Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lugansk_2009.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
95.44 Mб
Скачать

8.4. Транскордонні перевезення відходів

Транскордонне перевезення небезпечних відходів на території Луганської області не здійснювалось.

8.5. Державне регулювання в сфері поводження з відходами

На протязі десятиліття в області щорічно утворювалось від 20 до 400 тис. тонн відходів І-ІІІ класів небезпеки і від 11 до 15 млн. тонн відходів ІV класу небезпеки. Луганська область займає 4 місце в Україні за обсягами утворення відходів і 1 місце за обсягами їх захоронення, тому що тільки близько 20 % з утворених відходів утилізуються.

За даними статистики, в області накопичено більш 340,6 млн. тонн промислових відходів, під розміщення яких зайнято більш 3000 га земель. Середній по області питомий показник навантаження накопичених відходів всіх класів небезпеки на навколишнє середовище склав більш 12 тис. тонн на 1 км2 території, і з кожним роком ці показники зростають.

В області відсутній достовірний облік відходів і підприємств, що їх утворюють. Так, з 43 тисяч підприємств, внесених до Державного Реєстру підприємств по Луганській області, статистичним обліком охоплено близько тисячі підприємств, які звітують по «номенклатурі відходів», затвердженій органами статистики, що включає тільки 2 % відходів з Державного класифікатора відходів. Ця ситуація призводить до ухилення власниками відходів від внесення зборів за забруднення навколишнього природного середовища в екологічні фонди всіх рівнів, несанкціонованого розміщення відходів на стихійних звалищах, за недостатністю коштів в екофондах не дає можливість вирішувати екологічні проблеми.

Нажаль, підприємства області не проявляють зацікавленості в зменшенні утворення відходів і утилізації вже накопичених. Немає потреби витрачати гроші на реформування виробництва, якщо можна платити копійки за розміщення відходів або взагалі приховати їх утворення і нічого не платити. Крім того, при видачі дозволів на експлуатацію об'єктів поводження з небезпечними відходами, керівники територій, не пред'являють вимог суб’єктам господарювання щодо зменшення утворення відходів, організації передачі відходів для подальшої утилізації або знищення і не заперечують проти їх накопичення на території підприємства.

Відсутність контролю з боку органів влади на місцях за раціональним використанням ресурсів і безпечним поводженням з відходами приводить до того, що більшості підприємств не мають затверджених в законодавчому порядку нормативів утворення відходів, не ведуть достовірний облік щодо поводження з відходами. Фактично такі підприємства приховують відходи, що утворюються, і не платять за їх розміщення. Їх вивозять на полігон разом з побутовими відходами, або безпосередньо на стихійні звалища. Невраховані відходи так само нелегально передаються іншим підприємствам для виготовлення фальсифікованої продукції.

Для розв’язання ситуації у сфері поводження з відходами необхідно вивести необліковані відходи з незаконного обігу і організувати їх збір та утилізацію в межах правового поля, створити підприємства з утилізації відходів, знизити обсяги використання первинної сировини, збільшити надходження коштів до екологічних фондів всіх рівнів, знизити забруднення навколишнього природного середовища і негативного впливу на здоров’я населення області. Визначення реального стану з обсягами та номенклатурою існуючих в області відходів дозволить підготувати пропозиції інвесторам з реалізації впровадження нових технологій з утилізації, мінімізації утворення відходів і організації їх вторинного використання.

З метою забезпечення ведення первинного обліку відходів, раціонального використання ресурсів та запобігання негативному впливу відходів на довкілля і здоров'я населення Державне управління охорони навколишнього природного середовища в Луганській області ініціювало проведення засідання обласної комісії з питань поводження з відходами. За Рішенням комісії від 10.12.2009 у 2010 році планується проведення суб’єктами господарювання області достовірної інвентаризації відходів та забезпечення ведення первинного обліку відходів.

Дані інвентаризації відходів будуть враховуватись Державним управлінням охорони навколишнього природного середовища в Луганській області та Луганською облдержадміністрацією при погодженні та затвердженні лімітів на утворення та розміщення відходів.

У «Перелік власників відходів, яким необхідно отримувати ліміти на утворення та розміщення відходів на 2010 р.», затверджений 21.01.09 Луганською обласною державною адміністрацією, включено 2001 суб¢єкт господарювання. З 1026 суб¢єктів господарювання, які звернулись до Управління за отриманням дозволу на розміщення відходів та ліміту на утворення та розміщення відходів, або за звільненням від необхідності отримання ліміту на утворення та розміщення відходів, 881 підприємство здійснюють виробничу діяльність, пов¢язану з утворенням відходів на підставі одержаних в установленому чинним законодавством порядку дозволів і лімітів та 145 були звільненні від необхідності їх отримання у зв¢язку з тим, що сума збору за розміщення відходів склала менше 10 грн.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]