Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lugansk_2009.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
95.44 Mб
Скачать

13.7. Стандартизація, метрологія охорони довкілля і природокористування

Спеціально призначеним регіональним органом з сертифікації систем екологічного керування на відповідність вимогам ДСТУ ISO 14001:2006 є державне підприємство “Луганськстандартметрологія”.

В практичній роботі ДП «Луганськстандартметрологія» здійснює перевірку та державну реєстрацію технічних умов (ТУ) та змін до ТУ на продукцію серійного та масового виробництва, розроблених підприємствами України згідно ДСТУ 1.3:2004 “Національна стандартизація. Правила побудови, викладання, оформлення, погодження, прийняття та позначення технічних умов” та ДСТУ 1.6:2004 «Національна стандартизація. Правила реєстрації нормативних документів».

В 2009 році технічних умов на продукцію або послуги, які впливають на стан навколишнього природного середовища від підприємств регіону в ДП «Луганськ­стандартметрологія» на державну реєстрацію не надходило.

ДП “Луганськстандартметрологія” є офіційним агентом Держспоживстандарту України з виготовлення та розповсюдження легальних копій нормативних документів.

У 2009 році розширена нормативна база підприємств регіону в галузі охорони навколишнього природного середовища - 18 підприємств:

- ЗАТ "Лисичанська нафтова iнвестицiйна компанiя";

- ТОВ "Лiзiнвест" м. Рубіжне;

- Луганське мiське комунальне пiдприємство "Теплокомуненерго";

- ТОВ "Луганськвода";

- ВАТ "Сєвєродонецький завод хiмiчного нестандартизованого обладнання";

- ТОВ "Укрспецмет" м. Луганськ;

- ВАТ "Луганськ-Авто";

- ПП "ЛУГАВТОДОК";

- ТОВ "Авто-Родео СВ" м. Лисичанськ та інші, які забезпечені 35 нормативними документами у сфері захисту довкілля, а саме:

- ДСТУ 2501-94 “Аналiзатори газiв для контролю викидiв транспортних засобiв. Загальнi технiчнi вимоги i методи випробування”;

- ДСТУ 3911-99 (ГОСТ 17.9.0.1-99) “Охорона природи. Поводження з вiдходами. Виявлення вiдходiв i подання iнформацiйних даних про вiдходи. Загальнi вимоги”;

- ДСТУ 4276:2004 “Система стандартiв у галузi охорони навколишнього природного середовища та рацiонального використання ресурсiв. Атмосфера. Норми i методи вимiрювання димностi вiдпрацьованих газiв автомобiлiв з дизелями або газодизелями”;

- ДСТУ 4277:2004 “Система стандартiв у галузi охорони навколишнього природного середовища та рацiонального використання ресурсiв. Атмосфера. Норми i методи вимiрювання вмiсту оксиду вуглецю та вуглеводнiв у вiдпрацьованих газах автомобiлiв з двигунами, що працюють на бензинi або газовому паливi”;

- ДСТУ 4462.3.01:2006 “Охорона природи. Поводження з вiдходами. Порядок здiйснення операцiй”;

- ДСТУ 4462.3.02:2006 “Охорона природи. Поводження з вiдходами. Пакування, маркування i захоронення вiдходiв. Правила перевезення вiдходiв. Загальнi технiчнi та органiзацiйнi вимоги”;

- ДСТУ ISO 5667-13:2005 “Якiсть води. Вiдбирання проб. Частина 13. Настанови щодо вiдбирання проб мулу на спорудах для очищення стiчних вод i для водоготування”;

- ДСТУ ISO 14001:2006 “Системи екологiчного керування. Вимоги та настанови щодо застосовування”;

- ГОСТ 12.1.005-88 “ССБТ. Общие санитарно-гигиенические требования к воздуху рабочей зоны”, тощо.

Фахівцями органу з сертифікації продукції та послуг ДП „Луганськ­стандартметрологія” з 2005 року залучено на добровільну сертифікацію підприємство ТОВ „ПЛЮС” м. Антрацит, яке щорічно підтверджує якість та безпечність продукції сертифікатами відповідності на:

- антрацит-фільтрант для фільтрів водоочищення, вугілля донецьке А для виробництва кольорового скла, антрацит дроблений для навуглерожування сталі.

