Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lugansk_2009.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
95.44 Mб
Скачать

13.13.3. Двостороннє та багатостороннє співробітництво

Політика регіонального розвитку та транскордонного співробітництва Луганської області органічно поєднується з пріоритетними напрямами Концепції національної екологічної політики України на період до 2020 року (розпорядження КМУ № 880-р від 17.10.2007 р.) та Основними напрямками економічного, соціального та природоохоронного розвитку України до 2020 року (постанова КМУ від 07.02.2007 р. № 611-V).

Сьогодні важливим аспектом транскордонного співробітництва є єврорегіони, створені спільно з Російською Федерацією. Україна та РФ мають близький рівень розвитку ринкових перетворень, тісну кооперацію та співпрацю в рамках єдиного народногосподарського комплексу в минулому, а також окремі напрями, які порівняно легко відновити, відносно ідентичну нормативно-правову базу, близький рівень розвитку прикордонної інфраструктури тощо.

Таким чином, необхідно також стимулювати спільне природокористування, передусім, водних ресурсів, використання яких має бути екологічно безпечним та раціональним з обох сторін. При цьому жодна з сторін не повинна впливати на зниження рівня екологічної безпеки іншої сторони і займатися господарством без урахування інтересів сусідів. І якщо дана вимога прикордонними територіями ігнорується, це спричинює серйозні помилки і диспропорції.

Однією з гострих проблем міждержавного значення є стан трансграничного водного об’єкту - ріки Сіверський Донець. За даними екологічного моніторингу показники якості води р. Сіверський Донець на протязі багатьох років залишаються 4 класу - "забрудена". При цьому Луганська область вже на вході отримує воду з пороговими значеннями гранично допустимих показників по мінералізації і біологічному споживанню кисню. Для координації дій з охорони водних об'єктів басейну р. Сіверський Донець Управління виступило ініціатором розробки та затвердження міждержавної Угоди (плану заходів) з вирішення завдання охорони та використання вод басейну річки Сіверський Донець.

У звітному періоді підтримана концепція Національної стратегії формування і розвитку трансграничних кластерів і прагнення до утворення нового єврорегіону «Донбас» між Луганською та Ростовською областями. Основою єврорегіону «Донбас» має стати логістичний комплекс. Розрахунки фахівців свідчать, що реалізація проекту єврорегіону «Донбас» дозволить не тільки значно збільшити приток інвестицій в економіку Луганської області, але й створити могутній коридор з відповідною інфраструктурою, допоможе розв’язанню багатьох соціально-економічних питань, актуальних для цих транскордонних регіонів.

З метою поєднання та координації міжнародних зусиль в контексті охорони довкілля діє Програма транскордонного співробітництва Луганської області на 2008-2015 роки. Регіональною Програмою враховані основні заходи з охорони навколишнього природного середовища, передбачені Державною програмою розвитку транскордонного співробітництва. Мета їх реалізації полягає в активації розвитку соціально-економічних та екологічних міжнародних зв’язків, фінансових інституцій, інтеграції складових сталого розвитку.

Луганська область є стороною 9 Угод про міжнародне співробітництво в торгівельно-економічній, науково-технічній, гуманітарній та культурних сферах (таблиця 13.5.). У 2009 році Управлінням опрацьовані питання про міжнародне співробітництво з іншими зацікавленими партнерами – департаментом Луара Французької Республіки та містом Ульсан Республіки Корея.

Таблиця 13.5. Міжнародне співробітництво Луганської області

Назва угоди

Дата підписання

Термін дії угоди

Стан дотримання

та застосування

Примітка

Угода між органами представницької та виконавчої влади міста Москви Російської Федерації та Луганської області України про співробітництво в торгівельно-економічній, науково-технічній, гуманітарній та культурних сферах

19.02.2001

до 2012 р.

дотримується

укладена на 5 років

з пролонгацією на наступні 2-річні періоди

Угода про співпрацю між Ростовською областю Російської Федерації і Луганською областю України

25.03.1999

до 2011 р.

дотримується

продовжена у 2010 р.

Угода про співпрацю між Луганською обласною державною адміністрацією і Луганською обласною радою (Україна) і адміністрацією Білгородської області (Російська Федерація)

12.07.1999

до 2014 р.

дотримується

автоматична пролонгація

на 5-річні періоди

при взаємній згоді сторін

Угода про міжрегіональну співпрацю між Луганською областю України і Воронезькою областю Російської федерації

24.02.1999

до 2014 р.

дотримується

-//-

Угода між Луганською обласною державною адміністрацією України і Мінським обласним виконавчим комітетом Республіки Білорусь про торговельно-економічну, науково-технічну і культурну співпрацю

23.02.2003

до 2013 р.

дотримується

-//-

Угода між Луганською обласною державною адміністрацією України і адміністрацією Хаськівської області Республіки Болгарія про торговельно-економічне, науково-технічне та культурне співробітництво

30.04.2002

до 2010 р.

дотримується

укладена на 2 роки

з пролонгацією на наступні річні періоди

Угода між Народним Урядом провінції Хейлунцзян Китайської Народної Республіки і Луганською обласною державною адміністрацією, Луганською обласною радою України про торговельно-економічну, науково-технічну і культурну співпрацю

25.03.2002

термін

не визначений

дотримується

діє до отримання наміру про припинення дії Угоди

Угода між Луганською обласною державною адміністрацією, Луганською обласною радою України й Люблінським воєводством Республіки Польща про торгово-економічне, науково-технічне та культурне співробітництво

11.09.2003

до 2013 р.

дотримується

автоматична пролонгація

на 5-річні періоди

при взаємній згоді сторін

Угода про довгострокову співпрацю між Луганською областю України і Квемо-Картлійським краєм Республіки Грузії

26.01.1996

до 2010 р.

дотримується

укладена на 1 рік

з пролонгацією на наступні річні періоди

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]