Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lugansk_2009.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
95.44 Mб
Скачать

Парки – пам’ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення Сквери м. Луганська

Цінні зразки паркового будівництва за структурою зелених насаджень, розташуванню в системі композиційних осей пам'ятників скульптури й архітектури.

Організують і доповнюють композиційний простір забудови центральної частини міста, зв'язують головні вулиці міста, підвищують його благоустрій, створюючи позитивні емоції його жителям.

Сквери знаходяться під охороною Комбінату зеленого господарства і благоустрою м. Луганська, що постійно проводить сезонні роботи по їх утриманню: збирання і вивіз сміття, порубкових залишків, штиковка і планування ґрунту вручну, підготовка ґрунту під газон із завезенням чорнозему, посіви газонів і квітників, рубки догляду, відновлення затоптаних газонів біля торгівельних кіосків.

У скверах заборонена будь-яка діяльність, не пов'язана з виконанням покладених на них задач, що загрожує їх збереженню і негативно впливає на їх стан.

Парк-пам'ятка садово-паркового мистецтва «Сквер ім. Молодої гвардії»

Розташований у м. Луганськ. Площа - 6,4 га. Закладений у 1956 р. Заповіданий рішенням виконкому Ворошиловградської обласної ради народних депутатів від 13.09.1977 № 370 (в.ч.), рішенням виконкому Ворошиловградської обласної ради від 28.06.1984 № 247. Використовується в естетичних, природоохоронних, оздоровчих і рекреаційних цілях. На території парку розташовані: газони - 4,6 га, троянди - 336 кущів, дерева листяні - 694 шт., хвойні - 220 шт., чагарники -178 шт. (усього більше 20 видів декоративних порід дерев і чагарників), фонтани - 3 шт.

Сквер знаходиться у задовільному стані, однак, розташований на його території колишній кінотеатр ім. Молодої Гвардії, був приватизований і зруйнований з метою подальшої реконструкції. Але після того, як були зведені стіни нової споруди, будівельні роботи зупинились. Усе це погіршує естетичний і архітектурний вигляд парку.

Фото 5.15. Парк-пам'ятка садово-паркового мистецтва «Сквер ім. Молодої гвардії»

Парк-пам'ятка садово-паркового мистецтва «Сквер ім. Героїв Великої Вітчизняної війни»

Розташований у м. Луганськ. Площа - 1,5 га. Закладений у 1957 р. Заповіданий рішенням виконкому Ворошиловградської обласної ради народних депутатів від 13.09.1977 № 370 (в.ч.), рішенням виконкому Ворошиловградської обласної ради від 28.06.1984 № 247.

На території парку розташовані: газони - 1,3 га, дерева листяні - 255 шт., хвойні - 51 шт. (усього близько 30 видів декоративних порід дерев і чагарників), фонтани - 3 шт. За останні кілька років у парку проведена велика реконструкція: повна заміна світильників і огороджень, заміна асфальтованого покриття і старої бетонної плитки на фігурну, нового зразка.

Сквер знаходиться у задовільному стані і використовується в естетичних, природоохоронних, оздоровчих і рекреаційних цілях.

Фото 5.16. Парк-пам'ятка садово-паркового мистецтва «Сквер ім. Героїв Великої Вітчизняної війни»

Парк-пам'ятка садово-паркового мистецтва «Сватівський парк»

Розташований у Сватівському районі, біля с. Соснове, на території підсобного господарства Сватівської психоневрологічної лікарні, якій він переданий під охорону рішенням виконкому Луганської обласної ради народних депутатів у 1969 р. Його площа складає 16 га.

Розташований на правому березі р. Червоної. Перші посадки сосни звичайної на цій території датовані 1912 р. У 1914 р. проведена посадка тієї ж сосни, але на мергельних відкладеннях.

Сьогодні сосни досягають висоти у середньому 12 м, повнота посадки - 0,8, діаметр крон складає близько 2 метрів, діаметри стовбурів в середньому близько 15-20 см. У міжряддях сосен дуже густо розрослась дика рослинність. Крім сосни зростає акація біла, в’яз гладкий, ясен високий, берест польовий, клен ясенелистий, шипшина собача, дуб звичайний, терен. З трав'янистих рослин зустрічаються суниця лісова, шавлія поникла, деревій звичайний, перстач срібний і тіньовий, подорожник середній, чабрець, молочай донський, костриця борозниста.

У зв'язку з важким фінансовим становищем Сватівської психоневрологічної лікарні, спеціальних заходів щодо утримання й охорони парку не проводиться: рубки догляду та підсадження сосни взамін сухих дерев не проводиться, багато сухостою. Тільки на схилах з метою недопущення водної ерозії проведена посадка сосни звичайної.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]