Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lugansk_2009.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
95.44 Mб
Скачать

13.13.1. Співробітництво з Європейським Союзом

Співробітництво України з ЄС у сфері екології за останній час набуло значного прогресу та стало важливим чинником у загальному політичному контексті міжнародних відносин.

З метою реалізації Угоди про партнерство та співробітництво розроблено План дій Україна – ЄС, який схвалено під час Восьмого (спеціального) засідання Ради з питань співробітництва між Україною та ЄС (21.02.2004,м. Брюссель).

На виконання Плану у 2009 році Управлінням підготовані пропозиції до проекту Стратегії національної екологічної політики України на період до 2020 року; законодавчих актів у сфері поводження з відходами, про надра; щодо напрямів здійснення екологічної політики, спрямованої на підтримку розвитку малих міст; про оновлення програми з охорони та використання вод басейну річки Сіверський Донець; опрацьовані питання, пов'язані з реалізацією Орхуської конвенції; забезпечено виконання галузевих програм державного і регіонального рівня; спрощений порядок отримання документів дозвільного характеру.

В рамках програми TASIS забезпечена активна участь Управління в проекті Європейського Союзу «Комплексне використання земель євразійських степів». В Луганській області проведений ряд наукових досліджень і розроблені положення з найбільш успішного збереження степових комплексів.

Пілотні проекти Євросоюзу впроваджені у селах Луганської області: Бобриково Антрацитівського району, Новострільцівка Міловського району, Денежнікове Новоайдарського району. Цим селам запропоновані програми, за якими специфіка зайнятості сільського населення поєднується зі збереженням природних комплексів.

Дані програмні документи придатні для додаткового фінансування Кабінетом Міністрів України заходів, направлених на розвиток сільських населених пунктів. А також розроблений ряд перспективних бізнес-проектів, які можуть бути реалізовані і за приватною ініціативою деякі з них вже реалізуються.

Експерти проекту працювали у сфері активізації трансграничної співпраці між Луганською областю України і Ростовською областю Російської Федерації. В рамках проекту проведені «круглі столи», прес-тури, конференції, презентації по різних аспектах збереження і розвитку степових територій, в т.ч. розвитку екологічного (зеленого) туризму нашого регіону. Керівництво Луганської області взяло участь у навчальній поїздці до Нідерландів з метою вивчення досвіду Європейського союзу по питаннях економічної привабливості бізнесу при сприянні збереженню біорізноманіття.

Ф ото 13.7. Підведення підсумків науково-дослідної та практичної роботи Європейського проекту «Комплексне використання земель євразійських степів»

13.13.2. Залучення зовнішньої допомоги та координація діяльності щодо програм/проектів зовнішньої допомоги

Створення привабливого інвестиційного клімату є одним з напрямів виходу з кризової ситуації. Подією міжнародного значення в регіоні є презентація програми "Створення торгівельно-транспортної мережі за технологією " ДООР-ТО-ДООР", з підписанням 3-х стороннього Протоколу про наміри у співпраці між Українсько-німецьким Форумом, Луганською обласною радою і облдержадміністрацією.

В сфері природоохоронної діяльності на цей час Скандинавською екологічною фінансовою корпорацією NordicEnvironmentFinanceCorporation запропонований ряд фінансових продуктів спеціального призначення:

- "Програма "Чисте Виробництво" для енергозберігаючих проектів під 6% річних в Євро;

- "Програма "Енергозбереження" для енергозберігаючих проектів в соціальній сфері під 3% річних в грн.;

- "Програма TGF", яка є вуглецевим фондом згідно механізмам Кіотського Протоколу.

Корпорація NEFCO є Міжнародною Донорською Установою, яка утворена і фінансується Урядами Ісландії, Норвегії, Данії, Швеції і Фінляндії за напрямами впровадження і стимулювання енергозберігаючих технологій шляхом надання грантів і кредитів. Розгляд питань про узгодження пропозицій триває.

Для досягнення максимального ефекту при вкладенні інвестицій потрібні механізми їх досягнення. Інструментами комплексного і системного підходу у вирішенні природоохоронних завдань служать екологічні проекти і програми.

Обласною програмою з охорони навколишнього природного середовища на 2008-2010 роки, затвердженою Луганською обласною радою рішенням 2№ 21/9 від 21.03.2008 передбачено значне освоєння інвестицій підприємствами-основними забруднювачами довкілля для виконання природоохоронних заходів. Серед таких підприємств основні обсяги інвестицій отримує ВАТ "Алчевський металургійний комбінат".

ВАТ "АМК" і корпорація "ІСД" проводять широкомасштабну реконструкцію і комплексну модернізацію підприємства. В процесі виробничої діяльності ВАТ "АМК" керується "Екологічною програмою на період реконструкції ВАТ "АМК" 2004-2012 рр.", розробленої у складі проекту реконструкції підприємства. За даними дирекції ВАТ "АМК", з 2004 року витрачено більше 7,5 млрд. грн., близько 2 млрд. грн. з цієї суми направлено на виконання заходів щодо охорони навколишнього середовища. Нормалізація стану атмосферного повітря в м. Алчевську Луганської області пов’язана в першу чергу з реалізацією у 2008-2011 рр. на комбінаті заходів зниження скидів – будівництво нових і реконструкція існуючих газоочисток. Виконання виробничої програми дозволить повністю відмовитись від вжитку сторонньої електроенергії і понизити викиди забруднюючих речовин в два рази.

