Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lugansk_2009.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
95.44 Mб
Скачать

13.3. Моніторинг навколишнього природного середовища

Державний моніторинг довкілля регіонального рівня здійснюється суб’єктами моніторингу згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 30.03.1998 № 391 відповідно до затверджених програм спостережень.

Моніторинг довкілля на території Луганської області, згідно з оновленим "Положенням про регіональну (обласну) систему моніторингу довкілля" затвердженим розпорядженням голови облдержадміністрації від 06.08.2008 № 1024 здійснюють:

  • Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Луганській області;

  • Державна екологічна інспекція;

  • ДЗ «Санітарно-епідеміологічна станція» МОЗ України в Луганській області;

  • Луганський обласний державний проектно-технологічний центр охорони родючості ґрунтів і якості продукції;

  • Луганська обласна державна лабораторія ветеринарної медицини;

  • Луганське обласне управління лісового та мисливського господарства;

  • Луганська агролісомеліоративна науково-дослідна станція Українського науково-виробничого об'єднання "Луганськліс";

  • Луганський обласний центр з гідрометеорології;

  • Луганське обласне виробниче управління меліорації та водного господарства;

  • Луганське регіональне управління водних ресурсів;

  • Державне регіональне геологічне підприємство "Схід ДРГП";

  • Луганська геофізична експедиція ДГП "Укргеофізика";

  • Луганський інститут агропромислового виробництва;

  • ДП "Укрсхідрозвідування",

  • Луганська філія Українського державного головного науково-дослідного і виробничого інституту інженерно-технічних та екологічних розвідувань "УкрДІІНТР" Держбуду України;

  • Головне управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації.

Обмін інформацією суб'єктів моніторингу про поточний стан підконтрольних об’єктів довкілля здійснюється згідно з вищезгаданим "Положенням про регіональну (обласну) систему моніторингу довкілля", а також укладених між суб’єктами системи моніторингу та Державним управлінням охорони навколишнього природного середовища в Луганській області угод про співробітництво.

Функції регіонального центру моніторингу довкілля у 2009 році виконував сектор моніторингу Управління. Фахівцями центру здійснюється збір, аналіз та накопичення баз даних про стан атмосферного повітря, поверхневих та підземних вод. Бази даних регулярно поповнюються інформацією, поданою відповідними суб’єктами системи моніторингу.

Гідрохімічні бази поверхневих водойм ведуться з 1993 року. У 2009 році інформацію надавали 6 суб`єктів моніторингу. Бази гідрологічного контролю містять щоденні дані з витрат води по 3-х гідропостах та щоденні дані рівнів води по 12-и гідропостах на період весняної повені.

Бази атмосферного повітря ведуться з 1998 року на основі щомісячної інформації від обласних гідрометеослужби, санітарної служби та підприємств, що мають значні за обсягом та шкідливістю викиди в атмосферне повітря. На основі баз даних формується інформація про стан довкілля за кожний рік та ведеться моніторинг динаміки змін впродовж років. У 2009 році інформація надходила по 19 стаціонарних та 48 маршрутних постах.

Управління організовує постійне інформаційно-аналітичне забезпечення місцевих органів державної виконавчої влади, забезпечує інформування про стан довкілля населення, у тому числі:

  • щотижнево про стан ріки Сіверський Донець;

  • щомісяця про стан атмосферного повітря м. Луганська;

  • щорічно про стан навколишнього природного середовища Луганської області за попередній рік.

Інформація про діяльність Уравління та інформація про поточний стан підконтрольних об’єктів довкілля у регіоні та основні тенденції його змін щомісяця розміщується на веб-порталі Мінприроди та щоквартально на веб-порталі Управління.

На виконання постанови КМУ від 27.12.2006 № 1819, а також Угоди про співробітництво між Луганською областю України та Ростовською областю Російської Федерації на 2007–2010 роки Управління щомісяця інформувало Комітет з охорони навколишнього природного середовища та природних ресурсів Адміністрації Ростовської області про гідрологічний режим (витрати води на вході в область і на кордоні з Росією) та гідрохімічний (концентрації забруднюючих речовин) стан трансграничного водного об’єкту - річки Сіверський Донець.

Протягом року Управлінням організовано та проведено ряд нарад щодо аналізу якості води річок басейну Сіверського Дінця за 2006-2008 роки, аналізу підтоплення території Луганської області, аналізу якості води Ісаківського водосховища, розробки Програми регіонального екологічного моніторингу в Луганській області.

Згідно Положення про обласну Міжвідомчу комісію з питань моніторингу довкілля, затвердженим розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 16.11.2007 № 1448 в 2009 році проведені засідання обласної Міжвідомчої комісії. Метою нарад було обговорення результатів роботи з розробки Програми регіонального екологічного моніторингу, а також її особливостей з урахуванням екологічних проблем Луганської області.

Нагальними проблемами у галузі ведення екологічного моніторингу залишаються:

  • відсутність єдиного нормативно-методичного забезпечення щодо контролю якості складових довкілля;

  • відсутність узгодженої відомчої взаємодії в галузі ведення екологічного моніторингу, певні труднощі при порівнянні потоків інформації від різних відомств у зв’язку з відсутністю центрів акумуляції даних;

  • недостатнє технічне забезпечення екологічного моніторингу, нерозвиненість комп’ютерних мереж;

  • відсутність комплексного причинно-наслідкового аналізу при обробці даних моніторингових досліджень.

Проте, головною проблемою є відсутність регіональної програми екологічного моніторингу, яка б дозволила, по-перше, забезпечити системне вивчення природних процесів, прогнозування і комплексну оцінку змін природного середовища під дією інтенсивних техногенних навантажень, а також стратегію комплексного керування природними ресурсами на рівні області; по-друге, на основі застосування комунікаційних засобів забезпечити вільний обмін та розповсюдження інформації у відповідності до рівнів доступу до неї; по-третє, на основі застосування сучасних інформаційних технологій, забезпечити інтеграцію, взаємопов'язаний аналіз та інформаційну підтримку прийняття управлінських рішень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]