Крім того за період з 2007 р. органом з атестації вимірювальних лабораторій ДП «Луганськстандартметрологія» за участю фахівців відділу інструментального лабораторного контролю Державної екологічної інспекції в Луганській області проведена атестація та видані свідоцтва про атестацію терміном на три роки 32-м вимірювальним лабораторіям, а саме в 2009 році:

- лабораторія охорони навколишнього середовища ПП „Ф.Природа” м. Луганськ;

- вимірювальна лабораторія ТОВ „Еко-Тест” м. Алчевськ;

- відділ інструментального лабораторного контролю Державної екологічної інспекції в Луганській області;

- відділ екологічного контролю по Лисичанському регіону Державної екологічної інспекції в Луганській області м. Сєвєродонецьк;

- санітарно-профілактична лабораторія ВП Шахта ім. „Ізвєстій” ДП „Донбас­антрацит” м. Красний Луч;

- санітарно-профілактична лабораторія ВП „Первомайське спецуправління” ДП „Первомайськвугілля”;

- санітарно-промислова лабораторія ЗАТ „Лисичанський склозавод „Пролетарій” м. Лисичанськ;

- санітарна лабораторія ВАТ „Армопласт” м. Сєвєродонецьк;

- лабораторія по контролю виробництва ДП „Хімічний завод „Південний” м. Рубіжне;

- виробнича лабораторія ЗАТ „Автомотозапчастина” м. Луганськ, та інші за об`єктами (напрямками) вимірювань: атмосферне повітря, води поверхневі, зворотні, стічні, викиди стаціонарних джерел забруднення, промислові викиди та інші.

Також прийнята участь в атестації 28 вимірювальних лабораторій за вищевказаними напрямками, які проводились головними та базовими метрологічними службами міністерств та відомств (ГОМС, БОМС) у тому числі 15 лабораторій ГОМС Міністерства ЖКГ (ТОВ "Рудмаг", м. Київ) за напрямком (об`єктом) вимірювань - стічні води.

Планом державного метрологічного нагляду (ДМН) на 2009 р. було заплановано перевірки із забезпеченням єдності вимірювань у сфері контролю стану навколишнього природного середовища.

За результатами проведення в 2009 р. ДМН, який здійснено у відповідності з вимогами „Інструкції про порядок здійснення державного метрологічного нагляду за забезпеченням єдності вимірювань” (ПМУ 16-2000) та затвердженої наказом Держстандарту України від 17.05.2000 № 315 (реєстрація в Мін'юсті України 05.07.2000 за № 393/4614), складено акти державного метрологічного нагляду за виконанням вимірювань при контролі стану навколишнього природного середовища наступних підприємств:

- ДП „Хімічний завод „Південний” м. Рубіжне (акт за № 1120 від 11.02.09),

- ТОВ „Науково-дослідний і проектний інститут „Водоочисні технології” м. Сєвєродонецьк (акт за № 1155 від 13.05.09).

На підприємстві ДП „Хімічний завод „Південний” при проведенні перевірки були виявлені порушення метрологічних вимог – застосування засобів випробувань з простроченим терміном дії метрологічної атестації. Керівнику підприємства видано припис про усунення виявлених порушень (припис від 11.02.2009 р. за № 011 ). Листом від 19.03.09 р. за № 261-1507 керівництво ДП „Хімічний завод „Південний” повідомило про виконання припису про усунення виявлених порушень.

На підприємстві ТОВ „Науково-дослідний і проектний інститут „Водоочисні технології” були виявлені порушення метрологічних вимог в частині застосування засобів вимірювальної техніки з минулим терміном повірки, відсутності системи міжлабораторного контролю, недостовірності переліку ЗВТ та інше. Керівнику підприємства видано припис про вилучення з обігу непридатних до застосування засобів вимірювальної техніки, про усунення встановлених недоліків (припис від 13.05.2009 р. за № 32 ). Листом від 09.06.2009 р. за № 262 керівництво ТОВ „НДПІ „Водоочисні технології” повідомило про усунення виявлених порушень.

Згідно листа Держспоживстандарту України від 05.03.2010 № 1961-1-7/19 „Щодо формування планів ДМН на 2010 рік” забезпечення єдності вимірювань у сфері охорони навколишнього природного середовища у Луганській області знаходиться на постійному контролі в центрі.

В цілому метрологічними підрозділами ДП «Луганськ-стандартметрологія» в складі більш 10 вимірювальних лабораторій, в т.ч. в 3 філіях міст Лисичанська, Красного Луча, Стаханова, оснащених сучасним високоточним еталонним обладнанням, постійно здійснюється повірка, калібровка, державна метрологічна атестація засобів вимірювальної техніки та приборів (щороку більше 350 тис. од.), які застосовуються на підприємствах усіх форм власності за напрямками діяльності відповідно затверджених переліків ЗВТ, в т.ч. в сфері охорони навколишнього природного середовища.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]