, в обігу яких перебувають небезпечні речовини I і II класу небезпеки, або таких, що забезпечують перевезення небезпечних вантажів; забезпечують життєдіяльність населених пунктів, зокрема водопровідно-каналізаційні господарства та підприємства, що провадять діяльність у сфері поводження з відходами;

  2. провадження ними діяльності, що спричиняє викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря в обсязі більш як 5 тис. тонн/рік, водоспоживання і водовідведення - більш як 25 тис. м3/рік чи призводить до утворення та розміщення відходів I і II класу небезпеки - більш як 100 тонн/рік або інших відходів - більш як 1 тис. м3/рік; пов'язана з вирубкою лісу, використанням водних живих ресурсів, веденням мисливського господарства та збереженням природно-заповідного фонду.

Критеріями віднесення суб'єктів господарювання до групи суб'єктів із середнім ступенем ризику є:

1) наявність в них об'єктів, що становлять підвищену екологічну небезпеку, або потенційно-небезпечних об'єктів, в обігу яких перебувають небезпечні речовини III і IV класу небезпеки;

2) провадження ними діяльності, що спричиняє викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря в обсязі близько 5 тис. тонн/рік, водоспоживання і водовідведення - до 25 тис. м3/рік чи призводить до утворення та розміщення відходів I і II класу небезпеки - близько 100 тонн/рік або інших відходів - близько 1 тис. м3/рік.

На виконання вимог цієї постанови та Мінприроди України Державною екологічною інспекцією в Луганській області розроблений та погоджений з Луганською облдержадміністрацією Перелік суб’єктів господарювання Луганської області за високим та середнім ступенями ризику їх господарської діяльності для навколишнього природного середовища, до якого входять 1018 суб’єктів господарювання.

21.03.2009 р. прийнята постанова № 502 «Про тимчасові обмеження щодо здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності на період до 31 грудня 2010 року». Цією постановою тимчасово припиняється проведення планових перевірок суб'єктів господарювання, крім перевірок суб'єктів господарювання, що віднесені до суб'єктів господарювання з високим ступенем ризику.

Крім цього, постановою КМУ від 03.06.2009 № 549 тимчасово обмежено проведення перевірок діяльності сільських та селищних рад, їх виконавчих органів.

Враховуючи вимоги цих нормативних актів, планові заходи зі здійснення державного контролю у 2009 році здійснювались лише відносно суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику.

Для попередження розвитку негативних процесів Державним управлінням охорони навколишнього природного середовища в Луганській області забезпечено ряд управлінських заходів.

У сфері охорони земельних ресурсів

З метою недопущення фактів порушення інтересів держави і суспільства щодо розпорядження земельними лісовими ділянками, постановою Кабінету Міністрів України від 10.04.2008 № 610-р призупинено прийняття рішень про надання згоди на вилучення земельних лісових ділянок, передачу їх у власність та оренду із зміною цільового призначення.

Дотримання Земельного кодексу України, Закону України «Про охорону земель» та інших законодавчих і нормативно-правових актів, стандартів, норм і правил у сфері охорони довкілля є пріоритетним в роботі територіальних органів Міністерства охорони навколишнього природного середовища України.

У сфері регулювання небезпечних хімічних речовин

У 2009 р. розглянуто 47 заяв та матеріалів для надання дозволів на виробництво, зберігання, транспортування, використання, захоронення, знищення та утилізацію отруйних речовин, у тому числі токсичних промислових відходів, продуктів біотехнології та інших біологічних агентів. За результатами розгляду видано 47 дозволів на поводження з хімічними речовинами, 2 підприємствам відмовлено у видачі дозволів у звязку з відсутністю повного пакету документів, передбачених наказом Мінприроди № 294 від 30.07.02 “Про затвердження Інструкції про розгляд заявок та надання дозволів на виробництво, зберігання, транспортування, використання, захоронення, знищення та утилізацію отруйних речовин, у тому числі продуктів біотехнології та інших біологічних агентів”.

Аварій та надзвичайних ситуацій техногенного походження, пов’язаних з поводженням з відходами, протягом 2009 р. на території Луганської області не зафіксовано.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]