Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lugansk_2009.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
95.44 Mб
Скачать

Парк-пам'ятка садово-паркового мистецтва «Мілуватський водолій»

Розташований у Сватівському районі, біля с. Мілуватка. Площа - 17 га. Заповіданий рішенням Луганської обласної ради від 31.08.2000 № 13/12. Знаходиться під охороною Мілуватської сільської ради.

Цей парк своєрідний куточок лісових насаджень, півкільцем оточений р. Червоною, який до революції був дворянським садом. Далі відбулось залісення природного походження вільхою, дубом, липою, тополею, вербою, ясеном, кленом татарським, чагарниковими породами: бересклетом, свидиною, жимолостю, бірючиною, скумпією. Однак, до наших днів збереглися вікові груші, яблуні - жива історія краю.

Проектом реконструкції парку, розробленим місцевими активістами під керівництвом голови СХП «Прогрес» і директора місцевої школи, передбачене створення композиції з дерев’яних скульптур «Галявина казок», тематичних зон «Галявина мрій», «Ясенова стежка», дитячого і дорослого пляжів, спортмайданчиків. Уже побудований підвісний міст через р. Червону з унікальними фонтанами, що б'ють прямо з ріки. Ландшафт території мало зачеплений антропогенним впливом. Це чудове місце, що дозволяє організувати масовий відпочинок жителів с. Мілуватка.

Однак сьогодні насадження вимагають реконструктивних і лісозахисних заходів, рубок догляду і санітарних, необхідних для створення найбільш сприятливих умов для відпочинку населення, виховання підростаючого покоління, збереження історичної цінності об'єкта. Тут необхідно передбачити комплекс заходів, що забезпечить оптимальне співвідношення природної рослинності і садово-паркової архітектури, підтримку проектного вигляду, запобігання псування споруджень, насаджень, засмічення, захист дерев від шкідників і хвороб, ушкоджень від пожеж і витоптування.

Парк-пам'ятка садово-паркового мистецтва «Селезнівський парк»

Розташований у Перевальському районі, біля с. Селезнівка. Площа - 22 га. Заповіданий рішенням виконкому Луганської обласної ради від 04.02.1969 № 72 (в.ч.), рішенням виконкому Ворошиловградської обласної ради від 28.06.1984 № 247. Переданий під охорону Селезнівській селищній раді.

Згідно до матеріалів про історію селища Селезнівка, парк закладений у 1850 році на території садиби поміщика Графова в місці злиття р. Біла з р. Селезень і р. Утка. У 1902 році гірничопромисловець Мцеховський придбав цей парк і прилеглу до нього територію. У 1904-1905 р. він побудував чотири об'єкти в готичному стилі: будинок-особняк площею 200 м2, костьол, будівлю у костьолу до 150 м2 і арку до входу в парк. Усі будівлі виконані з кам'яновугільного пісковику. В них розташовувались (1968 р.) туберкульозний санаторій, селищна рада, клуб і склад (в арці). Після 1917 р. парк належав різним організаціям, з 1965 р. - Селезнівському туберкульозному санаторію, а з 1990 р. - обласній наркологічній лікарні.

За останні роки територія колишнього садибного парку значно зменшена за рахунок використання його земель для сучасної господарської діяльності (східна частина парку розорана). Архітектурно-планувальна композиція, яка була сформована спочатку, втрачена. Крім рідкісних порід дерев і чагарників, парковий пейзаж містив у собі «романтичні» алеї пірамідальних тополь, липові альтанки, склепінні коридори зі стриженої зелені. Залишки композиції прочитуються у спрямованості головних алей від східного входу садиби на північ, а також у центральній зоні, де знаходилася система галявин, обриси яких зафіксовані збереженими в окремих місцях первісними породами дерев. Найбільш засмічена другорядними породами частина парку в заплаві р. Біла. Тут збереглись екземпляри ясена звичайного - основної породи первісної пейзажної композиції парку.

На цей час асортимент порід рослинності заплавної частини парку включає: каштан кінський, клен татарський, тополь пірамідальний та білий, верба. Масив головної алеї з тополі пірамідальної в південній частині садиби доповнюють посадки з каштана кінського і береста. Мальовничі групи дерев утворюють акація біла, горобина звичайна, каштан кінський, верба, туя. Однак, вік дерев первісних порід наближається до критичного, спостерігається їх масове всихання. Парк має залишений вигляд. На території парку місцевими жителями випасається велика рогата худоба, спостерігаються самовільні порубки дерев. Заплава р. Біла замулена, водне дзеркало значне знижено, підходи до води неорганізовані.

З огляду на цей стан парку, виникла необхідність у його значній реконструкції, що без спеціальних технічних і фінансових засобів здійснити неможливо.

Незважаючи на значні втрати, парк-садиба у с. Селезнівка став вже невід'ємним елементом даної місцевості. Збережені до 80 екземплярів дерев (сосна, ялина, дуб, клен) і дві вікові алеї тополь висотою 25-30 м, садибний будинок поміщика Графова (200 м2), виконаний у готичному стилі, що зберігся дотепер без значних перебудов (інтер'єр кабінетів реставрований у 1990 р.), дозволяють віднести цей ансамбль у с. Селезнівка не тільки до природоохоронних заповідних об'єктів, але і до числа значних пам'ятників архітектури Луганщини кінця IX - початку XX століття.

Фото 5.17. Парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва «Селезнівський парк»

Парк-пам'ятка садово-паркового мистецтва «Парк ім. Перемоги»

Розташований у м. Антрацит. Площа - 25 га. Заповіданий рішенням виконкому Ворошиловградської обласної ради народних депутатів від 12.07.1980 № 300 (в.ч.), рішенням виконкому Ворошиловградської обласної ради від 28.06.1984 № 247. Знаходиться під охороною міського комунального господарства. Парк госпрозрахунковий, з дирекцією і штатом співробітників. У літній період тут працюють атракціони, проводяться культурно-масові заходи.

Закладений у першій п’ятирічці у 1932 р. У закладці парку брали участь шахтарі й учні шкіл міста. На території є літній клуб, танцювальний майданчик, гойдалки. У парку зростає понад 7 тис. різних дерев, тисячі чагарників. Такі, як: клен платановидний - 1255 шт., тополя - 1250 шт., ясен - 1013 шт., береза - 497 шт., в’яз - 309 шт., черемшина - 142 шт., горіх грецький - 208 шт., також горобина, липа, верба, акація, гледичія, ялина. Багато фруктових дерев і кілька сортів троянд.

Парк є місцем відпочинку трудівників. Установлені пояснювальні і попереджаючи охоронні знаки. Вчасно проводиться догляд за зеленими насадженнями, газонами, висаджуються квітники, збирається сміття.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]