Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lugansk_2009.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
95.44 Mб
Скачать

5.4.2. Стан рекреаційних ресурсів та розвиток курортних зон

Луганська область в рекреаційному відношенні має дуже великий потенціал. По кліматичним умовам область сприятлива для організації різноманітного відпочинку, особливо у весняно-літній сезон.

3 шістнадцяти основних річок області найбільш сприятливі для розміщення відпочинку річки Айдар та Деркул. Вони мають відносно широке русло (50-100 м), достатні для купання глибини (більш 20 метрів), комфортні для купання температуру води (20-30 градусів), подовжений купальний сезон (93 дні) та ділянки с залісеними берегами.

Масиви сухих та вологих мішаних та хвойних лісів, розташованих у басейнах річок області сприятливі для сезонного масового відпочинку. Природні ландшафти Луганської області представлені також цілинними каменистими степами, ділянками штучних лісів, рідкісними оголеннями, деяка частка з них є заповідними і можуть служити об'єктами для екскурсійного туризму.

Поєднання сприятливих ландшафтно-кліматичних факторів та природних ресурсів є умовою планування лікарняного типу територіальних рекреаційних систем, будівництва санаторних установ та інших лікувально-оздоровчих установ. Так, в області діє 5 установ санаторно-курортного типу. Це санаторії "Озерний" у Кремінському районі, "Жемчужина" у Новопсковському районі та "Сосновий" у Старобільському районі, Старобільська водолікарня та дитячий оздоровчий табір "Лісова галявина". Всі вони використовують для лікувально-оздоровчих цілій такі природні ресурси, як ліси, озера, мінеральні води. Але у теперішній час у зв'язку з фінансовою скрутою, недостатнім відрахуванням у Чорнобильський фонд та соціального страхування, кількість відпочиваючих з кожним роком зменшується.

На південний схід від міст Алчевськ та Перевальск розташована зона відпочинку на Ісаківському водосховищі площею 1419 га, яка була розроблена у 1975 році на термін 25-30 років. Вона включає водосховище та прилеглі лісові урочища Ісаківське, Полігон, Мало-Константинівське, Троїцьке.

Указом Президента України від 11.12.2009 № 1040/2009 на території Кремінського району Луганської області створено національний природний парк "Сіверсько-Донецький". Станом на 01.01.2010 року у межах створеного національного природного парку у попередні роки здійснено розбудову рекреаційної мережі санаторно-курортних закладів, баз відпочинку, дитячих оздоровчих таборів (санаторій "Озерний", база відпочинку "Лісова Поляна", турбаза "Лагно", дитячий оздоровчий табір "Фантазія", КДЮЦ "Мрія", дитяча оздоровниця "Сосновий гай", дитячий оздоровчий табір "Зоря", база відпочинку ПП Максимчук О.В., база відпочинку "Зоря").

У 2009 році збільшилась кількість туристів – жителів області, які користуються можливостями оздоровлення у своєму регіоні. Вони були розміщені в санаторіях, профілакторіях, дитячих оздоровчих закладах, але ця база використовується недостатньо. Регіон відчуває потребу в залученні інвестицій на реконструкцію матеріально-технічної бази оздоровлення.

Велике значення приділяється дитячому туризму. За цілями відвідування діти та підлітки розподілилися таким чином: дозвілля, відпочинок, лікування, спортивно-оздоровчий туризм та інші.

Одним із важливих природних ресурсів Луганської області, який використовується в рекреаційних цілях є мінеральні води.

Мінеральні води, виявлені на території Луганської області, відрізняються великою різноманітністю. Лікувальне значення їх визначається мінералізацією, йонним та газовим складом, мікрокомпонентами, радіоактивністю, активною реакцією рН та температурою. Це такі групи мінеральних вод: бромні, хлорідно-натрієві, сірководневі, радонові та води без спеціальних компонентів та властивостей.

Води перших трьох груп застосовуються у вигляді водних процедур (ванни, душі, інгаляції), води без специфічних компонентів та властивостей — використовуються як питні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]