Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lugansk_2009.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
95.44 Mб
Скачать

4.6. Заходи щодо покращення стану водних об’єктів

З метою координації діяльності органів місцевої влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій по припиненню скидів забруднених стічних вод протягом року Управлінням проводились міжвідомчі робочі нараді за темою: “Про стан водовідведення, проблеми очистки зворотних вод в Луганській області”. Нарадами були розглянуті проблеми у галузі очищення шахтних вод, промислових та господарсько-побутових вод, відведення та очищення зливових вод з території міст та населених пунктів. Метою наради була консолідація зусиль усіх зацікавлених організацій, направлена на поліпшення якості очищення зворотних вод, збільшення фінансування з боку держави, з бюджетів усіх рівнів, а також за рахунок коштів підприємств.

Розглянуті проблеми та вироблені рекомендації щодо впровадження заходів з демінералізації шахтних вод, впровадження новітніх технологій з очищення стічних вод промисловості та житлово-комунального комплексу, впорядкування водовідведення з територій міст та населених пунктів.

З метою безперебійного забезпечення населення та галузей економіки регіону водою у необхідній кількості з р. Сіверський Донець, дотримання встановлених норм витрат води у прикордонному з Росією створі, Управління ініціювало звернення голови Луганської облдержадміністрації до Уряду держави з питання виділення коштів для подачі дніпровської води до басейну річки Сіверський Донець у режимі постійних санітарних попусків.

У жовтні звітного року була проведена нарада за участю представників контролюючих органів та підприємств - забруднювачів водних об’єктів області щодо виконання умов дозволів на спецводокористування відносно реалізації заходів, спрямованих на зниження надходжень забруднень у водні об’єкти.

У листопаді звітного року проведена колегія Управління на тему «Стан відведення стічних вод підприємствами водопровідно-каналізаційного господарства і зливових вод з території населених пунктів Луганської області». Постановою колегії визначено створення підприємствами області природоохоронних програм та реалізація заходів, які б дозволили протягом 2-3 років скоротити обсяги скиду забруднюючих речовин до рівня ГДС.

Підприємствам ДП «Ровенькиантрацит» терміном до 2011 року встановлені ліміти, що передбачають зниження скидання на 1950,0 тонн.

Шахтами ДП «Донбасантрацит» у складі проектів ГДС речовин розроблені заходи щодо створення до 2015 року п'яти групових станцій демінералізації, на які для очищення передбачено направляти шахтні води з 11 шахт ДП «Донбассантрацит» і ДП «Антрацит».

Згідно розрахункам загальна витрата, що вимагає знесолення частини шахтних вод цих шахт складає 51,0 тис. м3 на добу. Зниження скидання забруднюючих речовин до 2015 року передбачається на 18,3 тис. тонн/рік.

З метою поліпшення якості очищення зворотних вод та зниження обсягів скиду забруднених стічних вод у водойми підприємствами-основними забруднювачами: ВАТ «Сєвєродонецьке» Об’єднання Азот», ДП «Хімзавод «Південний», ВАТ «Алчевський металургійний комбінат», підприємствами вугільної промисловості та ЖКГ виконуються водоохоронні заходи, направлені на зниження обсягів скиду забруднюючих речовин у водні об’єкти. У поточному році цими підприємствами знижено обсяг скиду стічних вод на 3,2 млн. м3 та надходження забруднюючих речовин на 1,9 тис. тонн. На реалізацію цих заходів підприємства використали біля 50 млн. грн.

Проблемою збереження підземних вод від забруднень, є незахищеність їх від попадання забруднюючих речовин з поверхні землі.

Значна частина питної води (понад 80 %), що поступає з підземних джерел, не відповідає вимогам ДСТУ 2874-82 “Вода питна”. При цьому, до показників, які виводять джерела водопостачання з розряду кондиційних для питних цілей, як правило, відноситься жорсткість, великий вміст хлоридів, сульфатів, заліза.

В області виявлено два осередки забруднення підземних вод Лисичано–Рубіжанський та Луганський, які впливають на якість понад 40 водозаборів підземних вод.

Негативна обстановка, що склалась на території Рубіжано-Лісичанського промрайону вимагає вжиття термінових заходів по запобіганню подальшому забрудненню підземних вод.

Управлінням розглянуті природоохоронні програми основних підприємств забруднювачів (ВАТ «Лисичанська сода», ТОВ Рубіжнянський Краситель», ДП ХЗ «Південний») та надані зауваження з внесення заходів щодо зниження впливу підприємств на стан підземних вод та ліквідації існуючого забруднення.

У зв’язку з погіршенням санітарно-технічного стану Ісаковського водосховища, розташованого на річці Біла у Перевальському районі, з метою всебічного вивчення і аналізу основних чинників негативного впливу на водосховище, Управлінням організована проведена міжвідомчу нараду за участю депутатів обласної ради. За результатами наради і огляду на місцевості учасниками підготовлені пропозиції по кардинальному поліпшенню стану Ісаковського водосховища. На теперішній час, вищезазначеними організаціями, установами та підприємствам проводиться робота з виконання рішення наради.

Внаслідок проведеної Управлінням роботи клас якості води водних об’єктів в прикордонних з Росією створах по відношенню до минулого року залишається стабільним без тенденції до погіршення. Разом з тим, якість води ріки Сіверський Донець в межах області залежить від гіршої за якістю води що потрапляє з Донецької області. Так, за даними Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів, з загального обсягу скинутих забруднюючих речовин, на долю Харківської та Донецької областей приходиться по азоту амонійному – 67 % (відповідно Харків – 56 %, Донецьк – 11 %), фосфатам – 71 % (відповідно 61 % та 10 %), нафтопродуктам – 97 % (92 % та 5 %), СПАВ – 81 % (відповідно 66 % та 15 %), нітритам – 72 % (відповідно 63 % та 9 %), нітратам – 84 % (відповідно 73 % та 11 %), БСК20 - (відповідно 60 % та 14 %).

Тому вкрай необхідно створення екологічних програм оздоровлення басейну р. Сіверський Донець на державному рівні, які б дозволили вирішувати водоохоронні проблеми в комплексі в розрізі всіх трьох областей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]