Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MARKETING_30_pit_PEREROBLENO_33.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
198.14 Кб
Скачать

1. Сутність маркетингу як науки. Основні робочі поняття, історичні етапи і концепція розвитку маркетингу.

Ма́ркетинг — це: 1. Теорія і практика життєдіяльності фірми в умовах ронкової економіки 2. Комплекс дій в межах політики руху товарів, з метою створення, підтримки і розширення ринку 3.Орієнтація фірми на задоволення потреб ринку. 4.Інтегративна ф-ція менеджменту.5.Мистецтво «створювати ринок».

Історичні етапи: 1900-1903 – навчальні програми провідних у-тів США,введений курс «маркетинг товарів».Амер вчений Креусі вперше прочитав курс лекцій «маркетинг»; 1908 – утвор перша маркетингова дослідницька фірма; 1911 – виникнення перших відділів маркетингу в складі управл апарату провідних корпорацій США; 1926 – утвор амер нац асоціація викладачів маркетингу та реклами, а зголом амер тов-ство маркетингу; 1940 – створено амер маркетингову асоціацію до якої були приєднані і інші асоціації.

Концепції маркет:

- виробнича передбачає що споживачі будуть надавати перевагу масовим товарам за доступ ціною.

- товарна передбачає що споживачі віддають перевагу тим товарам, які будуть володіти найвищою якістю та надійними експлуатаційними характеристиками, тому зусилля фірми повинні бути зосереджені на постійному вдосконаленні власних товарів.

- Збутова - стверджує що споживачі не будуть купувати товари фірми у достатній кількості якщо не докладатимуться зусилля у сфері збуту і торгівлі

- Чистого маркетингу передбачає що за допомогою досягнення комерційних цілей є визначеня потреб і їх ефективне задоволення кращими ніж у конкурентів засобами

- Соціально-етичного маркет передбачає визначення потреб споживачів, врахування інтересів суспільства та не завдавання шкоди навколишньому середовищу.

- Сучасна (людських стосунків) передбачає спрямованість маркетингової діяльності фірми на встановлення довгострокових конструктивних, привілейованих стосунків з потенційними і реальними споживачами, кінцевий результат якої – формування унікального активу фірми що називається маркетингова системи взаємодії.

Робочі поняття маркетингу: запит – побажання або потреба підкріплена купівельн.спроможністю; цінності це важливі і значущі з погляду людини предмети, дії, спосіб життя, загальні переконання; потреба – відчуття нестачі, що набуло специфічної форми відповідно до культурного рівня та особистості людини; товар – усе, що може використовуватися для задоволення потреб людини; попит – потреба, підкріплена платоспроможністю споживача; угода – комерційний обмін цінностями між двома сторонами; ринок – механізм зустрічі покупця і продавця.

2. Якість і конкурентоспроможність. Петля якості.

В маркетингу розрізняють якість з точки зору виробника і споживача:

Якість з точки зору виробника – сукупність властивостей і характеристик товару, які закладені виробником при розробці товару. Якість з т з споживача – сукупність х-стик та цінностей, яка визначає цільовий ринок і забезпечує задоволення потреб споживачів. До показників якості відносять: функціональність, надійність, технологічність, безпечність, ергономічність, естетичність, екологічність.

Петля якості – логічна послідовність процесів і дій, які необхідно здійснити для вдосконалення якості. Етапи: 1. Маркетингове дослідження ринку.2.Проектування і розробка техн вимог до продукції.3.Матеріально-техн забезпечення.4.Розробка і підготовка виробничих процесів. 5. Виробництво продукції.6.Контроль проведення випробувань і досліджень.7.Упаковка і зберігання.8. реалізація і розповсюдження. 9.Монтаж і експлуатація.10. Технічна допомога і обслуговування.11. Утилізація після використання.

Конкурентоспроможність – це відносна характеристика товару, тобто, його здатність бути вибраним конкретним споживачем з інших груп аналогічних товарів, які пропонуються на ринку конкретнтам.

К=індекс якості/індекс цін (=1 – х-стики товарів співпадають;>1 – конкурентоспроможний виріб; <1- неконкурентосп. виріб)

Схема оцінки КСП товару:1. Вивчення ринку і збір релевантної інформації.2.Формулювання вимог до товару.3.Вибір товарів-аналогів для порівняння.4.Встановлення важливих параметрів товару.5.Розрахунок індексу якості та цін.6.Розрахунок інтегрального показника якості.7.Оцінка задоволеності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]