Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lugansk_2009.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
95.44 Mб
Скачать

13.11.2. Громадські рухи

За звітній період відзначена плідна праця секцій Луганської обласної організації Українського товариства охорони природи за напрямами: охорона земельних ресурсів, лісів та зелених насаджень, надр, природно-заповідних об’єктів, еколого-просвітницька діяльність.

Найактивнішу участь у проведенні «Дня довкілля», акції «Чиста Україна – чиста земля», операціях: «Ялинка», «Нерест», «Першоцвіт», «Увага - амброзія!» брали працівники природоохоронних органів, лісового та водного господарства, житлово-комунальних органів, навчальні заклади всіх рівнів, громадські екологічні організації та громадські інспектори.

Особлива увага приділялась громадському контролю за дотриманням природоохоронного законодавства. Проведено цілий комплекс рейдових та експедиційних перевірок, у здійсненні яких брали участь близько 124 громадських інспекторів. За результатами перевірок виявлено 3436 порушень природоохоронного законодавства, за участю громадських інспекторів - 369, що становить біля 10,5 відсотків загальної кількості виявлених порушень. З громадськими інспекторами, студентськими дружинами, Державна екологічна інспекція проводить учбові семінари, наради, організовує рейдові перевірки, знайомить з законодавчими нормативними актами.

Під час проведення операції «Ялинка» державна екологічна інспекція, члени секцій обласної ради, громадські інспектори розробили та впровадили комплекс оперативних просвітницьких та агітаційно-пропагандистських заходів, направлених на збереження ранньоквітучих та зникаючих видів рослин, де було проведено 170 рейдових перевірок, складено 70 протоколів, накладено штрафів на суму 7 тис. грн., передано для розслідування 7 справ до органів МВС та 3 справи - до прокуратури.

У рамках операції «Нерест» за порушення правил рибальства складено 163 протоколи, в ході яких виявлено 312 порушень правил рибальства. На 291 особу складено протоколи, 27 матеріалів направлено на розгляд до судових органів. Накладено штрафів на загальну суму 5899 грн.

В рамках операції «Першоцвіт» складено 143 протоколи, накладено штрафів на суму 2670 грн.

Управління спільно з органами міської влади, райдержадміністраціями та громадськими організаціями області сприяє створенню багаторівневої системи у природоохоронному напрямку.

Оперативне реагування природоохоронних органів на несанкціоноване використання природних ресурсів, дбайливе ставлення до рослин та тварин, які належать до Червоної книги України - є найважливішим критерієм ефективності роботи, яка дозволить зберегти усю красу природних ландшафтів для наступних поколінь та розпочне процес відтворювання ендемічних видів.

13.12. Виконання державних екологічних програм

Згідно із Законом України «Про державні цільові програми», наказом Міністерства економіки України від 04.12.2006 № 367 «Про методичні рекомендації щодо порядку розроблення регіональних цільових програм, моніторингу та звітності про їх виконання, розпорядженням голови обласної держадміністрації від 17.03.2007 № 293 «Про затвердження Порядку розроблення регіональних цільових програм, фінансування, моніторингу та звітності про їх виконання» в області здійснюється реалізація державних та регіональних програм (додаток 2).

Загальнодержавна програма формування національної екологічної мережі України на 2000–2015 роки (далі – Програма) затверджена Законом України від 21.09.2000 р. № 1989-III.

Основою для формування загальнополітичних та стратегічних заходів Програми стали рекомендації Всеєвропейської стратегії збереження біологічного та ландшафтного різноманіття (1995 р.) щодо формування Всеєвропейської екомережі як єдиної просторової системи.

Основною метою Програми є збільшення площі земель з природними ландшафтами до рівня, достатнього для збереження їх різноманіття, близького до притаманного їм природного стану, та формування їх територіально єдиної системи, побудованої відповідно до забезпечення можливості природних шляхів міграції й поширення видів рослин і тварин, яка б забезпечувала збереження природних екосистем, видів рослинного і тваринного світу та їх популяцій. При цьому національна екологічна мережа має відповідати вимогам щодо її функціонування у Всеєвропейській екологічній мережі та виконувати провідні функції стосовно збереження біологічного різноманіття. Крім того, Програма повинна сприяти збалансованому та невиснажливому використанню біологічних ресурсів у господарській діяльності.

Проте фінансування заходів Програми з державного бюджету фактично не забезпечується, у зв'язку з чим розробки виконуються за рахунок місцевих екологічних фондів.

Таблиця 13.4. Стан фінансування заходів, спрямованих на реалізацію обласних програм з формування екомережі у 2009 році

Фінансування заходів щодо формування національної екомережі у 2009 році в розрізі джерел фінансування (тис. грн.)

1

2

3

4

5

всього, у тому числі з:

місцевого бюджету

з них з місцевих фондів охорони навколишнього природного середовища

відсоток від загального розміру фонду ОНПС

інші місцеві джерела фінансування

1894,0

1894,0

1894,0

-

-

Заплановано на 2010 рік

1280,0

1280,0

1280,0

Враховуючи комплексний та багатошаровий підхід до формування екологічної мережі Луганщини проведено ряд тематичних нарад за участю представників громадськості, засобів масової інформації, наукових установ Луганщини (Луганський національний університет імені Тараса Шевченко, Східноукраїнський національний університет імені В.Даля, Луганський національний аграрний університет, Лабораторія екології тварин та біогеографії, НДІ Прикладної екології), органів місцевого самоврядування та представників проекту ЄС «Регіональна екомережа Луганської області».

Результатом обговорень та науково-дослідних робіт, за фінансової підтримки з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища, стала Регіональна цільова програма розвитку екологічної мережі Луганської області на 2010-2020 роки.

Ф ото 13.6. Засідання наради з питання розробки регіональної екомережи Луганської області

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]