З метою поліпшення ситуації по санітарному очищенню території області і утилізації побутових відходів, рішенням обласної ради від 29.01.2009 № 26/21 затверджена Регіональна програма поводження з твердими побутовими відходами у Луганській області. Фінансове забезпечення виконання програми на 70 % складають інвестиційні вкладення. За рахунок інвестицій передбачається фінансувати повний цикл по збору, транспортуванню, переробці і захороненню ТПВ. Тобто, це цілісний комплекс, який включає: оновлення контейнерного господарства, оновлення парків сміттєвозних машин, будівництво сміттєсортувальних заводів, біогазових установок, полігонів.

ТОВ "Енергостальпроект" розроблений проект "Підприємство з комплексної переробки твердих побутових відходів продуктивністю 120 тис. т/рік", основною метою якого є комплексне розв'язання проблеми у сфері поводження з твердими побутовими відходами, створення умов, що сприятимуть забезпеченню повного збирання, перевезення, перероблення, утилізації та захоронення твердих побутових відходів і запобігання їх шкідливої дії на навколишнє природне середовище і здоров'я людей. Триває пошук кампанії-інвестора.

В рамках Регіональної програми передбачено будівництво п'яти сміттєсортувальних заводів. Методи і засоби окремого збору компонентів ТПВ, їх зберігання, перевезення, переробки, утилізації обираються з врахуванням складу і властивостей твердих побутових відходів, їх об'єму утворення, потреб в матеріальних ресурсах і інших вимог.

Другою основною метою проекту є приведення об'ємів викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря до нормативних показників. Роботою полігонів за новою технологією передбачається здобуття метану і інших газів (аналогів природного газу) як джерел тепло- і електроенергії.

Планомірна реалізація зазначеного проекту дозволить понизити об'єми відходів, що надходять на полігони, збільшити об'єми утилізації ТПВ, зменшити використання первинної сировини при виробництві продукції, попередити надмірне забруднення атмосферного повітря, поліпшить екологічну ситуацію в Луганській області в цілому.

Протягом 2009 року ініційовані питання щодо впровадження інноваційних схем та проектів, залучення інвестицій зарубіжного та вітчизняного бізнесу, спрямовані на зменшення ресурсо-, енерговитрат виробництва та комплексну переробку сировини, а також в рамках реалізації Кіотського протоколу.

Важливим етапом у напрямі скорочення викидів парникових газів стало підписання 19.06.2009 Договору про співпрацю між «Банк Fortis» і ВАТ «Надра Луганщини», за сприяння Програми розвитку Організації Об'єднаних Націй (ПРООН) і Луганської облдержадміністрації. В рамках виконання угоди запланована реалізація Проекту по утилізації звалищного газу на Луганському полігоні твердих побутових відходів в м. Олександрівську. Це перший проект загального впровадження, визначеного Кіотським протоколом в Україні.

Південний регіон Луганщини має значну обмеженість у кількості питної води для населення. Значну частку вод, що скидаються, а так само і значні забруднення довкілля в регіоні привносять підприємства вугледобувної промисловості. Вирішити обидва питання можливо за рахунок створення водозаборів на базі водовідливних комплексів ліквідованих шахт шляхом опріснення і кондиціонування дренажних (шахтних) вод.

У 2004 році за підтримки Міністерства охорони навколишнього природного середовища України на території Луганської області вперше було розпочато будівництво споруд з очистки шахтних вод шахти ім. Войкова, м. Свердловськ за однойменним проектом, розробленим інститутом "Луганськдіпрошахт".

Згідно з проектом, потужність проектної установки складає більше 600 тис. м3/рік. На цей час проведена значна робота щодо будівництва очисних споруд шахтних вод ліквідованої шахти ім. Войкова з доведенням готовності об’єкту до 30,8 %.

У 2009 році, за даними ДП "Центр альтернативних видів палива", укладений договір від 21.09.2009 № 6819 між ДП «ЦАВП» і ДВАТ «Луганськдіпрошахт» на корегування робочого проекту. Мінвуглепромом України на адресу Нацекоінвестагенства і НАЕР направлені листи для вирішення питання фінансування проектних робіт.

Крім цього, розглядається попередня пропозиція компанії Марубені (Японія) на поставку установки очищення шахтної води на суму 2715920 євро. Джерело фінансування - кошти, отримані Україною від продажу Японії Одиниць встановленої кількості в рамках Кіотського протоколу.

Управління вважає вищеназвані об'єкти такими, що спрямовані на зміцнення регіональної безпеки навколишнього середовища та мають стратегічне значення для забезпечення екологічної безпеки на національному рівні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]